801

Odp: Pszenica

pogoda jak na wiosnę ...  wierzcie albo i nie ale dziś u nas z opryskiwaczami po polach ganiali i pszenice pryskali na co ? nie wiem nie pytałem ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

802

Na choroby rozwijają się jak diabli zwłaszcza na wczesnych siewach i jęczmieniu też.

803

To u was jest na pewno cieplej. u mnie wegetacja stoi trawa nie rosnie kosiarki nie maja sie na czym paśc i żrą siano

Rolnik z powołania:-)

804

kosiarki big_smile  u mnie dziś sąsiad kosił trawę koło domu big_smile ja jutro to zrobię bo po kostki jest ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

805

Tym co jest teraz sie nie martwie, bo we Francji, czy Anglii zawsze tak jest. Gorzej,jak przywali mrozem w lutym lub marcu. Rozmawialem dzisiaj z gosciem z zarzadu drog i mowil, ze nie ma w prognozach zimy do polowy stycznia i niby luty ma byc cieply i wiosna szybko przyjsc. Oni maja dobre informacje na miesiac do przodu.

806

Ty chyba sobie jaja robisz.... kto jak kto ale drogowcy są wiecznie zaskoczeni..... Ostatnia osoba z którą bym o pogodzie gadał. Pomijam fakt że moze być tak jak piszesz.
Ale może być również tak jak 2 lata temu zaś pogrom na przełomie stycznia i lutego

807

rok temu tez na swieta sniegu nie było, a jaka zima długa była wszyscy pamietamy.

Rolnik z powołania:-)

808

Miejmy nadzieje że  chociaż w styczniu coś popruszy  śniegu i zachamuje choroby grzybowe w  pszenicy  śnieg i mróz jest pewnym lekarstwem  aczkolwiek nie do końca  finalnie zrobi to opryskiwacz.

809

I znowu lepsze będą późne pszenice, bądźmy dobrej nadziei smile

810

u mnie od ponad tygodnia temp. 10 w dzień i nie wiele mniej w nocy. Najbliższe dni równie ciepłe się zapowiadają. W polu wszystko rośnie jak szalone - zarówno zboże jak i chwasty. Nie chcę ryzykować ale oprysk na pewno by zadziałał.

gg 5118068

811

jak na złość zasiałem 22 IX nigdy tak wcześnie nie siałem a teraz pomału żółknie sad

812

No własnie u mnie przewidują na poczatku stycznia ponad 10. Mam nie wykożystany tolurex który na wiosnę mogę sobie w buty wsadzić. Drapie sie po głowie przy pryskać czy nie pszenica nie wygląda źle lekko pożółkła. Chyba jej to nie zaszkodzi...

813

w sumie jak sprawdzić czy pszenica wegetuje czy rośnie ??  taki chłopski sposób ?  nie chodzi mi ze patrze jest zielona to rośnie tylko taki w miarę prawdziwy wynik ?

bo jesli rośnie  to z całą pewnością jak się pogoda będize utrzymywała to koło sylwestra oprysk na grzyba   bo na wiosnę nie będize nic ...

814 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2013-12-26 00:07:52)

A co to za grzyb?
Musze zadzwonić do przedstawiciela bo w jednym miejscu piszą że tolurex na wiosnę w pszenicy jest ok a w drugim nie ok.
No i teraz myślę nad mikroelementami jak będzie ciepło.... z siarczanem magnezu???

815

Wojtas a w jakiej temperaturze rozwija się grzyb ?

816

nie jeste aż tak zaznajomiony  z chemią i tym wszystkim ...  ale widze że jest pszenica zółknie i przybywa  zółtych plam na lisciach ...  zdecydownie jest to mączniak ...  i krzysiek czyś ty zgłupiał .... teraz ją chcesz do reszty obudzić ?  i zmotywowac do roboty ? ja mam plan by ją trochę ochronić  i nic więcej   bo jej przebudzenie na całego może się źle skończyc na wiosnę ... u nas jest tak powalona pogoda że za 2 tygodnie od razu przyjdzie mróz i wszystko spali ...

817

Jak nie da azotu to nie powinna się przebudzić. Ja mimo wszystko olewam sprawę do wiosny. W takim układzie, mogę tylko pogorszyć. Zwiększyć koszty, nakłady w razie wymarznięcia o jeden zabieg więcej.A śniegu ni widu, ni słychu, co ma być to będzie.

818

Grzegorz89 napisał/a:

.A śniegu ni widu, ni słychu, co ma być to będzie.

Zdecydowanie masz racje  dla tego jeszcze chwile poczekam zobaczymy co beda na styczeń zapowiadali ..

819

Jakiekolwiek zabiegi w tej chwili nie są wskazane a tym bardziej zasilanie  pszenica jest w stanie wegetawnywnym  i  niewiele jej brakuje by ruszyła pełna wegetację  choroby grzybowe mają w tej chwili idealne warunki do rozwoju ale wydaje mi się że jeszcze  nie warto wykonywać zabiegów  być może nadejdzie zima i rożwiąże  problem?- ale warto ją kontrolować żeby ocenić w jakim jest stanie ?

820

Spokojnie koledzy na przełomie lat 80\90 były takie zimy i plony były wtedy bardzo dobre.