Odp: Pszenica
Ja na pierwszą dawkę na pszenicę daję:
- Muszelka - bardzo dobrze rozkrzewiona, po 4-6 pędów na roślinę - ok 50 kg N
- Sailor - średnio rozkrzewiona, po 2-4 pędy na roślinę - ok 65-70 kg N
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Strony Poprzednia 1 … 42 43 44 45 46 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ja na pierwszą dawkę na pszenicę daję:
- Muszelka - bardzo dobrze rozkrzewiona, po 4-6 pędów na roślinę - ok 50 kg N
- Sailor - średnio rozkrzewiona, po 2-4 pędy na roślinę - ok 65-70 kg N
a kiedy zamierzasz dac ta I dawke?
Jak nic się nie zmieni w pogodzie i prognozy będą pomyślne to w przyszłym tyg.
a mówiłes ze bedziesz opóźniał I dawke, nie rozumiem teraz ciebie
Jak nic się nie zmieni w pogodzie i prognozy będą pomyślne to w przyszłym tyg.
!!!! jeszcze tyle się może wydarzyć, nie obawiasz się problemów z pogodą?
jestem zszokowany.
Panowie zupełnie sie zgadzam z Fenolem na dzisjaj zasilanie czysta utopia!- strata kasy?
Nie napisałem, że będę opóźniał tylko, że będę zmniejszał.
Azot będzie głównie w formie amonowej, więc też trzeba trochę czasu, aby się przekształcił w formę azotanową. Nie obawiam się rozhartowania roślin, bo forma amonowa nie sprzyja szybkiemu rozhartowaniu - a zresztą, czy rośliny w tym roku zdążyły się zahartować ?? U mnie ciąg dalszy ciepłej wiosennej pogody...
http://www.sklep.rudnik.agro.pl/www.skl … -SL-1L/510
http://www.sklep.rudnik.agro.pl/pl_PL/p … -SL-5L/972
czy te środki pomagają/przyspieszają rozkrzewianie ? nigdy ich nie stosowałem a potrzebuję pomóc rozkrzewić się pszenicy którą posiałem na dzierżawie. Pole nie było 2 lata uprawiane. Jesienią rzuciłem wapna, posypałem NPK i wiosną chcę czymś wspomóc oprócz azotu. Efektem ma być rozkrzewienie - skracanie mnie nie interesuje. Są jakieś efekty czy odpuścić sobie ?
Doradcy z ODR mówią że nie ma czegoś takiego jak rozkrzewiacz jest tylko wcześnie dany antywylegacz.
to może inaczej: czy stosowanie tych konkretnych środków działa tak jak na ulotce jest napisane czyli "Pod wpływem środka rośliny wykształcają grubsze i szersze blaszki liściowe ..."
Według mnie to trochę za wcześnie na azot , jakby to był koniec lutego to tak.
to ja juz nie mam popjecia co robicz tym nawożeniem...
Pajej czekaj, ''Pośpiech dobry do łapanie pcheł'' Zobacz w zeszłym roku wydawało się, że już wiosna i jeszcze na miesiąc zmroziło. A co mówić na początku lutego.
w agrobiznesie góral mówił ze jeszcze bedzie zima, więc wiadomo ze nie teraz tylko czy na przedwiosniu czy opóźnic?
Pajej wypij flaszkę to cię uspokoi a tak na poważniej nie można być nadgorliwym jeżeli chcesz zasilić to wysiej ok 25kg w czystym N, niewiemy jaki będzie marzec.
Przed chwilą Skiba z panoramy mówił że po 20 lutego wraca zima.... tak więc pajej wypij flaszkę :beer:
Pajej - Diablo dobrze radzi lepiej zasil gardlo flaszką mniej stracisz - a jak upewnisz sie ze zimy nie będzie to i tak będzie marzec.
czy ktoś wie albo dotarł do informacji o wymiarze strat przy zastosowaniu saletry amonowej na
zamarzniętą glebę, bez śniegu w połowie lutego?
Przeczytaj pierwszy post może Ci pomoże
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=3489&p=1
Ja bodajrze wczoraj czytałem w "nowoczesnej Uprawie" ze straty sa minimalne
dziękuje Krzysiek, nie zaglądałem tam dawno.
Strony Poprzednia 1 … 42 43 44 45 46 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo