Odp: Jęczmień ozimy
Dla mnie jęczmień ozimy ma jeszcze ten plus że poplon zasiany po nim ma czas urosnąć i można ponownie zasiać coś ozimego, właśnie wczoraj go zgruberowałem.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Jęczmień ozimy
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 … 29 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Dla mnie jęczmień ozimy ma jeszcze ten plus że poplon zasiany po nim ma czas urosnąć i można ponownie zasiać coś ozimego, właśnie wczoraj go zgruberowałem.
ujazd kiedyś paszarnia ( Dolpasz , Prowimi ) teraz cargil
5 października zmieniam stan skupienia i do tego czasu chce wszystko posiać. teraz jęczmień, za tydz pszenżyto a za dwa pszenica, po weselichu zostanie qq na kichę i buraki. będe chciał pojechać gdzieś z małżonką to bedę miał luźniej. mam zamiar jęczmień 3 tyg po siewie , jeśli wystąpi potrzeba, opryskać na mszyce, żeby wirusa nie złapał , ew na grzybka coś
proponuje dobra zaprawe np.ASEPT ma działanie grzybo i owadobójcze.i siej rzadko
mam coś takiego : http://www.bayercropscience.pl/produkty … fs-681.php
rzadko to znaczy ? 180 kg ?
180 to rzadko? U mnie max to 150, wyższych dawek na hektar nie stosuje
lamardor to zwykła zaprawa szukaj takiej http://www.bayercropscience.pl/produkty … fs-721.php a lamardor zostaw na pszenżyto. 180kg??maxw tym terminie to wg mnie 130kg/ha po co ci taka szczota!!
ziomek co go siał 13 września i posiał 180 mówił ze był żadki... nie wiem, posieje 180 ale nie dzisiaj, siąpi od rana
Tera może i będzie się rzadki wydawał ale zobaczysz co się dzieje po zimie...
to jest jedno rzędowy więc kłosów na metrze musi być sporo, ponad 700
chłopie siałem różne odmiany dwurzedowe CAMPANILE GLORIA Natival i nigdy 150kg/ha nie przekroczyłem.jeczmien musi miec miejsce i powietrze
już posiany, dokładnie wyszło 173 kg na ha. sieje go drugi raz w swoim życiu, 2 lata temu mi wymarzł, całe 3 ha. posłuchałem tego co od niego mam tą odmianę, zobaczę ile on posieję bo będzie miał nie daleko taki sam jęczmień. on kosi po 7 ton ozimin z ha.
chłopie :beer:
jak wasze jęczmienie??moj hobitt sie pobiera.wczoraj opryskany domowym maratonem
mój siany 2 tygodnie temu (w tym samym czasie co pszenżyto) i dużo szybciej wschodzi niż pszenżyto ale ogólnie jest ok. wschody równe. W tym roku próbuję metaxę, a poprzednie kilka lat tłukłem nickelę.
mój siany w mokrą ziemię .. to był błąd ... wschody nierówne ale coś z niego będzie ...
Ja w tym roku zasiałem Merdiana z KWS-u.Opryskany Expertem jak na razie bardzo dpbrze sobie radzi
Czy z jęczmienia ozimego będę miał tyle słomy co z pszenicy?
Czy na skupie ktoś się może przyczepić (odróżnić) że mam jęczmień ozimy a nie jary?
na przestrzeni kilku ostatnich lat jakie mieliście plony, albo najwyższe i najniższe?
Jak wygląda sprawa wymarzania? ile razy przesiewaliście?
stówka różnicy minimum między pszenżytem a jęczmieniem... ale słoma też jest ważna.
Słomy też jest w pip jak jest wszystko w porządku, plon tak 5-6 ton z tym że u mnie słabe ziemie. Wioskę dalej gdzie jest lepsza ziemia to 7-8 ton mają
To właśnie u Stokłosy nagrywane
http://www.youtube.com/watch?v=YQ2NPT2TNSw
No u nas też chwalili się ze 8 ton spokojnie sypie.
u mnie sypie około 7 ton, a uprawiam dwurzędowy, odmiana Vanessa. Ziarno grube i nikt nie podejrzewa, że to ozimy. Słoma taka jak pozwolisz, skrócisz mocno to będzie mniej, ale nic nie wylegnie więc skosisz niżej i będzie lepszej jakości. A przede wszystkim będziesz ją miał przed żniwami, więc spokojnie zbierzesz czystą i nie przelaną deszczem, bo przeważnie jest wtedy najlepsza pogoda.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 … 29 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Jęczmień ozimy
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo