Odp: GG FORUMOWE
Brawo Jarek!!! Mamy w-ce mistrza świata. Piękne zawody dziś w Toruniu.
Telefon 695 076 269
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » GG FORUMOWE
Strony Poprzednia 1 … 63 64 65 66 67 … 593 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Brawo Jarek!!! Mamy w-ce mistrza świata. Piękne zawody dziś w Toruniu.
Może mi ktoś doradzić jakiś zakład najlepiej na Podkarpaciu, który regeneruje osie do przyczep??
Przejechałem własnego psa własnym samochodem. Znaczy przeturlał się pod podwoziem, kołem go nie przejechałem. To mu wystarczyło. Miał 16 lat, był ślepy i głuchy - węch miał jako tako sprawny. Położył się przed samochodem, nie usłyszał pracującego silnika. Przed przyjazdem lekarza weterynarii uciekłem.
Jestem już po konsolacji, jednak nadal mam ogromnego doła. Znaczy albo konsolacja za krótka, albo moja psychika za cienka.
Konkluzje.
Całe życie pracujesz, a kiedy przychodzi starość - czeka cię cierpienie i śmierć. Mam nadzieję, że mnie nie będą musieli dobijać - sam zejdę. Ot życie.
Sławek jak zwykle tekst zabójczy
Rzeczywistość bywa okrutna jak i nasz los, nie wiadomo kto pierwszy czy 80- letni dziadek czy 18 letni wnuczek.
Panowie gdzieś kiedyś Mpopis pokazał swoją robótkę tylko nie wiem w jakim dziale ... był pokazany Bark z Bronami na wózku ? w jakim to temacie było ?
oto chodzi?
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=2409&p=4
Pewnie o ten. szukałem Wojtek ze 20 minut, ciężko było ale znalazłem
Dokładnie o to co grzesiek pokazał ża co mu dałem plusa że mu się chciało
Mpopis ale w tamtym dziale z jakiego profila czy moze ceownika robić ten bark będzie to 12 bron znaczy w 2 rzędach pierwsze 20 ewentualnie włóka (szyna) i brona za tym uprawowo siewny ... LEpiej to zrobi niż pałowanie się Agregatami ...
Dzięki Wojtek. Powiedzcie czy lepiej takie ciężkie brony będą rozbijać bryły czy lepsze byłyby wały? Sam mam niewiele takich ciężkich glin do uprawienia, dlatego jeżdżę w tych miejscach agregatem z packerem i ładnie się ziemia kruszy. Choć miałem chęć kupić właśnie takie brony, dlatego pytam.
tak z ciekawości to takie brony w uprawie bezorkowej kiedy idą i po co?
Cały czas chodzi mi pogłowie ten text "uprawiamy dla siebie czy dla roślin"
doczytałem sobie uprawki pożniwne....
krzysiek do niszczenia samosiewów
Mam takie pytanie na wczoraj. W pompie tłoczkowej w john deere wywaliło mi śrubę-dekiel zaślepiająca tłoczek .Chcę tą śrubę zakleić klejem CHESTER METAL E-36. Czy ktoś z was coś z tej firmy używał ?
Odnośnie tych bron to u nas wioskę dalej jest kilka sztuk też takich dużych konstrukcji ale nieco inaczej. Po złożeniu belka do której są zaczepione brony jest z dołu a brony wiszą do góry i są zębami na zewnątrz. Dobra rzecz w tym że jak jest pola mozaikowate to na piachu można zawsze nieco w całości je unieść albo nawet całkiem jak by się zapchały albo cuś. Takim zestawem na 7 bron "20" rusek szedł bez problemu. Właśnie myślę o takim czymś żeby mieć to zamiast obecnego agregatu do wstępnej uprawy po orce i po uprawce gruberem. Tylko jak po orce to wiadomo później uprawowo-siewny
Po orce ciężkie brony to u mnie tylko w ostateczności, jak w tym roku bo żadna inna maszyna tak pięknie kamieni z orki nie wyciąga :uuuu: też zaczynam myśleć o wałach.
A u mnie właśnie kamienie potrzebne i jak pozbierane to przynajmniej zaś maszyny nie cierpią
Ponoć w warstwie ornej potrafi być do 500 t kamieni, pewnie koło 2,5 t z ha rocznie zbieramy to znaczy że 200 lat i pola czyściutkie
Czy warto kupować brony na piaski? Mam teraz 14 ale tylko dlatego że ze względu na tura 60 jeździłem po orce. Do farmtraca za małe i nie wiem czy zimą robić 16 albo 20 czy może iść z duchem czasu i agregat uprawowy?
ja mam takie i takie tj 14 i 20 gdybym miał same piachy to pewnie bym tych 20 nie kupował. Aczkolwiek tych 20 używam do uprawy przed siewnej za nimi wałek strunowy, na piachu trzeba je lekko unieść, ale jak trzeba to w ukos i pole równiutkie. Więc jeśli masz coś do przedsiewnego ruszenia gleby np kultywator na wąskim pazurze to kup sobie 14 a jak nie masz kup sobie 20 będzie 2 w 1
A do 30 jakie brony radzicie, ja mam chyba 12 i są za lekkie i mają za krótkie zęby może by tak 16?
wszystko zależy w jakim stanie masz te zęby w bronach. Pamiętam jak w bronach 12 wymieniliśmy zęby to 360 z 6 sztukami miał co ciągnąć w piachu (brony były ciągnione na łańcuchu) a przed wymianą zębów to szedł jak burza, wszystko zależy ile zęby są wytarte
Strony Poprzednia 1 … 63 64 65 66 67 … 593 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » GG FORUMOWE
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo