Temat: fortschritt e 514 MDW

http://moto.allegro.pl/kombajn-zbozowy- … 61331.html

2

Odp: fortschritt e 514 MDW

Gienio,interesuje mnie czy warto kupic 514 za taka sume dla roznic pomiedzy "zwykla" 514 MDW,a Twoja?napisz o roznicach,wydajnosci i spalaniu.

3

nie powiem ci bo nigdy nie miałem z ifą i nie wiem jak tamto chodzi

4

Spójrz na allegro co jest wystawione w przedziale cenowym 55000 - 60000 i sam się przekonasz. Miłość do Fortschritta wywodzi się z niskiej ceny zakupu, a mając prawdziwe pieniądze kupuje się prawdziwe maszyny - nie ma co się czarować. Sentymenty odstawmy na bok i włączmy logiczne myślenie. Poza tym maszyny z pod znaku MDW produkowane w kryzysowych dla tego zakładu latach 90  były wykonane z gównolitu o czym wielokrotnie miałem okazję się przekonać. To są materiały na tym samym poziomie które teraz kupujemy w sklepach z częściami i się je wymienia, wymienia, wymienia... dopóki się gdzieś nie trafi na fabryczną używkę w dobrym stanie.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

5

To jak mozesz napisz o swoim!!!! - my dopowiemy reszte  hehe  Ja mialem dwie 512 z silnikiem IFA ,fahra z silnikiem DEUTZA i teraz bizona,ktorego chce wymienic na 514 MDW.Chcialbym poprostu wiedziec,czy warto kupic 514 z silnikiem PERKINSA.------STOSUNEK WIEKSZEGO SPALANIA DO WIEKSZEJ WYDAJNOSCI DO KROTSZEGO CZASU PRACY----------  Dlaczego CLASS z hederem 5 m z silnikiem 220 km potrafi wykosic ponad 20 h dziennie,a 514 z hederem 4.2 i silnikiem IFA 8 h,czy tam niewiele mniej,czy wiecej??????????????

6

jak ci sypie 3 tony z ha to i forszem skosisz 10-12ha dziennie a jak 6-7 to i clasem nie poszalejesz w dodatku jaksłomy dużo sita nie odbiorą chyba ze chcesz na czas pole zjeżdzić

7

1 h /45min spokojnej pracy a z paliwem to nie powiem w 100% bo tego nie liczyłem ale 10l/h tak teraz trzelam bo zbiornik mam 175l i nawet przy 12godz koszenia nie zabrakło

8

lukasz565 a miales kiedys claasa?? ze nie zamiennilbys fortschritta

9 Ostatnio edytowany przez lukasz565 (2012-01-13 16:36:30)

mercatora miałem (3 sezony) a wujo ma dominatora 85 (2 sezony) i 96(1 sezon)

każdy chwali to co ma i wszystko jest dobre co się nie psuje, ja mam takie zdanie na temat fortschrittów i go nie zmienie, jeżeli ktoś ma inne to jego problem i ja nic do tego nie mam bo każdy może wyrazić swoje zdanie ale najbardziej wkurzają mnie argumenty na różnego rodzaju forach że fortschritt to rupieć itp.  np. Fortschritt to złom, a bizon to maszyna bo Polski (nie rozumiem dlaczego oceniają maszyny w tego rodzaju kategoriach) że polski to nie świadczy o tym że lepszy.

Pozdrawiam i życzę żeby wszystkie maszyny nie zależnie czy to fortschritt czy jd,claas chodziły ok i się nie psuły.

10

marzenie...:)

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

11

miałem bizona  11 lat .. wymieniliśmy dosłownie przez te okres wszystko ...  i sprzedaliśmy ..  mamy  teraz drugiego z kolei classa wyminiłem przez 7lat w oby dwuch maszynach  3 paski i 2 łożyska .. kosi się niebo lepiej ... a ceny cześci hmm  temat rzeka ...  chcesz tanie to sa tanie ale kupuje się odrazu 2 sztuki ...  a chcesz porzadnie płacisz i nie zaglądasz więcej ...   takie moje małe spostrzeżenie

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

12

ja też miałem tyle przygód z bizonem... zgadzam się Wojtas lepiej zapłacić raz a więcej, niż się potem pieprzyć z tym znów jak coś padnie... a ile czasu i nerwów przy tym się straci tongue

13

http://otomoto.pl/fortschritt-e-514-A130386.html

14

nowa niższa cena

15

sprzedany !!!

16

pomóżcie,potrzebuje opinii o mdw 514 s z silnikiem perkinsa,kosa 5 metrów,stan ogólny dobry,czy warto dać za niego 45000?

Transport lawetom do 10 ton 696364854 24 h

17

To zależy jak podespoły i silnik ale mysłe ze tak.

mdw

18

silnik ładnie mruczy,ciśnienie oleju dobre,reszta też jest ok,czego w nim szukać,jakie ma słabe punkty?

Transport lawetom do 10 ton 696364854 24 h

19

Perkins to jego najsłabszy punkt. Ifa to co innego.... wink Żartuję oczywiście, bo ja taki trochę stronniczy jestem wink

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

20

Czy to nie przypadkiem kombajn od wiesia ??