Odp: Rzepak
Moim zdaniem to lepiej poczekać, ja przynajmniej tak zrobiłbym. Jeżeli jest wilgoć to rzepak więcej skorzysta z nawozu jak będzie wymieszany z ziemią, niż na powierzchni.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Strony Poprzednia 1 … 32 33 34 35 36 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Moim zdaniem to lepiej poczekać, ja przynajmniej tak zrobiłbym. Jeżeli jest wilgoć to rzepak więcej skorzysta z nawozu jak będzie wymieszany z ziemią, niż na powierzchni.
Nie za bardzo po siewie potas pół biedy, fosfor nie będzie w większej części dostępny dla roślin bo wolno się przemieszcza.
O ile w ogóle byłby dostępny dla rzepaku. Ja już drugi rok daję wszystko pod orkę i uważam że jest lepiej jeśli chodzi o nawozy wieloskładnikowe. Lepiej wymieszany nawóz i lepiej rośliny się ukorzeniają. Miałem niekiedy przypadki, że rośliny miały korzenie przy powierzchni przez słabe wymieszanie nawozów, kiedy było jeszcze dość wilgotno, a później przychodziła susza i nie radziły sobie.
a ja dziś zacząłem siewy.kurzy sie jak cholera jak nie popada to raczej nie wzejdziei działanie herbicydów może być problematyczne.
jak prowadziłem kombajn czyli 18 stycznia widziałem jak siali nawozy na rzepak i to nie jeden przypadek tylko na kilku polach. Śniegu nie było, temperatura w granicach zera.
w moich stronach "zagraniczni" siali sól potasową po rzepakach.
zaczynają ... lub się przymierzają ) jak mają nawóz
Jak tam stan rzepaków u was, u mnie troche pociągnąl mróz.
U mnie jeszcze śnieg nie zszedł , ale myślę że będzie git jak na razie a co dalej to się zobaczy co przyniesie aura .
Panowie zaczęło się dziś rano u Niemca siali saletrę DF + amazone piękny zestaw tak że wiosna już przyszła. :-) :-)
Kużwa wszedzie ci niemcy, u nas w powiecie ponoć już 5 tys hektarów już uprawiaja,
Ja też się czaję, aby w tym tygodniu wjechać w rzepak z saletrosanem.
chłopy dopiero poczatek lutego, ja jestem zwolennikiem wczesnego naworzenia ale nie w połowie zimy
Pajej - u mnie nie ma śniegu od kilku dni (a było go raptem 5 cm). Od dwóch dni temp. powyżej 5oC i nic nie zapowiada powrotu mrozu i zimy. Pod Złotoryją też dziś widziałem 3 ciągniki z rozsiewaczami po polach ....
Konflikt interesów. Z jednej strony dobrze wysiać wcześnie, bo gwarantuje to dobry plon. Z drugiej jednak pobudzone rośliny gorzej zniosą ewentualne przymrozki w marcu, który nie wiadomo jaki będzie. Ja na razie daruję, bo i śniegu sporo a przy temperaturze jaka jest i mnie to śnieg jeszcze wytrzyma spokojnie 2tygodnie. Nie wyregulowałem rzepaku to ostrożnie podchodzę, do nawożenia.
Pod Złotoryją zapewne sypią sól na rzepaki bo jak wczoraj byłem u osadkowskiego to mówił że schodzi im właśnie sól.
jeszcze nie ... za wczesnie .... jeszcze zmrozi ..
Panowie pogadują o cenach w kontraktacjach rzepaku na przyszły rok ok1400zł tona. Ja mam pytanie bo nigdy nie miałem podpisanej umowy, czy firmy jeżeli w umowie jest cena minimalna 1400 to się z tego na pewno wywiązują? I jeżeli jest wyższa rynkowa to wyrównują? Jak to jest w rzeczywistości. I czy jest obowiązek wywiązania się z umowy, czy można np. na wiosnę podać, że dużo wymarzło i plon będzie znacznie niższy, po to żeby móc sprzedać jesienią poza umową. Jak wyglądają takie umowy?
Myślę, że w przyszłym roku umowa z minimalną ceną mogłaby być dobrym rozwiązaniem, bo czuję że na jesieni będą robić co będą chcieli.
Jak 1400 to więcej nie dostaniesz ,a jak jakiś tam parametrów zawartych w umowie nie bedą spełniać to ci uwala, a jak nie bedziesz miał towaru zakontraktowanego to zapłacisz kare, najczesciej u nas wszyscy kontraktuja 50% spodziewanego plonu, w tym roku jeszcze bym sie wstrzymał do maja z kontraktacja.
U nas jest po prostu o 10-30zł na tonie taniej jak nie masz umowy. Z drugiej strony właśnie nie wiem jak się ma tą umowę. Jak piszesz to też nie kolorowo i wszyscy ostrożni.
Strony Poprzednia 1 … 32 33 34 35 36 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo