Temat: Ile jest wart koński obornik?

Mam możliwość za darmo przywiezienia dużą ilość gnoju końskiego tylko nie wiem czy warto go mi przywozić na pole np które na jesień wapnowałem czy może mi ktoś poradzić jak wpływa na uprawy wiosenne koński gnój.Z tego co widziałem w niemczech to nie żałują gnoju końskiego.Poradzzie mi coś

2

Odp: Ile jest wart koński obornik?

dosyć jest dobry pod zboże bo pod inne rzeczy to nie radze .

www.koniezimnokrwiste.czo.pl

wchodzić bo konie to potęga

3

Panowie odświeżę trochę temat obornika końskiego. Mianowicie miałbym do wzięcia zawsze wczesną wiosną, kilka samochodów tego nawozu. Koszty to ok 150 za przywiezienie sobie plus rozwiezienie, czyli paliwo. Czytałem trochę że lepszy nawet od krowiego czy na pewno od świńskiego. Ale mnie interesuje jedna rzecz, czy są lepsze plony i czy warto się w tym faktycznie babrać. Z wyglądu to jak dla mnie słoma. Woziłbym wiosną na polu do jesieni by leżało i w jesieni pod pług ewentualnie talerzówką i potem pod pług. Mam też możliwość kupić kurzy ale cena za metr sześcienny to 30zł, z tym że kury na trocinie trzymane to byłoby może ze 150kg. Kury sobie od razu darowałem. Dawał ktoś ten obornik? Przede wszystkim pod buraki, i zboża po byłby czas, ewentualnie rzepak jakbym się wyrobił pewnie nie byłby obrażony.

4

każdy gnój jest dobry.

5

dokładnie, każdy jest dobry. A jeśli masz świeży obornik to najlepiej wozić go w jedno miejsce rozrzutnikiem i wyładowywać tak aby obornik przeszedł przez aparaty rozrzutnika - później podgarnąć w ładną pryzmę i niech leży. Materiał się przemiesza i po leżakowaniu można rozrzucać - często tak robię jak nie mogę wiosną wozić. Poleży do jesieni i jest ładnie przerobiony. Staram się co 3 lata mieć nawiezione każde pole dzięki czemu znacznie zmniejszyło mi się nawożenie pod korzeń. Zresztą chyba każdy to wie że obornik najlepszym nawozem.

gg 5118068

6

A plony zwiększyły się jakoś, oczywiście przy nie zmniejszaniu nawozów sztucznych?

7

Ja mam co drugi rok nawożone obornikiem pole i jeszcze nie było tak żeby nic nie urosło zawsze plon jest przynajmniej dobry, a nie mam sypane dużo nawozu sztucznego, pewnie jak bym sypną coś lepiej sztucznym to plony by były bdb.

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

8

no ja mogę pomarzyć żeby co 2-3 rok był gnój. Kumpel co roku daje i to po 60 ton na hektar że ziemia już ma problemy z przerobieniem tej ilości

E 516 na części
Telefon 695 076 269

9

Przy takich dawkach myślałbym chyba żeby pogłębiać orkę, żeby zwiększyć warstwę orną. Z tym że zależy od ziemi niekiedy to na 15cm jest już kamień a czasem 40cm i jest jeszcze dobra ziemia niżej. Myślę bo wszystkie kawałki które mam blisko byłyby nawożone, tylko muszę sobie jakiegoś gównomiota sprawić. Stary już w rozsypce, i ładowacz swój bo często jest tak że i ojciec potrzebuje.

10

http://poema.pl/publikacja/86429-gnoj

Może nie wszyscy znają smile