Odp: wiata na kombajn
Ja mam wiatę(nie na kombajn) która ma wymiary 12x6 i jest podparta na końcach i w środku i idzie 3 płotwy około 14x8 i widać 2 ugięcia w dachu pomiędzy środkiem a bokami w miejscu gdzie idzie płotowa.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » wiata na kombajn
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ja mam wiatę(nie na kombajn) która ma wymiary 12x6 i jest podparta na końcach i w środku i idzie 3 płotwy około 14x8 i widać 2 ugięcia w dachu pomiędzy środkiem a bokami w miejscu gdzie idzie płotowa.
Masz może jakieś zdjęcia jak to sobie zrobiłeś? Czyli jednak zrobię z podparciem.
Ja zdjęć nie mam ale mogę Ci porobić jak mam u siebie zrobione.
Prosiłbym będę zobowiązany jak u siebie zrobię to się odwdzięczę
Podaj meila to Ci wyślę, niestety zdjęcia słabej jakości bo robione tel.
poszło na PW
Zdjęcia poszły, może nie najlepszej jakości ale coś widać.
Panowie rozważam budowę garażu 18x9 fundamenty są ściany wiadomo gazobeton bo chyba nic tańszego nie ma. Może silka ale ciężka a to stary fundament. Tylko dach mnie zastanawia
bez słupów było by najlepiej. W grę wchodzą wiązary których nigdy nie robiłem. Całość chcę przykryć "eurofalą" bo ma być tam również magazyn zbożowy a z tego nie kapie. Spad taki jaki minimalnie może mieć euro fala.
Z jakie przekroje powinny mieć kantówki na taka konstrukcję? Łączenia robiłbym chyba na wrąb
A nie lepiej stalowy?
Ale pod stalowy trzeba by dawać folie paroprzepuszczalną, a Krzysiek pewnie chce tego uniknąć...
Chodzi mi szkielet dachu
tak sobie myślałem kantówka 140x50
A stal jaka?
a jakie mają być spady? W jedną stronę? W dwie? Krokiew 150 wysokości to ciut mało...
spad 22 stopnie dwa spady
Na wiacie mam kratownicę z rur na rozpiętości 9m a z kolei obora ma dach z dwuteownika 240 wszystkie konstrukcje bez słupów i dwuspadowe i 5 takich dźwigarów by starczyło na 18m.
Krzysiek, wiązary to zrobisz z najtańszej deski i będą najmocniejsze i chyba najtańsze.
To się nazywa wykorzystanie powierzchni, w części garażu 6 x 10,5 pierwotnie przeznaczonej tylko na kombajn, na zimę stoją : bizon bez hedera, obydwa forsze betoniarka i 13t nawozu.
a czy ktoś produkuje takie wiązary z desek?ile kosztuje taki sport?tez na wiosne chce remontowac wiatę jednospadzistą do kombajnów(anka+bizon)taką wplecioną w dach stodoły
ja w tym roku robiłem u siebie konstrukcje dachu jednospadowego razem z sufitem, krokwie i belka sufitowa 16X6 i to łączone deskami z obu stron (12X2), na długości 5,8 metra 4 takie łączenia deskami, przede wszystkim dużo gwoździ:) konstrukcja trzyma jak diabeł sołtysa
A co wy na to?
Na całość 18m dachu około 2,5m3 drewna bez łat
krokwie 160x50 co 100cm (36szt)
Krokwie oparte o murłatę ( nie liczona do 2,5m3) i o wiazary
2 x 9m podparte na środku słupem i o szczyty
wiazar z dech 50 x 140.
czemu tak?
Wiązary zamiast krokwi mają jedną wadę ciężko sie nimi manipuluje na budowie.
A materiał czy to deski 20mm czy 50mm kosztują mnie tyle samo z 1m3. A ile ich ( tych 20mm)pójdzie na wiązar ? Jak by ktoś obcykany w temacie mi policzył.
1mm =1cm
No wiązar powinien mieć jakieś zastrzały nie będę poprawiał rysunku...
A pomysł przyszedł mi dziś jak zamiatałem resztki żyta w magazynie. Spojrzałem w górę i konstrukcja z poczatku lat 70 wygląda tak, że krokwie są 8x8 takie okragłe zaciosane chude sosny, rozpiętość dachu jakieś 7,5m, a na dachu eternit spad około 20 stopni nie więcej. Stoi to... krokwie się lekko wygły ale co tu się dziwić. Nie ma żadnej jętki ściany budynku są spiete w dwóch miejscach na 12m
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » wiata na kombajn
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo