341

Odp: Lato 2013

u mnie popadało jeden dzień, tak akurat żeby pług się zagłębiał i potem znów NIC... sad

342

wkońcu coś popadało  w poniedziałek da się zaorac smile)

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

343

U nas tylko jeden dzień padało. Do grubera ok ale na oranie jednak jeszcze za sucho...

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726

344

U mnie spadło niecałe 3L/m2 sad

345

U mnie rzepak idzie jak burza w porównaniu do sąsiadów. Mimo suszy zaorałem płycej i ubiłem wierzchnią warstwę i pięknie powschodził. Buraki też odżyły, miałem nadzieje że przed kopaniem coś przyjdzie i przyszło smile

346

mój rzepak teraz uczy się pływać. zastoin nie ma ale gleba przesiąknięta. pierwsza para liści już jest, teraz jak obeschnie będzie szła druga, muszę zaopatrzyć się w Agila i na samosiewy prysnąć, ale to tak za 2 tyg

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

347

rano miałem 10cm wody w piwnicy, a poziom rzeki wzrósł o 1m hmm

348

Koledzy, mam pytanko odnośnie uprawy....
Potrzebuję wydzierżawić kawałek ziemi aby mieć w przyszłości prawo pierwokupu. Poprzedni dzierżawca nie nawoził, ani naturalnie ani sztucznie, obrabiał koniem. Po życie znów siał żyto, ale prawie w poruszony perz. Pole jest w stanie tragicznym, a będę musiał coś tam płacić właścicielowi - więc chciałbym aby coś tam urosło - dzierżawa min. 5lat. Jak to przygotować i co ew. zasiać - teraz jest piękny zielony dywanik - koniczyna, samosiewy żyta i wszędobylski perz. całości niecały hektar.

349

Ja to chyba opryskałbym żeby wszystko spalić później zasiałbym gorczycę na poplon i później przed orką ewentualnie drugi raz glifosat. Jeden raz pewnie nie załatwi sprawy. Na wiosnę zasiałbym jakiś owies, albo coś w stronę strączkowych, na płodozmian.

350

po takim płodozmianie to tylko dwuliścienne, jak chcesz tylko coś zebrać to może posiej gorczyce na wiosnę jako plon główny albo łubin jak masz taką możliwość. Teraz glifosat i orka na zimę

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

351

u mnie tylko lekkie deszczyki, wczoraj jak orałem to na dołkach ładnie ale górki tam gdzie piach to ziemia się tylko przesypywała w bok a tam gdzie górki z gliną to pług co nieco skakał. Co do wschodów rzepaku to kumpel zasiał punktowym od buraków i całkiem ładnie to wygląda tylko ludzie trochę nie wiedzieli co się dzieje na to kumpel że dzwonili z cukrowni że mają duże zapotrzebowanie na buraki i jeszcze teraz szybko zasiał smile

E 516 na części
Telefon 695 076 269

352

goldenarts napisał/a:

Koledzy, mam pytanko odnośnie uprawy....
Potrzebuję wydzierżawić kawałek ziemi aby mieć w przyszłości prawo pierwokupu. Poprzedni dzierżawca nie nawoził, ani naturalnie ani sztucznie, obrabiał koniem. Po życie znów siał żyto, ale prawie w poruszony perz. Pole jest w stanie tragicznym, a będę musiał coś tam płacić właścicielowi - więc chciałbym aby coś tam urosło - dzierżawa min. 5lat. Jak to przygotować i co ew. zasiać - teraz jest piękny zielony dywanik - koniczyna, samosiewy żyta i wszędobylski perz. całości niecały hektar.

oprócz oprysku proponowałbym  walnąc wapno, zadnego poplonu bym nie siał a , zaorać na zime i owsik na wiosne i najlepiej wyjdziesz

mdw

353

Wreszcie  deszcz przyszedł i do mnie.

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

354

a może np teraz opryskać, przeorać, na wiosnę jakiś obornik skombinowć i zasiać kuku na ziarno?

355

A może łubin na ziarno byś posiał?

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

356

na qq to jest zbyt,a czy mi ktoś łubin skosi i co z nim potem robić?

357

łubin skosisz normalnie kombajnem a sprzedaż np dla ryb

E 516 na części
Telefon 695 076 269

358

A znajomy mi mówił że mu dobrze pszenica rosła po łubinie, ja właśnie myślę posiać na jednym kawałku jak skoszę to będę miał na poplon i paszę.

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

359

Jak zaejesz łubin słodki, a najlepiej taper to dla trzody częściowo zamiast soi do paszy...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

360

No na słabszych ziemiach gdzie rzepaku nie ma sensu siać to łubin właśnie jest świetny na płodozmian, dodatkowo dopłata 100 euro na hektar więc nie jest źle

E 516 na części
Telefon 695 076 269