Odp: Wiosna 2014
U mnie nawozy wszyscy prawie posiali na zimowe. Już ruszyli z uprawą pod ziemniaki, jare i kapusty. Może i ja za tydzień rusze z sadzeniem
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2014
Strony Poprzednia 1 … 9 10 11 12 13 … 34 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
U mnie nawozy wszyscy prawie posiali na zimowe. Już ruszyli z uprawą pod ziemniaki, jare i kapusty. Może i ja za tydzień rusze z sadzeniem
ten pośpiech w polu w wykonaniu niektórych kolegów zastanawiający ?? ?? to przymrozków juz nie bedzie??? ziemniaki jęczmień aby nie szybko .???
Andrew89 napisał/a:z tą wczesnością nie ma nic dziwnego, część mojej mieszanki już od 19 jest posiane, wczoraj zacząłem lać RSM 26(3) N(S) dzisiaj byłem w Łodzi to miałem przerwę, jutro pewnie skończę pierwszą dawkę, na pierwszą dawkę idzie 307 kg RSM`u, później w planie sianie reszty mieszanki i jęczmienie itd itp jak co roku tylko prędzej bo widmo suszy wisi nad polami !!!!! a jak się daje to się kraje, co do tych co myślą że za wcześnie bo przemrozi to jak dla mnie możecie siać w maju chociaż i wtedy przymrozki jeszcze mogą się przytrafić albo i śnieg jak parę wiosen temu ....
Andrew byłeś w łodzi na targach ? bo ja też szkoda że nie spotkaliśmy się
byłem w piątek, cholerny dojazd i powrót do tej Łodzi jest dojechalem na 11:30 a o 15 juz powrót, cały czas na wykładach tylko, warto było zrobić te 530 kilosów bo u nas brak takich szkoleń.. no szkoda ze sie nie zgadaliśmy może więcej nas tam było? jak sie nic nie zmieni to na opolagre pojedziemy i można to odrobić :beer:
Znajomy pojechał w zeszłym tygodniu do Luxemburga, dziś mówi że pada tam śnieg... Miałem już myśleć o nawozach bo już gdzieniegdzie dałoby się bez problemu wjechać, ale zanim złożę ciągnik i siebie pozbieram tydzień minie, to i obeschnie wszędzie wjadę albo śniegiem przywali i też będzie, przynajmniej spokój
ja wg pogody w Luxemburgu ustawiam pracę od wiosny do jesieni. Mam znajomego co tam pracuje właśnie od wiosny do jesieni i jak tam pada to wiem że u mnie za 2 dni będzie padać, jak tam upał to za dwa dni mam upał u siebie. Sprawdza mi się prawie w 100% od kilku lat. Nie wiem jak jest ze śniegiem i mrozami bo w zimie niestety go tam nie ma.
Jak patrzę na "naszą" 16 dniową to jest słoneczko, jest ciepło tylko deszczu brak Owies i mieszanka posiane - zobaczymy kiedy wzejdą bo w polu pustynia.
No właśnie zmienili prognoze i jakiś deszcz się szykuje.
Przed chwilą był u mnie doradca z jednej firmy to mówił że niektórzy już drugą dawką azotu jadą na rzepak
No ja na rzepak juz 80% azotu rozsiałem co miałem zamiar dać. reszta po 10 marca.
Laszek jak Ty tak i ja jestem za wcześniejszym sianiem nawozu, ale czy oni nie mogli połączyć w jedno i jedno jeżdżenie.
Ja zawsze byłem przeciwny wczesnermu sianiu , w zeszłym roku zmieniłem zdanie jak w porównaniu moich ozimin do ozimin tych co sypali na śnieg była róznica jakieś 40% na korzyść ich..
To wiadomo, tylko wiesz mi chodzi że odstęp czasu jest w sumie tak niewielki że moim zdaniem nie robiłoby to wielkie różnicy. Złoże ciągnik i posieję pierwszą dawkę nawet jakby miało z powrotem śniegiem przywalić.
Ja zawsze byłem przeciwny wczesnermu sianiu , w zeszłym roku zmieniłem zdanie jak w porównaniu moich ozimin do ozimin tych co sypali na śnieg była róznica jakieś 40% na korzyść ich..
:brawo::brawo::brawo::brawo::brawo:
Chociaż jeden zobaczył i uwierzył
Deszczyk by się przydał co by nawozy poszły ciut głębiej. Rozsypałem po wilgotnej glebie i saletrę kędzierzyńska jeszcze widać tj azot poszedł a wapienny wypełniacz jeszcze cały.
Dziś poprzyjeżdżałem bruzdy kultywatorem jutro chyba po bronuje poplony i trza w czwartek piątek siać trzeba chyba ze prognozy zmienią.
Wody nie ma!
Niedowiarki siedzą na tyłkach. W sumie nawozy posiali duzi i ja jako jedyny małorolny. Reszta czeka na ?????
A widziałem już skowronka! To chyba taki ptaszek zawisa kilka metrów nad ziemią i ćwiergoli coś tam.... tak?
Tak, ja też słyszałem.
Ja to widzę często bo dalszy sąsiad się tak nazywa Dalej byłem dziś na rzepaku i ogólnie gdzie cięższa ziemia jest bardzo sucho, lżejsze płowiny bardzo dobrze trzymają na razie wodę. Ogólnie jak nie będzie deszczy to wszystko cienko widzę. Śniegu było na prawdę mało, a przy takim wietrze na polach ziemia wysycha strasznie. Co rok to inny.
Łódzkie pomału rusza...azoty na oziminy, makaron i te sprawy... a i gdzieniegdzie zaczynają owsy siać...
Ja dzis tależowałem poplony, jest wilgoć, miejscami nawet troche sie grzebał, ale na najwiekszych bagnach dość sucho. Na rzepak azot rozsiałem w zeszłym tygodniu, na zboza jeszcze sie wstrzymuje, bo dobrze rozkrzewione, a wegetacja na granicy tj ok 6st, ale nie wiem czy dobrze robie, moze poradzicie. jak pogoda dopisze i materiał siewny dojedzie to w tym tygodniu planuje posiać pszenice jarą
Z siewami jarych się wstrzymuje bo mam same jęczmiona a one lubią ciepło, wtedy idą jak burza. Ja miejscami mam za rzadką pszenicę to dam razem z rzepakiem. Pszenice można siać moim zdaniem im wcześniejsza tym lepsza przynajmniej u nas to się sprawdza.
Ja rozsiałem nawozy w czwartek i piątek, prawie całą sobotę mżyło także wyszło idealnie.
Owsa w tym roku nie sieję, a na mieszankę jęczmienia z pszenicą za mokro i w moim rejonie za wcześnie.
Ja też postaram się w tym tygodniu zasiać pszenice. Mój kuzyn co zawsze dobrze przepowiada pogodę z kalendarza biodynamicznego (nie wiem jak to robi ale mniejsza o to) mówił że ten rok będzie suchy ale kwiecień wyjątkowo ma być mokry
Ja dzis tależowałem poplony, jest wilgoć, miejscami nawet troche sie grzebał, ale na najwiekszych bagnach dość sucho. Na rzepak azot rozsiałem w zeszłym tygodniu, na zboza jeszcze sie wstrzymuje, bo dobrze rozkrzewione, a wegetacja na granicy tj ok 6st, ale nie wiem czy dobrze robie, moze poradzicie. jak pogoda dopisze i materiał siewny dojedzie to w tym tygodniu planuje posiać pszenice jarą
Nie czekaj daj azot puki w ziemi jest wilgoć. Jak dobrze rozkrzewione to daj mniej i już nie czekaj
Strony Poprzednia 1 … 9 10 11 12 13 … 34 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2014
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo