Odp: Kukurydza Na Ziarno
Kuku siać to trzeba się całkiem nastawić -siewnik-przystawka-transport i suszarnia jak bym miał więcej ziemi to może ,może.A sieje sobie pierdółki o niskim nakładzie i woreczkami wywożę.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Kukurydza Na Ziarno
Strony Poprzednia 1 … 17 18 19 20 21 … 98 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Kuku siać to trzeba się całkiem nastawić -siewnik-przystawka-transport i suszarnia jak bym miał więcej ziemi to może ,może.A sieje sobie pierdółki o niskim nakładzie i woreczkami wywożę.
Ja sie zastanawiam od tamtego roku nad kuku. miałbym kupca na mokra prosto po kombajnie. moze ktos mi przedstawi tak pi razy oko jakie śa koszty uprawy. ja sobie licze moze źle że jak kukurydza da 10t razy 400zł mokra to wychodzi 4tys/ha a nawet groszek co jest bardzo kosztochłonny nie zabiera mi 4 tys na ha
Jak kiedyś liczyłem to chyba 3 tyś na ha łącznie z paliwem na orkę, uprawę, siew zbiór i suszenie. A jak na mokrą to jeszcze masz z 400-500 mniej. Więc 2,5 tyś powinno starczyć
wiec moze sie skusze ale nie w 14 roku bo nie mam wolnego pola. ni isewnik musiałbym kupic bo kombajn z przystawka mysle ze sie znajdzie w okolicy
Jak nie znasz gościa dobrze to olej vat i niech płaci na rękę ,chociaż wiosną strachu się na jadłem bo sprzedałem pszenice dawnemu znajomemu i 2 miesiące czekałem a ile razy dzwoniłem to już nie liczyłem ,dobrze że czasami telefon odebrał.
Dzisiaj w końcu wymłóciłem kuku ,wydajność 10T/ha a wilgotność 32% mokra ale kasa potrzebna i nie mogłem się już wstrzymywać.Najgorsze to wożenie.
a ile ha tego miałeś?
Ja jeszcze nie zacząłem wymłócona ręcznie 30%
a jaka uwas cena ?
Wczoraj wymłócona kukurydza odmiana KWS Ambrozinii wilgotność 25%,wydajność ok. 6t/ha.
Szału nie było. cena 450 zł +/-10
Ja też już po qq ale nie znam ani wilgotności i wydajności dopiero jak przyślą fakturę to będę wiedział. Na pewno plon spokojnie przekroczył 10 t ale nie wiem ile dokładnie.
Tylko 3,5 ha.
A jak w was ze stonka kukurydziana, bo w moim powiecie podobno jest. na śląsku też tego dużo. Wielkie straty to wyrządza?
No tak około 10 ha bym miał wykoszone, plon podszedł średnio pod 10 ton/ha mokrej, 20% odchodzi w powietrze i w śrut. Suchej koło 8 ton daje. Tylko ta cena to nieporozumienie. Trza będzie przechować ile się da
Jak masz gdzie przechować i kasa nie potrzebna to trzymaj , ja nie mam miejsca i muszę sprzedawać na bierząco , chciałem trochę kupić wysuszyć i zarobić parę złoty ale w tym roku to nie realne.
No z tym miejscem to tak średnio bo wszystkie maszyny będą musiały stać pod chmurką. Coś też się sprzeda żeby było na nawozy, środki itd bo terminy dobiegają końca...
pawelg i jak spisuje Ci się kombajn i suszarnia?
Powiem tak skosiłem trochę ponad hektar na jedną suszarnię i na razie wszystko gra tylko wilgotność zabójcza ponad 40 %. Od soboty ruszam intensywnie może będzie ok.
Odmiana BALLADE z Euralis, FAO 190-200. Plon jak na razie wydaje mnie się że najlepszy no i co mnie najbardziej cieszy- wilgotność 25,5%
No wykosiłem całą Balladę i polon około 9 ton z tym że trochę dziczyzna naniszczyła. Wilgotność tak jak pisałem wyżej-25%. Jeszcze zostało mi 7 ha Palazzo, dziś jeszcze wjechałem tam na próbę to sypie chyba lepiej ale już wilgotniejsza
Pietia a jak u Ciebie w tym roku było z kukurydzą? Ile miałeś zasiane i jak sypało? W tym roku jakoś się nie odzywałeś zbytnio w tym temacie... Zawiedziony?
rozmawiałem ostatnio z gosciem co mówił ze z powierzchni 3,5ha nakosił ponad 30 ton suchej kukurydzy a jeszcze dodał ze 0,5 ha dziki mu zniszczył. kosił na poczadku października przy wilgotnosci 30-40% odmiany srednio dojrzewajace. warzył po wyjeździe z suszarni. wierzyc mu? dodam ze kl III
Strony Poprzednia 1 … 17 18 19 20 21 … 98 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Kukurydza Na Ziarno
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo