Odp: GG FORUMOWE
Jak mierzyłem ich długość to miały 11.5cm tak mniejwięcej, a co do szerokości to muszę mieć niecałe 3 pola bo mi się nie zmieszczą w jedną drogę
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » GG FORUMOWE
Strony Poprzednia 1 … 64 65 66 67 68 … 593 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jak mierzyłem ich długość to miały 11.5cm tak mniejwięcej, a co do szerokości to muszę mieć niecałe 3 pola bo mi się nie zmieszczą w jedną drogę
1 czym doczyścić waniarkę z wapna ? Cisnienie za małe jakiś środek?
2 Chcę za jakiś czas robić schody ( stopnie ) z drewna oczywiśie sam. Jak kupię mokre świeże drewno 4,5 cm grubości to jak długo będzie schło w wietrzonym pomieszczeniu temperatura 10-15 stopni miesiąc, 3, 6?
Co do drewna im dłużej tym lepiej, mój kuzyn stolarz przed włożeniem do suszarni suszy chyba rok i później parę miesięcy w suszarni a ile to nie wiem ale chwile się suszy a i tak niekiedy jest wilgotne. Najlepsze by było mierzyć wilgotność drzewa miernikiem i by wiedział czy już jest ok.
Drewno na wolnym powietrzu schnie około centymetra rocznie. Liściaste wolniej, iglaste szybciej. To samo z grubością, lity bal wolniej deska szybciej. Na schody (stopnie) to dąb, jesion, dobrej jakości brzoza, olszowe też widziałem. Podstopnie już dowolnie, damy w szpileczkach im nie zagrażają.
W Twoich warunkach, powiedzmy dąb, będzie sechł około roku.
Tylko susz to drewno w cieniu, żeby nie popękało. A 1 metr3 desek dębowych z suszarni z kontrolowaną atmosferą w I klasie to koszt około 4-5 tyś. Kuzyn ma zakład stolarski a schody to jego specjalność i znak firmowy. Jak byś chciał tralki do poręczy to wybór ma spory i do Piły daleko nie masz
Sławek, rok na 4,5 deskę to zdecydowanie za mało. W pomieszczeniu też nie ma aż takiej wymiany powietrza...
Krzysiek, najlepiej byłoby podsuszyć w domu, potem oddać do suszarni... (tam masz określone dokładnie warunki - wilgotność i temperaturę...), a przed samym wyrobem żeby znów poleżało trochę w pomieszczeniu...
Jeszcze tylko zeby nie robic cienkich desek. u mnie jedna na samej gorze ostatnia deska ciensza od reszty i po paru dniach podnioslo.. albo przykrecac do schowod badz na klej
jak by nie było suszone to i tak szerokie deski się kręcą. Najlepszym sposobem jest pokleić i dopiero potem całość obrobić. nie pokręcą się i z kawałków łatwiej dobrać dobry materiał
lite drewno zawsze powykręca lub spęka. Żeby ograniczyć prace drewna musi ono znajdować się cały czas w podobnych warunkach wilgotności i temperatury. "Im większe wahania tych czynników tym większe prawdopodobieństwo że deska spęka lub się wykręci. Najbezpieczniej jest robić z samej klejonki, lub z klejonki pokrytej na koniec grubym fornirem.
Zależy co kto lubi. Mnie się podoba deska, klejonka to nie to. Krzysiek ma zamiar robić schody sam. Nie wiem czy sam da radę zrobić klejonkę i pokryć ją fornirem, co było by najlepszym rozwiązaniem.
W szerokich deskach, od spodu nacinam do dwóch trzecich grubości tzw "struny" czy jak to się fachowo nazywa. Wiadomo że lekko się spaczy, ale coś za coś.
No jak większa szerokość to najlepiej przeciąć i skleić ale to już fachowa prasa do klejenia wskazana. Nie od parady takie pieniądze biorą za zrobienie schodów, drewno to 1/3 kosztów, wszystkie kleje lakiery to też trochę wyjdzie no i robocizna. Zwykłe schody na piętro to spokojnie 10 tyś trza dać
z tym klejeniem listew największym problemem jest przefrezowanie krawędzi na "ząbki. Samo klejenie nie stanowi problemu - szczególnie gdy nie muszą to być długie deski - na schody to na ogół 1,20 - 140 wystarcza. Stelaż do ściskania z 2 kobyłek i kątowników do stworzenia równej powierzchni i wystarczą nawet duże ściski stolarskie - jak nie ma to przyspawać duze nakrętki i pręt gwintowany słusznej średnicy i do dzieła...
Sam robiłem kilka lat temu półki bez przefrezowywania z topolowego drzewa. Dzieci mi po nich łażą - jeszcze nic nie oberwały...
...Sławek - mi tam np klejonka nie przeszkadza jak jest zrobiona z głową, a wybrzuszone parapety jednak bardzo... ...
Widzę Leszek że Ty jesteś coś obeznany w temacie, i kuzyn też stolarz i nawet robi to samo co mój tylko że mój dodatkowo drzwi. A co do klejów to klej nazywa się chemolan (oznaczenie obok niego to długość schnięcia, 45 schnie dość szybko) I klej nie jest taki drogi na necie znalazłem za 16zł 1kg . Ale fakt ceny schodów są spore.
Przerabiał ktoś temat chłodnic w koparkach. Mój wujaszek chce taką zastosować w rekordzie i ma dylemat z jednym wyjściem na hydrauliczny wentylator. Otóż idą 2 grube przewody tj, napęd wentylatora z regulacją obrotów i jest 3 wyjście tak w środku tego wentylatora i czy to może być na smarowanie tego wentylatora bo tak wywnioskowaliśmy z jego średnicy i umiejscowienia?
Jeju sie znacie dzięki
Stare schody w domu z lat 30 nie są z klejonki i nic im nie brakuje. Przemyślę wasze uwagi....
Co do mycia wapniarek
Myjka nie dała rady więc poszukałem czegoś kwaśnego.
Ocet się pienił więc reakcja była no i coś tam schodziło.
Kupiłem śrerodek atlasa "szop" który niby do tego jest.
Okazał się ciut lepszy od octu. Maszyna stoi trochę czystsza. Generalnie by trzeba było ją w tej chemi utopić.
we wywar z gorzelni to do gołej blachy zje
ja robiłem na szybko schody to stopnie z swiera kupowałem świerzego gr. 4 cm rok czau nie zabezpieczone tylko folia wyszła sinizna oczyściłem i polakierrowałem podoba sie jest ładnie robiłem szybko bo dla banku zeby byó ze zrobione a z czasem zrobie sobie ładnie scody mysle o jesionie ale to kuppa kasy
Ja mam zamówione schody brzozowe. 2 zabiegi, 18 stopni, u góry balustradka i "furtka" żeby dziecko nie poleciało ze schodów to z montażem i demontazem starych 5,5 tys.
jak zgłosze świnki do rejestru z 4ro dniowym opóźnieniem to coś grozi?
Nie, jakie przekręty się słyszy. Jak jałówka się w ciągu roku 3 razy cieliła
Strony Poprzednia 1 … 64 65 66 67 68 … 593 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » GG FORUMOWE
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo