Odp: Lato 2013
u mnie popadało jeden dzień, tak akurat żeby pług się zagłębiał i potem znów NIC...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Lato 2013
Strony Poprzednia 1 … 16 17 18 19 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
u mnie popadało jeden dzień, tak akurat żeby pług się zagłębiał i potem znów NIC...
wkońcu coś popadało w poniedziałek da się zaorac )
U nas tylko jeden dzień padało. Do grubera ok ale na oranie jednak jeszcze za sucho...
U mnie spadło niecałe 3L/m2
U mnie rzepak idzie jak burza w porównaniu do sąsiadów. Mimo suszy zaorałem płycej i ubiłem wierzchnią warstwę i pięknie powschodził. Buraki też odżyły, miałem nadzieje że przed kopaniem coś przyjdzie i przyszło
mój rzepak teraz uczy się pływać. zastoin nie ma ale gleba przesiąknięta. pierwsza para liści już jest, teraz jak obeschnie będzie szła druga, muszę zaopatrzyć się w Agila i na samosiewy prysnąć, ale to tak za 2 tyg
rano miałem 10cm wody w piwnicy, a poziom rzeki wzrósł o 1m
Koledzy, mam pytanko odnośnie uprawy....
Potrzebuję wydzierżawić kawałek ziemi aby mieć w przyszłości prawo pierwokupu. Poprzedni dzierżawca nie nawoził, ani naturalnie ani sztucznie, obrabiał koniem. Po życie znów siał żyto, ale prawie w poruszony perz. Pole jest w stanie tragicznym, a będę musiał coś tam płacić właścicielowi - więc chciałbym aby coś tam urosło - dzierżawa min. 5lat. Jak to przygotować i co ew. zasiać - teraz jest piękny zielony dywanik - koniczyna, samosiewy żyta i wszędobylski perz. całości niecały hektar.
Ja to chyba opryskałbym żeby wszystko spalić później zasiałbym gorczycę na poplon i później przed orką ewentualnie drugi raz glifosat. Jeden raz pewnie nie załatwi sprawy. Na wiosnę zasiałbym jakiś owies, albo coś w stronę strączkowych, na płodozmian.
po takim płodozmianie to tylko dwuliścienne, jak chcesz tylko coś zebrać to może posiej gorczyce na wiosnę jako plon główny albo łubin jak masz taką możliwość. Teraz glifosat i orka na zimę
u mnie tylko lekkie deszczyki, wczoraj jak orałem to na dołkach ładnie ale górki tam gdzie piach to ziemia się tylko przesypywała w bok a tam gdzie górki z gliną to pług co nieco skakał. Co do wschodów rzepaku to kumpel zasiał punktowym od buraków i całkiem ładnie to wygląda tylko ludzie trochę nie wiedzieli co się dzieje na to kumpel że dzwonili z cukrowni że mają duże zapotrzebowanie na buraki i jeszcze teraz szybko zasiał
Koledzy, mam pytanko odnośnie uprawy....
Potrzebuję wydzierżawić kawałek ziemi aby mieć w przyszłości prawo pierwokupu. Poprzedni dzierżawca nie nawoził, ani naturalnie ani sztucznie, obrabiał koniem. Po życie znów siał żyto, ale prawie w poruszony perz. Pole jest w stanie tragicznym, a będę musiał coś tam płacić właścicielowi - więc chciałbym aby coś tam urosło - dzierżawa min. 5lat. Jak to przygotować i co ew. zasiać - teraz jest piękny zielony dywanik - koniczyna, samosiewy żyta i wszędobylski perz. całości niecały hektar.
oprócz oprysku proponowałbym walnąc wapno, zadnego poplonu bym nie siał a , zaorać na zime i owsik na wiosne i najlepiej wyjdziesz
Wreszcie deszcz przyszedł i do mnie.
a może np teraz opryskać, przeorać, na wiosnę jakiś obornik skombinowć i zasiać kuku na ziarno?
A może łubin na ziarno byś posiał?
na qq to jest zbyt,a czy mi ktoś łubin skosi i co z nim potem robić?
łubin skosisz normalnie kombajnem a sprzedaż np dla ryb
A znajomy mi mówił że mu dobrze pszenica rosła po łubinie, ja właśnie myślę posiać na jednym kawałku jak skoszę to będę miał na poplon i paszę.
Jak zaejesz łubin słodki, a najlepiej taper to dla trzody częściowo zamiast soi do paszy...
No na słabszych ziemiach gdzie rzepaku nie ma sensu siać to łubin właśnie jest świetny na płodozmian, dodatkowo dopłata 100 euro na hektar więc nie jest źle
Strony Poprzednia 1 … 16 17 18 19 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Lato 2013
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo