861

Odp: Pszenica

Ja na pierwszą dawkę na pszenicę daję:
- Muszelka - bardzo dobrze rozkrzewiona, po 4-6 pędów na roślinę - ok 50 kg N
- Sailor - średnio rozkrzewiona, po 2-4 pędy na roślinę - ok 65-70 kg N

862

a kiedy zamierzasz dac ta I dawke?

Rolnik z powołania:-)

863

Jak nic się nie zmieni w pogodzie i prognozy będą pomyślne to w przyszłym tyg.

864

a mówiłes ze bedziesz opóźniał I dawke, nie rozumiem teraz ciebie

865

rudemenes napisał/a:

Jak nic się nie zmieni w pogodzie i prognozy będą pomyślne to w przyszłym tyg.

!!!!  jeszcze tyle się może wydarzyć, nie obawiasz się problemów z pogodą?
jestem zszokowany.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

866

Panowie zupełnie sie zgadzam z Fenolem na dzisjaj  zasilanie  czysta utopia!- strata kasy?

867

Nie napisałem, że będę opóźniał tylko, że będę zmniejszał.
Azot będzie głównie w formie amonowej, więc też trzeba trochę czasu, aby się przekształcił w formę azotanową. Nie obawiam się rozhartowania roślin, bo forma amonowa nie sprzyja szybkiemu rozhartowaniu - a zresztą, czy rośliny w tym roku zdążyły się zahartować ?? U mnie ciąg dalszy ciepłej wiosennej pogody...

868 Ostatnio edytowany przez zorak (2014-02-06 09:06:59)

http://www.sklep.rudnik.agro.pl/www.skl … -SL-1L/510
http://www.sklep.rudnik.agro.pl/pl_PL/p … -SL-5L/972
czy te środki pomagają/przyspieszają rozkrzewianie ? nigdy ich nie stosowałem a potrzebuję pomóc rozkrzewić się pszenicy którą posiałem na dzierżawie. Pole nie było 2 lata uprawiane. Jesienią rzuciłem wapna, posypałem NPK i wiosną chcę czymś wspomóc oprócz azotu. Efektem ma być rozkrzewienie - skracanie mnie nie interesuje. Są jakieś efekty czy odpuścić sobie ?

gg 5118068

869

Doradcy z ODR mówią że nie ma czegoś takiego jak rozkrzewiacz jest tylko wcześnie dany antywylegacz.

870

to może inaczej: czy stosowanie tych konkretnych środków działa tak jak na ulotce jest napisane czyli "Pod wpływem środka rośliny wykształcają grubsze i szersze blaszki liściowe ..."

gg 5118068

871

Według mnie to trochę za wcześnie na azot , jakby to był koniec lutego to tak.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

872

to ja juz nie mam popjecia co robicz tym nawożeniem...

873

Pajej czekaj, ''Pośpiech dobry do łapanie pcheł'' Zobacz w zeszłym roku wydawało się, że już wiosna i jeszcze na miesiąc zmroziło. A co mówić na początku lutego.

874

w agrobiznesie góral mówił ze jeszcze bedzie zima, więc wiadomo ze nie teraz tylko czy na przedwiosniu czy opóźnic?

875 Ostatnio edytowany przez diablo-31 (2014-02-06 19:50:01)

Pajej wypij flaszkę to cię uspokoi a tak na poważniej nie można być nadgorliwym jeżeli chcesz zasilić to wysiej ok 25kg w czystym N, niewiemy jaki będzie marzec.
Przed chwilą Skiba z panoramy mówił że po 20 lutego wraca zima.... tak więc pajej wypij flaszkę :beer:

876

Pajej - Diablo dobrze radzi lepiej zasil gardlo flaszką mniej stracisz - a jak upewnisz sie  ze zimy nie będzie to i tak będzie marzec.

877

czy ktoś wie albo dotarł do informacji o wymiarze strat przy zastosowaniu saletry amonowej na
zamarzniętą glebę, bez śniegu w połowie lutego?

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”

878

Przeczytaj pierwszy post może Ci pomoże
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=3489&p=1

879

Ja bodajrze wczoraj czytałem w "nowoczesnej Uprawie" ze straty sa minimalne

880 Ostatnio edytowany przez Fenol (2014-02-12 21:50:55)

dziękuje Krzysiek, nie zaglądałem tam dawno.