161

Odp: Wiosna 2014

A ja dzisiaj zasiałem mieszankę ( jęczmień i owies ), na polu sucho jak diabli, z resztą muszę poczekać do marca bo obornika nie można wozić

162

Ile dajecie N na pszenicę. Nie zrobiłem fotki ale moja jest dość przypalona przez mróz. Z daleka pole w kolorze piaskowym jak się idzie i patrzy pod nogi widzi się zielony;)
Ja się waham.  Chciałem dac tak koło 70 kg ale w TR czytam ze nawet 100.  Ale chyba dam z 70 z hakiem. Jutro ruszam dziś sprzęty przygotowałem tylko grypa jeszcze trzyma

163

Ja dawałem 95% N jakieś na pszenice, a jutro sieje owies , niektórzy już zasiali.

mdw

164

Czytam wasze posty , o tym że siejecie azot na zboża i jeszcze o tym że ktoś sieje zboża ,
no ku..a , ludzie......  w lutym  - no to życzę powodzenia  . A jeśli ktoś poczuł się urażony niech wspomni moje słowa później

o ku..a  czy wam się coś po przestawiało w głowach ........ w lutym

165 Ostatnio edytowany przez diablo-31 (2014-02-24 20:31:10)

yokoslaw jak mamy rozumieć twoje procenty ? czy chodzi to o kg?
od 1997r to jest mój 3 raz w lutym jak siałem pszenicę lub jęczmień, z nawozem to częściej się zdarzało że w lutym siałem.
dawno nie pamiętam brak wody w rowach tak więc z nawozem trzeba się spieszyć tego roku

166

diablo-31 napisał/a:

yokoslaw jak mamy rozumieć twoje procenty ? czy chodzi to o kg?

No przecież napisałem

mdw

167

A w kilogramach czystego składnika to ile ?

168

andrzej612b napisał/a:

Czytam wasze posty , o tym że siejecie azot na zboża i jeszcze o tym że ktoś sieje zboża ,
no ku..a , ludzie......  w lutym  - no to życzę powodzenia  . A jeśli ktoś poczuł się urażony niech wspomni moje słowa później

o ku..a  czy wam się coś po przestawiało w głowach ........ w lutym

A co w tym złego przy tej pogodzie ?

169

Czas pokaże , ja już to przerabiałem .........

170

http://www.twojapogoda.pl/polska/dolnos … c/16dniowa

mdw

171 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2014-02-24 21:46:34)

Andrzej nie mówię że nie masz racji. Napisz coś o Swoim doswiadczeniu. Co poszło nie tak? Śnieg spadł czy co ? JAk to było i kiedy?
Z tego co ojciec mówi to w naszych stronach owies siali w lutym w 77r. No i był lekki. Ale Co sie przyczyniło do tego to nie wiem i nie wnikałem bo on ma swoje filozofie...

A ta 16 dniowa pogoda powala. Trzeba się z nawozem spieszyć....

172

U nas zapowiadją opady na czwartek i piątek tak że powinny szybciej zacząc działac

173

Mamuśka mi dzisiaj gadała że ojciec kiedyś siał owies 8 lutego. Wojtas przecież zasiał owies na początku grudnia, więc jego za dwa tygodnie zacznie się kłosić wink

mdw

174

owies zasiałęm 14 lutego a jęczmień 28 grudnia ...  jęczmień na wierzchu  bardzo ładny

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

175

owsowi mróz aż tak nie groźny jak jęczmieniom.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

176

Najładniejszy owies jaki kiedykolwiek siałem był w ziemi 22 lutego, ale tak sucho jak dzisiaj to jeszcze nigdy nie było, jutro kończę włóczenie orek zimowych i znoszę owies. Do końca tygodnia chcę zasiać i zawałować, a pole robię na gładko jak żadnego roku.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

177

ja wczoraj posiałem N na rzepak z naworzeniem zbóz jeszcze czekam

Rolnik z powołania:-)

178

Sąsiad wczoraj lał RSM na pszenicę sianą w listopadzie, może już czas?

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

179

No raczej

mdw

180

u nas leją RSM od poniedziałku ...  ??

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile