341

Odp: Kukurydza Na Ziarno

Może wiecie o ile podnosi się wilgotność po przejściu przez kombajn.

342

Około 4-5 %.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

343

Dzięki pytam bo teraz ma 30% i jeszcze poczekam trochę.

344

Jak tam koledzy kampania kukurydziana ?? u mnie po dzisiejszym dniu kolejne 30 ton na przyczepach. rano na elewator i z powrotem na 514 - tke. Dzisiaj najlepszy pomiar wilgotności to 25,5%

345

słabo sypie w moich stronach, jeszcze zależy gdzie może

346

Ja dziś dopiero pierwsza próba w polu 514, jutro atak bo też dziś było uruchomienie suszarni

E 516 na części
Telefon 695 076 269

347

Ja jutro zaatakuje kukurydzę ale ci co zaczęli kosić mówią że lipa , u mnie dopiero zaczynają koszenie póżno jak żadnego roku i wilgotność powalająca około 40%.

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

348

Ta wilgotność to, późny siew, wczesne zmrożenie co skutkowało przerwaniem transpiracji, i tak łodyga sucha ziarno nie dojrzałe.
Sąsiad wczoraj zaczął kosić swoją ma 9ha i wszystko suszy na podłogówce, oj popracuje sobie.

349

Ja już w sezonie , u siebie 2 ha poszły a reszta czeka na mrozek i żęby wilgotyność lepsza była bo 34-36 to nie satysfakcjonuje mnie. Ale forszaj na usługach śmiga smile

350

U mojego wujka kuku - ok 28 %, dziś kończy suszenie ostatniego zasypu w suszarni... - niska wilgotność to chyba zasługa długotrwałej suszy...

351

piszecie o wilgotnosci a plony mokrej na jakim poziomie macie?

Rolnik z powołania:-)

352

Wujek miał ok. 20 ton z kawałka 1,7ha

353

No ja nakosiłem dziś jedną przyczepę tak że w sam raz suszarnia pełna i para już ładnie idzie smile wilgotność 35% a co do wydajności to trudno mi powiedzieć bo pole nieforemne ale około 10 ton jest

E 516 na części
Telefon 695 076 269

354

Około 9-10 ton ale zdarzaja się że 6 -7 t

355

kamil3993 napisał/a:

Około 9-10 ton ale zdarzaja się że 6 -7 t

w moich stronach tak samo...

356

A ja policzyłem koszty i nie będę siał już kuku.

357

Koszty uprawy pszenicy konsumpcyjnej są większe a kukurydz to chyba najprostsza roślina w uprawie i nie wymaga aż tak dobrej gleby ani przedplonu.

358

Ale i tak mi się nie widzi ,najbardziej to problem z transportem daleko i trzeba nająć .No niestety za drogo to wychodzi.

359

Jak dla mnie super, ziemie mam słabsze i rzepaku już nie zasieje a po kukurydzy zostaje dużo masy, efekty tego już widziałem kosząc jęczmień jary siany po kukurydzy a po pszenżycie...
Mając własną suszarnie to żaden problem z kukurydzą, fakt że inwestycja jest ale cóż. Tak jak pisze Paweł, prosta w uprawie i pole można sobie nią ładnie wyczyścić w trakcie plonowania

E 516 na części
Telefon 695 076 269

360

Ja też  odchodzę od kukurydzy na ziarno i zostanę tylko przy kiszonkowej  ,powód przede wszystkim złe położenie geograficzne bo wilgotność najniższa w tym roku przy fao 230 to 38-40% więc i cena nie powala na kolana a i omacnica dała w tym roku mocno w kość .