Odp: układ chłodzenia
One służą do czyszczenia osłony chłodnicy z zanieczyszczeni , jeździsz na otwartych jak zabrudzi się osłona to ujmujesz gazu i zamykasz żaluzję .
E-516 na części.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Silniki » układ chłodzenia
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 8 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
One służą do czyszczenia osłony chłodnicy z zanieczyszczeni , jeździsz na otwartych jak zabrudzi się osłona to ujmujesz gazu i zamykasz żaluzję .
Ja mam taki problem, że jak kombajn trochę pochodzi to od razu się gotuje... Nie wiem co jest grane, chłodnica czysta ( z zewnątrz )... Pompa jest ok... :nie_wiem:
nie bierze Ci oleju?
Miałem robioną całą górę ( tuleja, tłok i pierścienie ) Oleju nie bierze...
może pompa wodna nie pompuje wody w obieg lub masz może termostat i się zaciął. Jak pracuje woda się gotuje czy nawet jak ma lekko, podczas przejazdów?
Pompa jest ok a termostatu nie mam (chyba... a ty masz w swojej 512 ? ) Gotuje się nawet w czasie przejazdu ( kilka km)... Nie wiem co jest grane.
¬le ustawiony zapłon?
Zapchana ( zakamieniona) chłodnica.
A z tym termostatem to sprawdź czy go masz czy nie. Bo jak masz to go wymień....
zobacz czy masz drożny przewód łączący pólbloki on lubi się zapchać i woda nie ma obiegu
Przyczyn możesz mieć kilka:
- najprawdopodobniej zakamieniona/zamulona chłodnica - płukanie nic nie da, trzeba ją całkowicie rozebrać i skrobać/czyścić ręcznie,
- uszkodzony wirnik pompy wody,
- pompa wody z niedziałającym włącznikiem elektromagnetycznym- jeżeli taka jest,
- ta sama pompa co wyżej, ale np. ze źle zablokowanym sprzęgłem,
- niedrożne przewody wodne,
- uszkodzony termostat, ale kombajn nie powinien go mieć.
- itp...
Jeśli chodzi o ten przewód łączący półbloki (ten bezpośrednio za wirówką filtra oleju), to on z chłodzeniem silnika nie ma nic wspólnego. Jeżeli jest zapchany, to oznacza tylko tyle, że i cała reszta układu jest zapchana i trzeba czyścić silnik i chłodnicę, i że pewnie niebawem pojawi się woda w oleju...
Panowie tak mi się przypomniało więc pytam. Wie może ktoś jaki przedział temperatury pokazuje ten środkowy zakres na oryginalnym zegarze od wody? U mnie jak cała siatka od chłodnicy się zaklei plewami to dopiero zaczyna wchodzić wskazówka na ten środkowy zakres
u nas przy zabitej siatce zbliża sie do czerwonego
U mnie przy czystej siatce wskazówka stoi na środku białego pola, gdy siatka się zaklei idzie pod czerwone
Ja w bizonie mam dorobione śmigło dwu-ramienne z pasa o szerokości 5cm na wzór jak ma w 512 jeden we wsi, on z tym śmigiełkiem już go kupił świeżo sprowadzonego. Rozwjązanie kapitalne, siatka czysta, temperatura wody w największe upały to góra 75. Drugi we wsi właściciel 512 też dorobił ale coś spartaczył bo po godzinie koszenia rozpadło mu się no i lata z miotełką co zbiornik jak ja wcześniej. Moja konstrukcja jest solidna przepracowało już 7 żniw, w bizonach to chyba już wszyscy w okolicy podorabiali.
Androl a jak często przedmuchujesz obie chłodnice? Ja co wyjazd z rana wszystko powietrzem czyszczę i nie ma problemu z temperaturą. Jak nie robiłem tego to łapał niestety górną granicę.
W ostatnie żniwa na bizona założyłem blaszane osłony na siatkę aby zasysał od góry, teraz silnik jest niedogrzany... ani olej ani woda.
Przedmuchuję też co rano, ja w bizonie mam leylanda z turbem 110,3 kw wentylator od rekorda, to tak zaciągał na siatkę że szok, a z śmigłem cały dzień koszenia w największe upały i zero grzania.
Jeżeli nie wciera brudu w otwory to też fajne rozwiązanie, śmigiełko kiedyś było nie zdawało egzaminu ?
Kupiliśmy już bez "śmigła" brudu nie wciera staram się włączać wycieraczkę gdy silnik chodzi na wolnych obrotach
moj claas ma fajnie rozwiazane. duza osłona i jest git. oczywiscie co rano spręzarka i dmucham
https://www.google.pl/search?q=claas+me … CAkQ_AUoAQ
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 8 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Silniki » układ chłodzenia
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo