41

Odp: Budowa obory.

Racja jak ruszyłem z budową to po czterech dniach już miałem nadzór budowlany na karku ,całe szczęście że papiery miałem w porządku .

42 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2014-01-15 14:56:23)

Laszek napisał/a:

Chodziło mu chyba o te słupy zbrojone pionowe co łączą fundament z wieńcem

tongue właśnie, jeszcze cieńki jestem w budowlance, jak narazie ogarnełem papierologie związana z zalatwieniem pozwolenia. Jeśli chodzi o budynek mieszkalny za papiery do pozwolenia , architekta , projekt i geodete, wyszlo mnie to 6 tys., myśle że w budowie obory może z tys. mniej .

mdw

43

Do tyczenia lini też geodeta? Nic mi/nie wiadomo. Bina sam wytyczyłem. Drugiego też na wiosne sam wytyczw. Płyta gnojowa jak wyżej. Garaż murowany w planach jest i żadnemu showmenowi zarobić nie dam bo nic nie wiem żeby geodeta był potrzebny do lini ław. Jak wymuruję wsio wezmę wtedy geodetę żeby to wszystko wrysował...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

44

W dzienniku budowy to pierwszy wpis o ile pamiętam to tyczenie przez geodetów, jeżeli tak jak pisał Koseś masz 100% pewności że dobrze sam wytyczysz a geodeci przy pomiarach do mapki  po wykonawczej Ci podklepią tyczenie :nie_wiem:

45

Ale właśnie jak będzie coś nie tak wytyczone...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

46 Ostatnio edytowany przez androl (2014-01-15 19:32:25)

Kurcze dokładnie już nie pamiętam jak to było, otóż w 1998 rozpocząłem budowę garażu wtedy tyczenie przez geodetów nie było konieczne. Przesunąłem garaż o 5m w stronę drogi jednak do linii zabudowy pomyślałem że geodeci przy robieniu po wykonawczej zrobią korektę zgodnie ze stanem faktycznym i będzie OK. BŁĄD. Musieliśmy robić wszystko wstecznie tzn. na mapce do celów projektowych (miałem więcej egzemplarzy) projektant naniósł garaż tak jak już stał, miał chody w starostwie i jakoś to załatwił, dzisiaj pewnie były by większe kłopoty.

47

5 metrów a 5-50cm to jednak różnica. nikt włącznie z kierownikiem budowy nie informował mnie o tym że jest taki przymus. Szwagier 3lata wstecz stawiał garaż. Wziął od nas ze wsi starego inspektora, co 20lat już w budowlance nie siedzi i przy pomocy szlałchwagi i trójkąta egipskiego wytyczył linie ław. Odbiory przeszły bez problemu.

48

500 zł mi poweidział geodeta za wyznaczenie ławy.

mdw

49

Tyle płaciłem w 2005r

50

ale to w pakiecie mam dlatego taka cena...

mdw

51

Mnie w 2005r skasowali 2x500 i w 2008r po wykonawcza następne 500 byłym u kilku wszędzie były wtedy ceny i nie szło utargować.

52

Bamreras to mapę do celów projektowych też sam robisz? a w trakcie budowy jak wpadnie nadzór a w dzienniku nie będzie wpisu geodety o wytyczeniu budynku to w najlepszym razie dostaniesz mandat a w najgorszym rozbiórka albo utrata pozwolenia na budowę .Niestety ale takie prawo nam uchwalili że na własnym gruncie można praktycznie tylko się jeszcze wysrać bez pozwolenia ale i to pewnie niedługo .A tak na marginesie Kto się buduje Tego się nie żałuje .;)

53

androl napisał/a:

Kurcze dokładnie już nie pamiętam jak to było, otóż w 1998 rozpocząłem budowę garażu wtedy tyczenie przez geodetów nie było konieczne. Przesunąłem garaż o 5m w stronę drogi jednak do linii zabudowy pomyślałem że geodeci przy robieniu po wykonawczej zrobią korektę zgodnie ze stanem faktycznym i będzie OK. BŁĄD. Musieliśmy robić wszystko wstecznie tzn. na mapce do celów projektowych (miałem więcej egzemplarzy) projektant naniósł garaż tak jak już stał, miał chody w starostwie i jakoś to załatwił, dzisiaj pewnie były by większe kłopoty.

Androl na mapie do celów projektowych nakreślił Ci budynek jak zrobiłeś, i gość po prostu wziął mapy główne i nakreślił na nich. Obszedł trochę zamieszania ,ale najważniejsze ze na głównych nakreślił. Tak samo jak nie masz budynku na mapach, wybierasz mapę do celów projektowych i przyjeżdżają, robią aktualizację. Wykreślają nieistniejące budynki i nakreśjaną istniejące, bez zbędnych pytań co, kiedy i w jaki sposób budynek powstał. Przynajmniej w naszych stronach. Ważne żeby nikt nie doniósł w między czasie przed nakreśleniem na mapy.

