Odp: Sieczkarnie Fortschritt
napisz maila to ci wyśle
Telefon 695 076 269
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Sieczkarnie » Sieczkarnie Fortschritt
Strony Poprzednia 1 … 22 23 24 25 26 … 35 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
napisz maila to ci wyśle
Laszek jak dasz rade wstawić te fotki co Ci wysłałem tu na forum to zrób to bo już kilka osób o nie pytało.
chmielupom nie mam nic przeciwko więc wstawiaj jak możesz.
Witam. od 2 lat już zastanawiam się nad kupnej tej maszyny. podjolem decyzje ze teraz kupie. Przeczytalem cale Wasze forum i dzięki Wam ta decyzja już zapadla. W mojej okolicy tych maszyn już nie ma.Musze pojezdzic i z tad moje pytanko. Na co kakretnie zwrucic uwagę?2 Potrzebuje wykosić przeczaki żeby nie obsiewać wiec jak to sprawdzić? dziekuje za odpowiedzi i pomoc.
Musisz patrzeć na całokształt tzn; silnik ,skrzynia posuwów ma 3 przełożenia musi działać na wszystkich , noże dobrze by było jakby było 12 szt i tarka , rura żeby nie przetarta i bez zadziorów , stalnica i chedery jako takie , reszta to pikuś i pasuje od kombajnów i jest nie takie drogie. Co do drugiego pytania to nie bardzo wiem o co chodzi, sprecyzuj pytanie.
dzięki za podpowiedzi. chodzi mi o to ze jaki heder powinna miec żeby przy koszeniu np. przez srodek pola nie przygniatać następnego zedu. czytałem na forum ze sa jakies typy hederow i nie wiem jak je rozpoznać.
Powinny być 3 jeden szeroki coś około 4,5 metra do zielonek niskołodygowych zwany żytnim , drugi węższy z takimi dużymi motowidłami do kukurydzy i wąski podbierak do pokosów. Kukurydzianym i żytnim pojedziesz przez środek i nic nie pognieciesz , o ile kukurydza będzie posiana w takich odstępach jak na ziarno , a podbierak to wiadomo najpierw kosisz kosiarką potem zbiersz.
yasko1980 heder do kukurydzy powinien mieć po obu stronach docinacze,starsze typy miały po jednej i są troche węższe.
dzięki koledzy za odpowiedzi. Teraz po malu już wiem o co chodzi. Ja kukurydze sieje co 70 cm. w sesie szerokości to powinno być oki. Czekam jak się ociepli trochę to ruszam na lowy sieczkarni. Znalazlem nie daleko mnie za 10000 z 2 hederami. fakt ze z 1981 roku. Ciekawe jak podzespoly wygladaja.
znalazłem heder który ma 3 listwy po szerokości. Mam pytanko czy to wpływa znacząco na pobranie masy? W sesie ze lzej idzie itd.?
3 listwy? a nie 4 ?
kuzaj63 te listwy co napisałem sa po szerokości hederu. Zwykle sa 2 wiec z tad moje pytanko do Was kolegow jako praktykow.
Chodzi Ci o heder kukurydziany i o te listwy na łańcuchach, że co masz 3 łańcuchy z listwami czy co?
Bo albo są 2 listwy w poprzek na 4 łańcuchach ewentualnie 4 listwy na 5 łańcuchach.
Jedyny problem z tymi węższymi hederami do kuku to to że jak większa kuku i "sztywna" to ślimak czasami nie chce jej wciągać.Nie wiem czy ten problem występuje też w szerszych hederah które mają nad ślimakiem dodatkowy docinacz(nie wiem jak to inaczej nazwać) ?
Kolego do jakiej kasy szukasz tej sieczkarni i jakie przystawki musisz mieć?
Stoi u szkopa jeszcze jedna ładna sztuka tylko te ceny teraz tak zwariowały że nie wiem czy to gra warta swieczki....
kuzaj63 w tych starszych hederach nad ślimakiem powinna być kosa co przecina kukurydze ale jak kukurydza jest wysoka i gęsta to lubi sie na tej kosie zawiesić,miałem ten heder i raczej go nie polecam chodz miał on lepsze i dużo masywniejsze rozwiązanie napedu na kose.
Strony Poprzednia 1 … 22 23 24 25 26 … 35 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Sieczkarnie » Sieczkarnie Fortschritt
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo