181

Odp: sprzegło

mam 303D zegary z modelu 305 a silnik 88 rok 94kw a rok budowy 81. I juz sam niewiem w końcu co z czego. A sprzeglo jest na powietrze i szarpie jak puszczam pedal sprzegla. I jeszcze niewiem do czego ta dzwignia ULS co z czym sie je?

182

witam panowie też miałem tą samą dolegliwość w 323 co jarekrol tylko mnie zacinał się zawór umieszczony pod podłogą z prawej strony w okolicy pompki hamulca po rozebraniu i wyczyszczeniu sprzęgło chodzi idealnie

183

witam. mam prośbę bo sprzęgło jak puszczam pedał to szarpie czy jest jakaś regulacja zaworu serwa co wyciska sprzęgło.

Nie ma żadnej regulacji próbuj ruszać na większych obrotach u mnie to się sprawdza a na temat uls jest dużo na forum czytaj

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

184

karlos napisał/a:

to lampka nie od zolwia tylko od drogiego stopnia sprzegla chyba ze mas cos nie tak a psykniecia powinno byc slychac w momencie zapalenia sie tej lampki to wlasnie drugi stopien sie zalancza pnelmatycznie a pierwszy jest tylko wspomagany przez powietrtze chyba ze cos pokrecilem to mnie poprawcie

z tego co tu poczytałem  wnioskuje że w 323a jest tak że jak wciska sie sprzęgło  do końca to 2 stopień sprzęgła powinien sie załączyć sam przez ten tłok pneumatyczny co tak pod ciągnikiem z lewej strony wisi?? bo ja mam taki problem ciezko właśnie wciska mi sie sprzęgło ostatnio i za cholere nie moge włączyć Womu jak obornik  rozwalam ciągle zgrzyta. jak to naprawić gdzie szkac przyczyny.??

185

Pod uchwytem pedału sprzęgła masz włącznik coś jak od wstecznego w polonezie. Jak dociśniesz do końca to on powinien włączyć II stopień.

186

a że zgrzyta to tak już jest u mnie także ja nie włącze wałka przy włączonym silniku no chyba że czasem się uda ale to tak raz na 50 jak wykombinujesz co robić by nie zgrzytało to daj znać

[you] nie zaśmiecaj forum zanim napiszesz pomyśl[you]

187

przy prawidłowo wyregulowanym drugim stopniu sprzęgła wałek nie zgrzyta ,ale jeśli masz sprzęgło ok.to można sobie pomóc tak że mając wciśnienty pedał do dechy włączaj wom i jednocześnie  trzymaj wajche od podnośnika na docisku do dołu lub odwrotnie do góry, jeśli podnośnik tylny masz wolny ,wten sposób pompa stawiając opór pomaga wyhamować wałek sprzęgłowy drugiego stopnia czyli od womu w moim forszaju to pomaga

188

w moim 323 na wolnych obrotach silnik drży tak mocno jakby chciał wyskoczyć z ramy. Jeszcze bardziej w momencie jak gaśnie. Czy to normalne? Znajomy mi powiedział, że mam coś wybite w tym duzym gumowym sprzęgle łączącym silnik ze skrzynią. Może i ma racje, bo to sprzęgło jakby trochę tańczy- widać to gołym okiem na niskich obrotach. Co tam może być wybite i jak sie do tego zabrać?

189

Silnik w 323 nigdy równo nie chodził i chodził nie będzie. Taki jego urok. Wymiana poduszek pod nim, gumowego sprzęgła czy nawet zabieraka z wałkiem frezowanym sprzęgła, pomoże wyciszyć lub trochę zniweluje drgania. Przy takich objawach jak mówisz, coś grubszego musi się dziać. Wał wpada w wibracje. Dobierając się do gum musisz odsunąć silnik. Jest okazja sprawdzić zamocowanie koła zamachowego. Jak z ciśnieniem oleju ? Mogło się główne kopyto poluzować lub łeb śruby mocującej urwać. Przeciwwaga na wale może być odkręcona. Przy tak silnych drganiach ja bym zdjął miskę olejową, klucze w rękę i sprawdzał wszystkie śrubunki po kolei, jednocześnie uważnie obserwując co się dzieje w bebechach. Mój znajomy pracował dwa lata trzydziestką na pękniętym wale.
Moja rada - najpierw miska następnie gumy, bo poduszki gołym okiem widać.

190

Pisze tego posta bo nie jestem pewny co to:
II stopień sprzęgła z tego co wiem jest włączany po przez czujnik i dalej po przez układ pneumatyczny. W swoim 323 po wciśnięciu po oporu sprzęgła i zwolnieniu go nie ma charakterystycznego "psiknięcia", a włączając przycisk od II stopnia nic się nie dzieje i też nie ma tego psiknięcia hmm Myślicie, że to będzie padnięty elektrozawór lub jego złącza elektryczne ?

191

sprawdz zy prad dopływa do elektromagnesu   bo tam zepsuc niema sie co

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

192

Drugi stopień sprzęgła załącza stycznik na ścianie kabiny (pod pedałem). Po wciśnięciu pedału sprzęgła do oporu, stycznik uruchamia elektrozawór a ten daje ciśnienie powietrza na siłownik na cięgle sprzęgła. Zapala się wtedy żółta skrajna prawa lampka na konsoli, rozłącza II stopień. Po odpuszczeniu pedału nawet na centymetr lampka gaśnie, elektrozawór spuszcza ciśnienie powietrza z siłownika(słychać psyknięcie), II stopień ciągnie. Żeby dojść do ładu, prześledź cały układ. Bezpiecznik, stycznik, klawisz, mostek diodowy, elektrozawór, siłownik.

193

Jak kupiłem ciągnik II stopień działał zarówno wciskając sprzęgło jak i za pomocą przycisku... ale do czasu aż próbowałem włączyć ULS. Mrógły kontrolki zgrzytnęło i od tamtej pory ani ULS ani II stopnia hmm

194

od początku nie działało mi wspomaganie sprzęgła i hamulców w 323. Rozebrałem obie pompki te znajdujące się pod kabiną z lewej i prawej strony. Okazało się, że były popękane sprężyny i uszkodzone uszczelniacze. Sprężyny podobierałem, uszczelniacze wymieniłem i nic !!! Jest tak jak było wcześniej. Co robić dalej? poradźcie coś.

195

Zobacz jeszcze czy filtr jest czysty przy dławiku. To było opisane trochę wcześniej.

196

jest czysty.

197

A jak zachowuje się wspomaganie układu kierowniczego ?

198

Tomasz  jeśli wspomaganie układu kierowniczego działa ci poprawnie to pozostaje tylko zacięty zawór pod podłogą z prawej strony za akumulatorem a szczególowy opis jest wcześniej bo innej opcji  chyba niema pozdrawiam imiennika

199

chwilowo nie było mnie na forum; wspomaganie działa. Koseś, o który zawór chodzi, czy ten na zdjęciu?

http://img519.imageshack.us/img519/9447/img4429gc2.th.jpg

200

dokładnie o ten ,tak jak na zdięcu to z prawej strony trzeba go rozkręcić i wyczyścić w środku taką małą siateczkę a pod nią cieniutki dławik w moim forszaju to pomogło i mam nadzieję że i u ciebie pomoże powodzenia!