601

Odp: Dopłaty

A zeszłoroczna modulacja będzie i w tym roku ?

602

Zawsze znajdzie się wymówka co do powodu kiedyś powiedzą że euro brak i przestaną płacić i będzie finito.

603

Thesyo napisał/a:

Słyszeliście, że unia nie ma kasy i od przyszłego roku mają odejmować z dopłat obszarowych 2,5% tym co dostają powyżej 2000 euro? Choć i to nie jest pewne bo może być i 4% na minus!
Dziady

Jak słuchasz agrobiznesu to słuchaj dokładnie. to nie ma byc w polsce, ale nie pamietam juz w jakim kraju

Rolnik z powołania:-)

604 Ostatnio edytowany przez scoda19 (2013-10-17 20:54:08)

Tak nie w POLSCE tylko w całej UE.:D

605

Dziś wpłynęła kasa z ONW na konto... smile

606

Dokładnie nie dopisałem że w całej ue ale martwię się o siebie a co ma mnie obchodzić jakiś hans czy inny żabojad

607

a 31.10 za rolnośrodowiskowe... big_smile

ciekawe, kiedy podstawowe będą...

608

goldenarts napisał/a:

Dziś wpłynęła kasa z ONW na konto... smile

Ja zawsze zapominam od kiedy zaczynają wypłacać .Czy kwota ONW zwiększyła się w stosunku  do roku ubiegłego czy odwrotnie na minus

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

609

onw masz stałą stawkę podzieloną na 2 czy 3 strefy....

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

610

W piątek pierwsza kasa przyszła, więcej bo kurs euro lepszy smile

611

Ile w tym roku jest na ha tej podstawowej?

612

Własnie wiee tkos ile za co płaca w tym roku?
ja dostałem rolnosrodowiskowe, pisałem o tym w innym watku, ale tam jest stała kasa niezaleznie od kursu euro

613

Jednolita Płatność Obszarowa (JPO) - 830,30 zł/ha;
uzupełniająca płatność obszarowa - do powierzchni innych roślin i do powierzchni gruntów ornych, na których nie jest prowadzona uprawa roślin - 139,39 zł/ha.
ONW i  rolnośrodowiskowe są stałe.

614

U mnie sprawa niebywała, ONW 28 października na koncie, 8 listopada RS. Szok, to chyba za straty moralne przez ostatnie dwa lata.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

615

bamreras napisał/a:

Jednolita Płatność Obszarowa (JPO) - 830,30 zł/ha;
uzupełniająca płatność obszarowa - do powierzchni innych roślin i do powierzchni gruntów ornych, na których nie jest prowadzona uprawa roślin - 139,39 zł/ha.
ONW i  rolnośrodowiskowe są stałe.

patrze na te stawki i tak sobie mysle ze powinno byc odwrotnie, wtedy nie opłacałoby sie trzymac ugorów

616

A nie jest tak że do JPO trzeba też pole co roku chociaż zaorać?

617

wystarczy wykosć u mnie we wiosce tak robia a w sasiedniej gosć skupuje pola za dobra kase i tylko kosi

618

gdyby było na odwrót to by "wiejska" cieńko przędła...

619

W temacie dopłat prosze was o porade w imieniu wujka otórz, on jest roztargniony i kiedys na przetargu od ANR kupił nie ta działke co myslał, uprawił itd Jak sie zorientował to juz nie chciał jej zostawiac tylko nielegalnie uprawiał dalej piasł na dopłaty i na rolnosrodowiskowe. nie dawno jak wygrał przetarg juz na ta działke to ANR zauwarzyła nielegalna dzierzawe on sie przyznał i zapłacił kare. Kilka dni temu przyszło mu pismo z ARiMR zeby przedstawił umowe dzierzawy nata działke a jak nie ma to bedzie musiał oddac kase za dopłaty i rolnosrodowiskowe. Jak to jest Piraci w całym kraju na setkach ha nielegalnie sieja i minister mowi ze niemozna nic z nimi zrobić a dopłaty im sie naleza a wujek uprawiał przez pomyłke 1,4ha i teraz ma korowody. Prosił zebym was sie poradził co z tym robic czy ma szanse wygrac w sadzie?

620

Skoro zapłacił karę za bezumowne korzystanie z działki, to decyzja o nałożeniu kary jest zaświadczeniem że to on uprawiał tę działkę.