361

Odp: Kukurydza Na Ziarno

Kuku siać to trzeba się całkiem nastawić -siewnik-przystawka-transport i suszarnia jak bym miał więcej ziemi to może ,może.A sieje sobie pierdółki o niskim nakładzie i woreczkami wywożę.

362

Ja sie zastanawiam od tamtego roku nad kuku. miałbym kupca na mokra prosto po kombajnie. moze ktos mi przedstawi tak pi razy oko jakie śa koszty uprawy. ja sobie licze moze źle że jak kukurydza da 10t razy 400zł mokra to wychodzi 4tys/ha a nawet groszek co jest bardzo kosztochłonny nie zabiera mi 4 tys na ha

Rolnik z powołania:-)

363 Ostatnio edytowany przez Laszek (2013-10-23 09:14:42)

Jak kiedyś liczyłem to chyba 3 tyś na ha łącznie z paliwem na orkę, uprawę, siew zbiór i suszenie. A jak na mokrą to jeszcze masz z 400-500 mniej. Więc 2,5 tyś powinno starczyć

E 516 na części
Telefon 695 076 269

364

wiec moze sie skusze ale nie w 14 roku bo nie mam wolnego pola. ni isewnik musiałbym kupic bo kombajn z przystawka mysle ze sie znajdzie w okolicy

365

Jak nie znasz gościa dobrze to olej vat i niech płaci na rękę ,chociaż wiosną strachu się na jadłem bo sprzedałem pszenice dawnemu znajomemu i 2 miesiące czekałem a ile razy dzwoniłem to już nie liczyłem ,dobrze że czasami telefon odebrał.

366

Dzisiaj w końcu wymłóciłem kuku ,wydajność 10T/ha a wilgotność 32% mokra ale kasa potrzebna i nie mogłem się już wstrzymywać.Najgorsze to wożenie.

367

a ile ha tego miałeś?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

368

Ja jeszcze nie zacząłem wymłócona ręcznie 30%
a jaka uwas cena ?

369

Wczoraj wymłócona kukurydza odmiana KWS Ambrozinii wilgotność 25%,wydajność ok. 6t/ha.
Szału nie było. cena 450 zł +/-10

370

Ja też już po qq ale nie znam ani wilgotności i wydajności dopiero jak przyślą fakturę to będę wiedział. Na pewno plon spokojnie przekroczył 10 t ale nie wiem ile dokładnie.

371

Tylko 3,5 ha.

372

A jak w was ze stonka kukurydziana, bo w moim powiecie podobno jest. na śląsku też tego dużo. Wielkie straty to wyrządza?

373

No tak około 10 ha bym miał wykoszone, plon podszedł średnio pod 10 ton/ha mokrej, 20% odchodzi w powietrze i w śrut. Suchej koło 8 ton daje. Tylko ta cena to nieporozumienie. Trza będzie przechować ile się da

E 516 na części
Telefon 695 076 269

374

Jak masz gdzie przechować i kasa nie potrzebna to trzymaj , ja nie mam miejsca i muszę sprzedawać na bierząco , chciałem trochę kupić wysuszyć i zarobić parę złoty ale w tym roku to nie realne.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

375

No z tym miejscem to tak średnio bo wszystkie maszyny będą musiały stać pod chmurką. Coś też się sprzeda żeby było na nawozy, środki itd bo terminy dobiegają końca...
pawelg i jak spisuje Ci się kombajn i suszarnia?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

376

Powiem tak skosiłem trochę ponad hektar na jedną suszarnię i na razie wszystko gra tylko wilgotność zabójcza ponad 40 %. Od soboty ruszam intensywnie może będzie ok.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

377

Odmiana BALLADE z Euralis, FAO 190-200. Plon jak na razie wydaje mnie się że najlepszy no i co mnie najbardziej cieszy- wilgotność 25,5% smile smile smile

E 516 na części
Telefon 695 076 269

378

No wykosiłem całą Balladę i polon około 9 ton z tym że trochę dziczyzna naniszczyła. Wilgotność tak jak pisałem wyżej-25%. Jeszcze zostało mi 7 ha Palazzo, dziś jeszcze wjechałem tam na próbę to sypie chyba lepiej ale już wilgotniejsza

E 516 na części
Telefon 695 076 269

379

Pietia a jak u Ciebie w tym roku było z kukurydzą? Ile miałeś zasiane i jak sypało? W tym roku jakoś się nie odzywałeś zbytnio w tym temacie... Zawiedziony?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

380

rozmawiałem ostatnio z gosciem co mówił ze z powierzchni 3,5ha nakosił ponad 30 ton suchej kukurydzy a jeszcze dodał ze 0,5 ha dziki mu zniszczył. kosił na poczadku października przy wilgotnosci 30-40% odmiany srednio dojrzewajace. warzył po wyjeździe z suszarni. wierzyc mu? dodam ze kl III