641

Odp: Rzepak

Piotrekn kilka postów wcześniej napisał że 860 zł za 3kg. To jeżli to na trzy ha to siejesz tylko kilogram na hektar, bo coś mi się nie zgadza...

642

ja jeszcze nic nie zaczołem .. ale nadrobię w sobotę  tak myślę ?
co do odmian  chyba zostanę przy  monolicie  Tanie dobre
czemu co każdy bo przestawie na cieniutkie kółka wysiewające w siewniku  i około 3kg na ha ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

643

Coś słyszałem tv że unia ma rezygnować z rzepaku na biopaliwo ???

644

Grzegorz89 napisał/a:

Piotrekn kilka postów wcześniej napisał że 860 zł za 3kg. To jeżli to na trzy ha to siejesz tylko kilogram na hektar, bo coś mi się nie zgadza...

az tak drogie sa mieszańce? ja w zeszłym roku za jednostke siewna bojana (populacyjny) płaciłem 250 zł w tym roku planuje mieszańca zasiać jutro jade po nasionka

Rolnik z powołania:-)

645

Grzegorz89 napisał/a:

ponad osiemset złotych hybryda na hektar kosztuje, a ile kosztuje 3kg zwykłego populacyjnego?

nieprawda ale takie też są drogie, ja płace za Rohana po 280 na hekar

mdw

646

panowie nie wydaje wam się że te nasiona sa strasznie drogie ?  w tym momęcie za paczkę nasion od 390zł do 1000zł ...  to jest raptem  parę kilo   paranoja ... mieszańce najdroższe ...   

z innej beczki co sypiecie pod korzen ?
ja sól wapno i  jeszcze jakis nawóz nie pamiętam nazwy ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

647

Ja lubofos pod rzepak. Ph mam uregulowane to tylko to w tym roku. A i zasiałem jednak co drugą leję. Przemyślałem sprawę, i zasiałem co drugą, bo rzepak ma większą siłę przebicia w razie zalania deszczem. W pierwszym roku jak zasiałem co każdą rzepak nie dość że część wymokła to druga część nie mogła się wybić i później zdechła pod skorupką.

648 Ostatnio edytowany przez Pawel21990 (2013-08-23 09:45:01)

wojtas napisał/a:

panowie nie wydaje wam się że te nasiona sa strasznie drogie ?  w tym momęcie za paczkę nasion od 390zł do 1000zł ...  to jest raptem  parę kilo   paranoja ... mieszańce najdroższe ...   

z innej beczki co sypiecie pod korzen ?
ja sól wapno i  jeszcze jakis nawóz nie pamiętam nazwy ...

Nasiona drogie jak cholera. Wziąłem Sherpę, Artogę, Exstorma to ok 900 zł za każdy... a PX104 z Pioneera 1300 z groszami netto... tylko, że na 4 ha bo tamte są na 3

649

ja wziołem kolumba i equalista czy jakoś tak. pod rzepak sypie 350 kilo polifoski wersja oszczednosciowa bo zazwyczaj 400 no i dosypuje macznika zeby było ok 40kg N w czystym składniku

650

za exstorma płaciłem748zł a na saveo nie mam jeszcze faktóry,pod korzeń lubofos i troche saletrzaku

651

ja mam w planie dopiero jutro orac ...nie prędzej jak kolo wtorku siac jak się uda

652

a tak z iinej beczki-gdzie jest krzychu??jeszcze sieje qq??!

653

zorałem kawałek ...  i zawłóczyłem ...  rzepak będzie  Technic  ale nie prędzej jak wtorek bo nie dam inaczej rady ...

654

Ja będę siał GAROU F1 pod koniec tygodnia bo czekam za wapnem z siarką z TECHMOT-u

655

Mam problem. Posiałem rzepak ale robiłem próbę kręconą i przez rozstargnienie zapomniałem zasunąć lejki siewnik sypał bezpośrednio na ziemię  , co robić siać jeszcze raz czy zostawić?

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

656

Jak kupiłem nowy siewnik to zrobiłem tak samo,zasiałem tak prawie pół ha. Absolutnie to zostaw,u mnie nie było różnicy poza trochę nieregularnymi rządkami.

657

zostaw. mi w tym roku to lepszy nymer siewnik wywina, na probie kreconej było ok a podczas transportu jeden aparat pezestawił sie z drobnego wysiewu na normalny. jakieś 40 ary tak posiałem zanim sie skapnąłem. Pózniej to ostro oszczedzałem zeby mi nie brakło nasion

658

A ja mam dylemat teg typu że firma u której zamówiłem nawozy pod rzepak (NPK+S)zwleka z przywozem, nawoz bedzie ale możliwe że nawet w przyszłym tygodniu, i zastanawiam się czy nie rozsiac go po siewie? czy będzie różnica i strata?

mdw

659

I ja czekam za nawozami z firmy TECH-MOT Opole.

660

No tak, ale co robić czekać czy siać a nawóz po siewie walnąć ?

mdw