81

Odp: wiata na kombajn

Ja mam wiatę(nie na kombajn) która ma wymiary 12x6 i jest podparta na końcach i w środku i idzie 3 płotwy około 14x8 i widać 2 ugięcia w dachu pomiędzy środkiem a bokami w miejscu gdzie idzie płotowa.

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

82

Masz może jakieś zdjęcia jak to sobie zrobiłeś? Czyli jednak zrobię z podparciem.

83

Ja zdjęć nie mam ale mogę Ci porobić jak mam u siebie zrobione.

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

84

Prosiłbym będę zobowiązany jak u siebie zrobię to się odwdzięczę big_smile

85

Podaj meila to Ci wyślę, niestety zdjęcia słabej jakości bo robione tel.

86

poszło na PW

87

Zdjęcia poszły, może nie najlepszej jakości ale coś widać.

88

Panowie rozważam budowę garażu 18x9 fundamenty są ściany wiadomo gazobeton bo chyba nic tańszego nie ma. Może silka ale ciężka a to stary fundament.  Tylko dach mnie zastanawia
bez słupów było by najlepiej. W grę wchodzą wiązary których nigdy nie robiłem. Całość chcę przykryć "eurofalą" bo ma być tam również magazyn zbożowy a z tego nie kapie. Spad taki jaki minimalnie może mieć euro fala.
Z jakie przekroje powinny mieć kantówki na taka konstrukcję? Łączenia robiłbym chyba na wrąb

89

A nie lepiej stalowy?

90

Ale pod stalowy trzeba by dawać folie paroprzepuszczalną, a Krzysiek pewnie chce tego uniknąć...

91

Chodzi mi szkielet dachu

92

tak sobie myślałem kantówka 140x50
A stal jaka?

93

a jakie mają być spady? W jedną stronę? W dwie? Krokiew 150 wysokości to ciut mało...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

94

spad 22 stopnie dwa spady

95

Na wiacie mam kratownicę z rur na rozpiętości 9m a z kolei obora ma dach z dwuteownika 240  wszystkie konstrukcje bez słupów i dwuspadowe i 5 takich dźwigarów by starczyło na 18m.

96

Krzysiek, wiązary to zrobisz z najtańszej deski i będą najmocniejsze i chyba najtańsze.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

97 Ostatnio edytowany przez androl (2013-12-12 17:02:09)

To się nazywa wykorzystanie powierzchni, w części garażu 6 x 10,5 pierwotnie przeznaczonej tylko na kombajn, na zimę stoją : bizon bez hedera, obydwa forsze betoniarka i 13t nawozu.

98

a czy ktoś produkuje takie wiązary z desek?ile kosztuje taki sport?tez na wiosne chce remontowac wiatę jednospadzistą do kombajnów(anka+bizon)taką wplecioną w dach stodoły

99

ja w tym roku robiłem u siebie konstrukcje dachu jednospadowego razem z sufitem, krokwie i belka sufitowa 16X6 i to łączone deskami z obu stron (12X2), na długości 5,8 metra 4 takie łączenia deskami, przede wszystkim dużo gwoździ:) konstrukcja trzyma jak diabeł sołtysa

E 516 na części
Telefon 695 076 269

100 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2013-12-12 20:55:21)

A co wy na to?
Na całość 18m dachu około 2,5m3 drewna bez łat
krokwie 160x50 co 100cm (36szt)
Krokwie oparte o murłatę ( nie liczona do 2,5m3) i o wiazary
2 x 9m podparte  na środku słupem i o szczyty
wiazar z dech 50 x 140.
czemu tak?
Wiązary zamiast krokwi mają jedną wadę ciężko sie nimi manipuluje na budowie.
A materiał czy to deski 20mm czy 50mm kosztują mnie tyle samo z 1m3. A ile ich ( tych 20mm)pójdzie na wiązar ? Jak by ktoś obcykany w temacie mi policzył.

1mm =1cm wink

http://imageshack.us/a/img513/979/1dzu.jpg

No wiązar powinien mieć jakieś zastrzały nie będę poprawiał rysunku...

A pomysł przyszedł mi dziś jak zamiatałem resztki żyta w magazynie. Spojrzałem w górę  i konstrukcja z poczatku lat 70 wygląda tak, że krokwie są 8x8 takie okragłe zaciosane chude sosny, rozpiętość dachu jakieś 7,5m, a na dachu eternit spad około 20 stopni nie więcej. Stoi to... krokwie się lekko wygły ale co tu się dziwić. Nie ma żadnej jętki ściany budynku są spiete w dwóch miejscach na 12m