141

Odp: Fortschritt E516 E516B E517

tomek1974 powiem tak pierniczysz głupoty jakie pasy drogie !! pasy wtym kombajnie sa żywotne  jak założysz to chodzą i chodzą , jaka elektronika te kombajny  mają tylko czujniki awaryjności ,obroty silnika ,obroty bębna i predkość jazdy ,i bez tego wszystkiego bedzie kośił , TE KOMBAJNY WYKOSIŁY TYSIĄCE HEKTARÓW CHODZIŁY Z RĄK DO RĄK BYLE JAK NAPRAWIANE NA OTPIER.... A POTEM KUPUJESZ I NARZEKASZ JAK TO CZYTAM  NIEKTURYCH OPINIE TO RZYGAM TYMI PIERDOŁAMI . Mam 1   516stke 11 lat jak ją kupiłem to rozebrałem cały dosłownie cały  kombajn oprócz silnika  i poskładałem chodzi do dziśaj i nie zamierzam go sprzedawać , widełka napedu kosy wystarczy wzmocnić i nigdy się nie urwią , a tak wogle  żeby kosić trzeba cały kombajn najpierw przejrzeć a nie pooglądać a puziniej narzekać

142

pawelg napisał/a:

jak już to 517 większe sita inne zawieszenie podsiewacza i kosza sitowego

I to jest najsłabszy punkt tej konstrukcji, bo to się rozlatuje. Paweł to nie jest dobra maszyna, a te hektary i wydajność wszystko się zgadza. tylko żniw wcale nie zakończysz prędzej niż 12

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

143 Ostatnio edytowany przez pawelg (2013-12-16 01:26:05)

No i teraz już całkiem nie wiem , chcę a boję się jak cnotliwa panienka.Mój dylemat pewnie rozwiąże życie , czyli nie sprzedam 12 bo nikt nie kupi przynajmniej za tą cenę , a 17 nie kupię puki mam dwie 12.A może lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu.....  Cholera jak mi sie podobają 17 to szok ,i ten hydrostat.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

144

Sprzedaj jedną 12-stke i kup 17-stke.

145

Paweł ile masz konkretnie pod kombajn? I ile teraz odchodzi Ci na qq? Ja właśnie w ten spsób pomyślałem i kupiłem 514. W 517/17 wszystkie elementy są duże, ciężkie i do tego drogie. Każda os, koło pasowe mają już ładne ceny...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

146

Paweł kupując 517 musisz zwracać uwagę na stan i cenę nie ma co ukrywać że za 13 tys. kupisz w bardzo dobrym lub dobrym stanie wątpię w to. Za swoją 3 lata temu daliśmy 22,500 zl.
I powiem że miałem takie dylematy jak ty człowiek był młodszy i odważniejszy  pamiętam jak po zakupie pierwsze co to na CPN zatankować i w drogę  ponad 8 godzin z dwoma przerwami było warto, wrażenia niesamowite jak na pierwszą jazdę. To są naprawdę dobre kombajny ale należy  się nimi odpowiednio zająć  i wszystko będzie ok. Wiem że zaraz posypią się się na mnie głosy oczym ja mówię osobiście wiem co mam i jestem z tego bardzo zadowolony. Tomku bez obrazy ale swojego kupiłeś po prostu zajechanego i zaniedbanego z tą te problemy. Pamiętam jak szukałem dla siebie to gdzieś za Świdnicą była 517 na wytrząsaczach rosły małe krzaczki a właściciel twierdził ze dobry stan ( oszołom jednym słowem).Pod Chojnowem jak podszedłem do kombajnu i chciałem zobaczyć na łańcuchy w podajnikach jak wyskoczyły mi dwa szczury już dałem sobie spokój tak że przygody były ale w końcu trafiłem na coś fajnego.

Ten jest ciekawy z Tablicy wizualnie bardzo ładnie się prezentuje ciekawe jak mechanicznie tak jak pisze właściciel.

http://tablica.pl/oferta/kombajn-zbozow … e86e1c6ddb

147

Ja tylko nie rozumiem w jakim sensie słabym punktem jest zawieszenie i napęd podsiewacza. Przecież wystarczy tylko żeby tuleje gumowe były w dobrym stanie i prawidłowo były przykręcone. Z tego co kojarze to w 527 jest bardzo podobnie to rozwiązane a wieszaki z tulejkami gumowymi są wręcz takie same. Pietia masz racje że jak znajdzie się dobry egzemplarz to można być zadowolonym. Kuzyn ma 517 już chyba ponad 15 lat. Kupił ją w stanie igła. Wcześniej miał 512, później 514 zwykłą a po niej 514 MDW. Mimo to że 517 ma w dobrym stanie uważa że najlepszym kombajnem Fortschritta jest właśnie 514.

E 516 na części
Telefon 695 076 269

148

Zboża , rzepaku i gryki razem to zależy od roku ale około 90 - 100 ha , reszta to kukurydza. Za 12 przemawia fakt że części mam dostępne od ręki w Szerominku a do 17 już nie tak bardzo.

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

149

Ja natomiast jeśli chodzi o wydajność 514 w zbożu to tak bardo nie narzekam dlamnie jest wystarczająca ale w kukurydzy to mam poważne zastrzeżenia. Więc sam się zastanawiałem czy nie kupić 17 albo 524 do qq. Tylko dochodze do wniosku że lepie będzie zamienić na jakiś całkiem inny sprzęt.

150

pietia ma 100 procent racji i też tak uwarzam

151

mw_marcin napisał/a:

Ja natomiast jeśli chodzi o wydajność 514 w zbożu to tak bardo nie narzekam dlamnie jest wystarczająca ale w kukurydzy to mam poważne zastrzeżenia. Więc sam się zastanawiałem czy nie kupić 17 albo 524 do qq. Tylko dochodze do wniosku że lepie będzie zamienić na jakiś całkiem inny sprzęt.

To tak wolno Ci szła w qq? Ile dziennie nią robiłeś? Ja tak 4-5 ha dziennie i to mi wystarczy na suszenie bierzące. Wiadomo jak bym miał sprzedawać mokrą z pola w ilościach tirowych to może i było by mało. Ale jak dla mnie i moich możliwości to mam sprzęt dobrze dopasowany

E 516 na części
Telefon 695 076 269

152

pawelg napisał/a:

Zboża , rzepaku i gryki razem to zależy od roku ale około 90 - 100 ha , reszta to kukurydza. Za 12 przemawia fakt że części mam dostępne od ręki w Szerominku a do 17 już nie tak bardzo.

To masz troche tego pola, pytanie jeszcze ile tej qq? jak na te sprzety co widze to musisz nieźle zasówać.
Nie myslałes o zmianie na inna marke? moze lepiej pomeczyc sie jeszcze rok czy dwa i kupic jakiegos dominatora

Rolnik z powołania:-)

153

Tylko to już inna kategoria cenowa

E 516 na części
Telefon 695 076 269

154

Na przyszły rok  szykuję ok 50 ha na kukurydzę , może się to zmieni jak coś dojdzie w dzierżawę.

155

przyznaj sie ile masz ha pod pługiem?

156

Dokładnie 140 parę.

157

WOW to ty wogóle masz czas na sen??? podziwiam cie i to bardzo ze takim sprzetem dajesz rade

158

Jeśli ma kto robić sprzętem to żniwa opanowane moment, w końcu 50 na kombajn w żniwa zbożowe to nie dużo. przynajmniej właściciel wie że ma żniwa a nie wpaść na 2 dni koszenia dużym klamotem i po robocie. Nawet by nie wiedział że ma żniwa smile

E 516 na części
Telefon 695 076 269

159

no w sumie ja tez swoim robie ok 50ha, ale gorsze sa orki mi ja czasami mam dość jak 3 czy 4 dni orze a ile musi orac paweł, wiem ze zetor to nie 303 ale cod techniki to to nie jest

160

Jak miałbym dać 25tyś za 517 to wolałbym dołożyć 5 i kupić dominatora 105 lub jona 975 to są maszynki może za 2 latka któregoś sobie kupię.Co do cen pasów to jak dla kogoś 1000zł jest mało to gratuluje grubego portfela a jazda bez zegarów to lepiej od razu go ubezpieczyć i podpalić.