54 Ostatnio edytowany przez bamreras (2014-01-15 22:17:50)

to że mapę geodeta ma zrobić to wiem. i pomiary powykonawcze też. ale jeszcze raz mówię że nic mi nie wiadomo o tym żeby artysta geodeta musiał wytyczać linię ław. Widocznie jest takie prawo, a ja o tym nie wiem, a co śmieszniejsze nawet kierownik budowy o tym nie poinformował.
W sumie garaż ma być dobudowany do istniejącego to jak tu można coś źle dokleić? Silosy też dokładnie w centymetrach pozycje wpisane ile od czego. Po co w takim razie geodeta. Chore jakieś to prawo. A jak będę zmieniał sposób użytkowania stodoły i będę pozwolenia na przebudowę załatwiał to też geodeta musi linię ław wytyczyć?
Co do nadzoru to jak sam dupy nie ruszy to nie przyjdzie. Czemu? tajemnica....

Przed chwilą znalazłem:
Ustawa Prawo budowlane Art22ust3:
Do podstawowych obowiązków kierownika budowy należy:(...)
3) zapewnienie geodezyjnego wytyczenia obiektu oraz zorganizowanie budowy i kierowanie budową obiektu budowlanego w sposób zgodny z projektem i pozwoleniem na budowę, przepisami, w tym techniczno-budowlanymi, oraz przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy;
Więc chociaż by skur...syn poinformował o tym że trzeba geodetę to bym załatwił.

55 Ostatnio edytowany przez mw_marcin (2014-01-15 22:13:53)

Przy każdej budowie jest dziennik budowy. Jedną z jego pozycji jest wytyczenie budynku. (chyba że to remont, lub rozbiórka) Dziennik budowy prowadzi kierownik. Jak będziesz oddawał budynek do użytku to do jego odbioru składasz dokumenty w nadzorze budowlany między innymi dziennik. I jak go odda kierownik bez wpisów geodety ???. Chyba że masz geodetę co postawi pieczątkę bez tyczenia. Budowałem w życiu różne budowle od śmietnika, fundamentu pod zbiorniki aż do fabryk i zawsze był geodeta.

56

niewiem jak to jest ze starymi budynkami ale jak budowalem dom 3 lata temu to geodeta byl w sumie najpierw sam wyznaczylem  miejsce tak pi razy oko potem koparka wybrala dol  i dopiero pezyszedl geodeta wyznaczyl dokladnie miejsca  law i wysokosc  budynku do  miejsca zerowego nie wiem czy fachowo to nazwalem ale w kazdym raze do tego miejsca budowal muraz  z bloczka i a powyzej z cegly dziurawki.  sam stawialem silosy na lewo ale w sumie to i moza o ile uprzejmy ktos nie doniesie jak cos takiego nastopi to jak to okresil znajomy kierownik budowy przepierola przy okazji cala okolice by zarobic a wtedy wiadomo jak juz  buduje sie to lepiej niech to wszystko idze zgodnie z prawem  nawet jesli trzeba dolozyc i z 2 tysie bo potem wiecej jest do stracenia hmm

http://www.fotoload.pl/123aa36/0da6cca167e5001fc0cd2b03b436c34116164_min.jpg

57

Bamreras a jak to napisał Chmielupom stan zerowy budowli jakiejkolwiek byle wolnostojącej to na podstawie czego uzyskałeś? bo normalnie to geodeci mają jakiś punkt odniesienia w okolicy i od niego według mapy do celów projektowych posadawiają budynek wraz z punktem zerowym (wysokość fundamentów ) ,mowa tu cały czas o legalnej budowie na pozwolenie a nie zgłoszenie .

58

Wsokość budynku i silosów mierzona jest od naturalnej warstwicy terenu, więc zero też jest na tej wysokości. Jutro dzwo ie do kierownika bdowy i wyjaśniam sprawę, bo skoro mamy się trzymać przepisów to z nich jasno wynika że to on jest odpowiedzialny za geodezyjne wytyczenie budynku. Niestety nie jestem biegły w tych sprawach bo buduję pierwszy raz.
Co do bydowy to jest legalna, a na zgłoszenie robie to co można.

59

Ciekaw jestem jak by się miało bydło w takim blaszaku przy takiej pogodzie ...  W nocy około -18 i poidło od ocieplanych drzwi już zamarzło z tym że u mnie ściany są ocieplane+ strop a na nim słoma..

60

Też dziś o tym myślałem , w tej oborze mam podwójny mur i siano na górze i na razie nie zamarza a w blaszaku to by chyba krowy do posadzki przymarzły , porzucam tą myśl o blaszanej oborze . Jak już to płyta warstwowa ale to chyba mur wyjdzie taniej.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."