Odp: Kukurydza Na Ziarno
Może wiecie o ile podnosi się wilgotność po przejściu przez kombajn.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Kukurydza Na Ziarno
Strony Poprzednia 1 … 16 17 18 19 20 … 98 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Może wiecie o ile podnosi się wilgotność po przejściu przez kombajn.
Około 4-5 %.
Dzięki pytam bo teraz ma 30% i jeszcze poczekam trochę.
Jak tam koledzy kampania kukurydziana ?? u mnie po dzisiejszym dniu kolejne 30 ton na przyczepach. rano na elewator i z powrotem na 514 - tke. Dzisiaj najlepszy pomiar wilgotności to 25,5%
słabo sypie w moich stronach, jeszcze zależy gdzie może
Ja dziś dopiero pierwsza próba w polu 514, jutro atak bo też dziś było uruchomienie suszarni
Ja jutro zaatakuje kukurydzę ale ci co zaczęli kosić mówią że lipa , u mnie dopiero zaczynają koszenie póżno jak żadnego roku i wilgotność powalająca około 40%.
Ta wilgotność to, późny siew, wczesne zmrożenie co skutkowało przerwaniem transpiracji, i tak łodyga sucha ziarno nie dojrzałe.
Sąsiad wczoraj zaczął kosić swoją ma 9ha i wszystko suszy na podłogówce, oj popracuje sobie.
Ja już w sezonie , u siebie 2 ha poszły a reszta czeka na mrozek i żęby wilgotyność lepsza była bo 34-36 to nie satysfakcjonuje mnie. Ale forszaj na usługach śmiga
U mojego wujka kuku - ok 28 %, dziś kończy suszenie ostatniego zasypu w suszarni... - niska wilgotność to chyba zasługa długotrwałej suszy...
piszecie o wilgotnosci a plony mokrej na jakim poziomie macie?
Wujek miał ok. 20 ton z kawałka 1,7ha
No ja nakosiłem dziś jedną przyczepę tak że w sam raz suszarnia pełna i para już ładnie idzie wilgotność 35% a co do wydajności to trudno mi powiedzieć bo pole nieforemne ale około 10 ton jest
Około 9-10 ton ale zdarzaja się że 6 -7 t
Około 9-10 ton ale zdarzaja się że 6 -7 t
w moich stronach tak samo...
A ja policzyłem koszty i nie będę siał już kuku.
Koszty uprawy pszenicy konsumpcyjnej są większe a kukurydz to chyba najprostsza roślina w uprawie i nie wymaga aż tak dobrej gleby ani przedplonu.
Ale i tak mi się nie widzi ,najbardziej to problem z transportem daleko i trzeba nająć .No niestety za drogo to wychodzi.
Jak dla mnie super, ziemie mam słabsze i rzepaku już nie zasieje a po kukurydzy zostaje dużo masy, efekty tego już widziałem kosząc jęczmień jary siany po kukurydzy a po pszenżycie...
Mając własną suszarnie to żaden problem z kukurydzą, fakt że inwestycja jest ale cóż. Tak jak pisze Paweł, prosta w uprawie i pole można sobie nią ładnie wyczyścić w trakcie plonowania
Ja też odchodzę od kukurydzy na ziarno i zostanę tylko przy kiszonkowej ,powód przede wszystkim złe położenie geograficzne bo wilgotność najniższa w tym roku przy fao 230 to 38-40% więc i cena nie powala na kolana a i omacnica dała w tym roku mocno w kość .
Strony Poprzednia 1 … 16 17 18 19 20 … 98 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Kukurydza Na Ziarno
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo