Odp: Pszenica
pogoda jak na wiosnę ... wierzcie albo i nie ale dziś u nas z opryskiwaczami po polach ganiali i pszenice pryskali na co ? nie wiem nie pytałem ...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Strony Poprzednia 1 … 39 40 41 42 43 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
pogoda jak na wiosnę ... wierzcie albo i nie ale dziś u nas z opryskiwaczami po polach ganiali i pszenice pryskali na co ? nie wiem nie pytałem ...
Na choroby rozwijają się jak diabli zwłaszcza na wczesnych siewach i jęczmieniu też.
To u was jest na pewno cieplej. u mnie wegetacja stoi trawa nie rosnie kosiarki nie maja sie na czym paśc i żrą siano
kosiarki u mnie dziś sąsiad kosił trawę koło domu ja jutro to zrobię bo po kostki jest ...
Tym co jest teraz sie nie martwie, bo we Francji, czy Anglii zawsze tak jest. Gorzej,jak przywali mrozem w lutym lub marcu. Rozmawialem dzisiaj z gosciem z zarzadu drog i mowil, ze nie ma w prognozach zimy do polowy stycznia i niby luty ma byc cieply i wiosna szybko przyjsc. Oni maja dobre informacje na miesiac do przodu.
Ty chyba sobie jaja robisz.... kto jak kto ale drogowcy są wiecznie zaskoczeni..... Ostatnia osoba z którą bym o pogodzie gadał. Pomijam fakt że moze być tak jak piszesz.
Ale może być również tak jak 2 lata temu zaś pogrom na przełomie stycznia i lutego
rok temu tez na swieta sniegu nie było, a jaka zima długa była wszyscy pamietamy.
Miejmy nadzieje że chociaż w styczniu coś popruszy śniegu i zachamuje choroby grzybowe w pszenicy śnieg i mróz jest pewnym lekarstwem aczkolwiek nie do końca finalnie zrobi to opryskiwacz.
I znowu lepsze będą późne pszenice, bądźmy dobrej nadziei
u mnie od ponad tygodnia temp. 10 w dzień i nie wiele mniej w nocy. Najbliższe dni równie ciepłe się zapowiadają. W polu wszystko rośnie jak szalone - zarówno zboże jak i chwasty. Nie chcę ryzykować ale oprysk na pewno by zadziałał.
jak na złość zasiałem 22 IX nigdy tak wcześnie nie siałem a teraz pomału żółknie
No własnie u mnie przewidują na poczatku stycznia ponad 10. Mam nie wykożystany tolurex który na wiosnę mogę sobie w buty wsadzić. Drapie sie po głowie przy pryskać czy nie pszenica nie wygląda źle lekko pożółkła. Chyba jej to nie zaszkodzi...
w sumie jak sprawdzić czy pszenica wegetuje czy rośnie ?? taki chłopski sposób ? nie chodzi mi ze patrze jest zielona to rośnie tylko taki w miarę prawdziwy wynik ?
bo jesli rośnie to z całą pewnością jak się pogoda będize utrzymywała to koło sylwestra oprysk na grzyba bo na wiosnę nie będize nic ...
A co to za grzyb?
Musze zadzwonić do przedstawiciela bo w jednym miejscu piszą że tolurex na wiosnę w pszenicy jest ok a w drugim nie ok.
No i teraz myślę nad mikroelementami jak będzie ciepło.... z siarczanem magnezu???
Wojtas a w jakiej temperaturze rozwija się grzyb ?
nie jeste aż tak zaznajomiony z chemią i tym wszystkim ... ale widze że jest pszenica zółknie i przybywa zółtych plam na lisciach ... zdecydownie jest to mączniak ... i krzysiek czyś ty zgłupiał .... teraz ją chcesz do reszty obudzić ? i zmotywowac do roboty ? ja mam plan by ją trochę ochronić i nic więcej bo jej przebudzenie na całego może się źle skończyc na wiosnę ... u nas jest tak powalona pogoda że za 2 tygodnie od razu przyjdzie mróz i wszystko spali ...
Jak nie da azotu to nie powinna się przebudzić. Ja mimo wszystko olewam sprawę do wiosny. W takim układzie, mogę tylko pogorszyć. Zwiększyć koszty, nakłady w razie wymarznięcia o jeden zabieg więcej.A śniegu ni widu, ni słychu, co ma być to będzie.
.A śniegu ni widu, ni słychu, co ma być to będzie.
Zdecydowanie masz racje dla tego jeszcze chwile poczekam zobaczymy co beda na styczeń zapowiadali ..
Jakiekolwiek zabiegi w tej chwili nie są wskazane a tym bardziej zasilanie pszenica jest w stanie wegetawnywnym i niewiele jej brakuje by ruszyła pełna wegetację choroby grzybowe mają w tej chwili idealne warunki do rozwoju ale wydaje mi się że jeszcze nie warto wykonywać zabiegów być może nadejdzie zima i rożwiąże problem?- ale warto ją kontrolować żeby ocenić w jakim jest stanie ?
Spokojnie koledzy na przełomie lat 80\90 były takie zimy i plony były wtedy bardzo dobre.
Strony Poprzednia 1 … 39 40 41 42 43 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo