61

Odp: problem z mf255

Brałem od Kniecia  albo z Agromy Kutno  w każdym razie nie na rozlew  . To wlać znowu  turdusa czy może coś innego ?  Nawet kieskiej jakości  superol nie robił mi takiego czegoś. Zastanawia mnie skąd ten biały nalot  na korku wlewu ,chyba olej mi się zważył !?

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

62

Rano jak się ustoi odkręć delikatnie korek spustowy i zobacz czy płynu czasem nie masz w misie.

63

Ja zalełem jeszcze raz Turdusan ale już kupiłem go w Agromie Kutnowskiej.

64 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2013-11-14 22:05:35)

Dziwne rzeczy.....
Wlej porządny olej jak zmian nic nie da to spuścisz i po ewentualnej naprawie wlejesz znowy.
Porponuje Mobil delvac  jak dobrze pamiętam około 12 zł.

Moj po kapitalce stał na podwórku i warczał 2 dni w książce jest napisane dokładnie jak powinno wyglądać docieranie MF....
Ciekaw jestem co Ci z tego wyjdzie......

65

Sebastian, biały nalot na korku wlewu oleju bierze się stąd że wali kompresję w blok silnika ja bym obstawiał głowicę.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

66

a płyn nie ubywa?

67

Biały nalot albo piana to delikatny przeciek płynu chłodzącego.Pewnie głowica pękła.

68

głowica nie przeważnie puszcza zaślepka pod osłona rozrządu jeśli chodził na wodzie lub pod pompa wody wyżarte

69

A mrozik Ci nie czepił?

70

czesio303 napisał/a:

głowica nie przeważnie puszcza zaślepka pod osłona rozrządu jeśli chodził na wodzie lub pod pompa wody wyżarte

Trzeba zdjąć pompę i moze coś będzie widać. Jak tak to ściąg pokrywę wyszoruj odtłuść i zaklej wszyskie wżery.  No mozesz też kupić nową pokrywę ale nowa wymaga włożenia trochę pracy bo otwory są h...we, płaszczyzny mało płaskie....

71

To tak :
- jest na płynie i dawno nie widział wody
- w misce  nie było płynu chłodniczego
- głowica ma nowe zawory  i tak jak  blok była planowana  w każdym razie pęknięć nie zauważyłem
- pod pompą  było ok, tak że odpada
- zaślepka może nie wiem jeszcze ale zostawię to na razie bo był składany na hermetyk a wiecie  co to znaczy .... ?
- Co do komprechy  to z 15 lat walił i olej wyciekał odmą  i,  nie widziałem ani razu białego nalotu ...
Na razie zaczynam od łatwych rzeczy . Wymieniłem olej i filtr . Wiadomo nie wszystko wyleciało i coś tam zostało .
Ale trochę  dziś mu podokuczałem i jest poprawa . Pierw walił olejem teraz jest para i trochę  piany może mu przejdzie ten katar wink  Dziękuję wszystkim za fatygę i za wskazówki  .  Napiszę  jak coś będę więcej wiedział .

72

W Ciechanowie w TOR pewnie by Ci zbadali głowicę pod ciśnieniem kiedyś od ostrówka (c-360) badałem i wyszło że jedna zaślepka puszcza.

73

androl napisał/a:

W Ciechanowie w TOR pewnie by Ci zbadali głowicę pod ciśnieniem kiedyś od ostrówka (c-360) badałem i wyszło że jedna zaślepka puszcza.

A gdzie się ten zakład znajduję ? Tylko tłumacz jak krowie na rowie . Albo  adres proszę .

74

Sebastian we wtorek będę w Ciechanowie to mogę skręcić i zapytać, trochę nawet akurat się znam z tym macherem od głowic.
http://www.msg.org.pl/baza-firm/centrum … oo--F41184

75

Jak dla mnie to rozwój u nich w zakładzie stanął w poprzednim wieku!

76

scoda19 napisał/a:

Jak dla mnie to rozwój u nich w zakładzie stanął w poprzednim wieku!

Dokładnie tak jak piszesz, dla tego też każdy u nas używa jeszcze skrótu pokomunistycznego TOR, ale właśnie te pokomunistyczne silniki czy ich podzespoły robią przyzwoicie.

77

No właśnie  nazwa TOR mnie zmyliła ... Nie mogłem w wyszukiwarce znaleźć .

78

Jednak coś mam  walnięte . Olej zaczyna  robić się  lekko biały . No rzesz k...a . Możliwe  jest też że  mogli   tuleje  źle wsadzić czy coś i przy tulei puściło  , można to też  jakoś zbadać  ? No nic , czeka powtórka z rozgrywki niech to szlak !

79

Głowica lub zaślepka.

80

Głowica. Nie bedzie tego widać gołym okiem ale gdzieś dziurę ma.....