201

Odp: Wiosna 2014

U mnie nawozy wszyscy prawie posiali na zimowe. Już ruszyli z uprawą pod ziemniaki, jare i kapusty. Może i ja za tydzień rusze z sadzeniem smile

202

ten pośpiech w polu w wykonaniu niektórych kolegów zastanawiający ?? ?? to przymrozków juz nie bedzie??? ziemniaki jęczmień aby nie szybko .???

Leszek   dla kolegów'

203 Ostatnio edytowany przez Andrew89 (2014-03-02 21:51:46)

farmer1 napisał/a:
Andrew89 napisał/a:

z tą wczesnością nie ma nic dziwnego, część mojej mieszanki już od 19 jest posiane, wczoraj zacząłem lać RSM 26(3) N(S) dzisiaj byłem w Łodzi to miałem przerwę, jutro pewnie skończę pierwszą dawkę, na pierwszą dawkę idzie 307 kg RSM`u, później w planie sianie reszty mieszanki i jęczmienie itd itp jak co roku tylko prędzej bo widmo suszy wisi nad polami !!!!!    a jak się daje to się kraje, co do tych co myślą że za wcześnie bo przemrozi to jak dla mnie możecie siać w maju chociaż i wtedy przymrozki jeszcze mogą się przytrafić albo i śnieg jak parę wiosen temu ....

Andrew byłeś w łodzi na targach ? bo ja też szkoda że nie spotkaliśmy się

byłem w piątek, cholerny dojazd i powrót do tej Łodzi jest hmm dojechalem na 11:30 a o 15 juz powrót, cały czas na wykładach tylko, warto było zrobić te 530 kilosów bo u nas brak takich szkoleń.. no szkoda ze sie nie zgadaliśmy może więcej nas tam było? jak sie nic nie zmieni to na opolagre pojedziemy i można to odrobić :beer:

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

204

Znajomy pojechał w zeszłym tygodniu do Luxemburga, dziś mówi że pada tam śnieg... Miałem już myśleć o nawozach bo już gdzieniegdzie dałoby się bez problemu wjechać, ale zanim złożę ciągnik i siebie pozbieram tydzień minie, to i obeschnie wszędzie wjadę albo śniegiem przywali i też będzie, przynajmniej spokój tongue

205

ja wg pogody w Luxemburgu ustawiam pracę od wiosny do jesieni. Mam znajomego co tam pracuje właśnie od wiosny do jesieni i jak tam pada to wiem że u mnie za 2 dni będzie padać, jak tam upał to za dwa dni mam upał u siebie. Sprawdza mi się prawie w 100% od kilku lat. Nie wiem jak jest ze śniegiem i mrozami bo w zimie niestety go tam nie ma.
Jak patrzę na "naszą" 16 dniową to jest słoneczko, jest ciepło tylko deszczu brak sad Owies i mieszanka posiane - zobaczymy kiedy wzejdą bo w polu pustynia.

gg 5118068

206

No właśnie zmienili prognoze i jakiś deszcz się szykuje.

mdw

207

Przed chwilą był u mnie doradca z jednej firmy to mówił że niektórzy już drugą dawką azotu jadą na rzepak

E 516 na części
Telefon 695 076 269

208 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2014-03-03 15:27:56)

No ja na rzepak juz 80% azotu rozsiałem co miałem zamiar dać. reszta po 10 marca.

mdw

209

Laszek jak Ty tak i ja jestem za wcześniejszym sianiem nawozu, ale czy oni nie mogli połączyć w jedno i jedno jeżdżenie. smile

210

Ja zawsze byłem przeciwny wczesnermu sianiu , w zeszłym roku zmieniłem zdanie jak w porównaniu moich ozimin do ozimin tych co sypali na śnieg była róznica jakieś 40% na korzyść ich..

mdw

211

To wiadomo, tylko wiesz mi chodzi że odstęp czasu jest w sumie tak niewielki że moim zdaniem nie robiłoby to wielkie różnicy. Złoże ciągnik i posieję pierwszą dawkę nawet jakby miało z powrotem śniegiem przywalić.

212 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2014-03-03 17:31:33)

yokoslaw napisał/a:

Ja zawsze byłem przeciwny wczesnermu sianiu , w zeszłym roku zmieniłem zdanie jak w porównaniu moich ozimin do ozimin tych co sypali na śnieg była róznica jakieś 40% na korzyść ich..

:brawo::brawo::brawo::brawo::brawo:
Chociaż jeden zobaczył i uwierzył smile

Deszczyk by się przydał co by nawozy poszły ciut głębiej. Rozsypałem po wilgotnej glebie i saletrę kędzierzyńska jeszcze widać tj azot poszedł a wapienny wypełniacz jeszcze cały.

Dziś poprzyjeżdżałem bruzdy kultywatorem jutro chyba po bronuje poplony i trza w czwartek piątek siać trzeba chyba ze prognozy zmienią.
Wody nie ma!
Niedowiarki siedzą na tyłkach. W sumie nawozy posiali duzi i ja jako jedyny małorolny. Reszta czeka na ?????
A widziałem już skowronka! To chyba taki ptaszek zawisa kilka metrów nad ziemią i ćwiergoli coś tam.... tak?

213

Tak,  ja też słyszałem.

mdw

214

Ja to widzę często bo dalszy sąsiad się tak nazywa tongue Dalej byłem dziś na rzepaku i ogólnie gdzie cięższa ziemia jest bardzo sucho, lżejsze płowiny bardzo dobrze trzymają na razie wodę. Ogólnie jak nie będzie deszczy to wszystko cienko widzę. Śniegu było na prawdę mało, a przy takim wietrze na polach ziemia wysycha strasznie. Co rok to inny.

215

Łódzkie pomału rusza...azoty na oziminy, makaron i te sprawy... wink a i gdzieniegdzie zaczynają owsy siać...

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726

216

Ja dzis tależowałem poplony, jest wilgoć, miejscami nawet troche sie grzebał, ale na najwiekszych bagnach dość sucho. Na rzepak azot rozsiałem w zeszłym tygodniu, na zboza jeszcze sie wstrzymuje, bo dobrze rozkrzewione, a wegetacja na granicy tj ok 6st, ale nie wiem czy dobrze robie, moze poradzicie. jak pogoda dopisze i materiał siewny dojedzie to w tym tygodniu planuje posiać pszenice jarą

Rolnik z powołania:-)

217

Z siewami jarych się wstrzymuje bo mam same jęczmiona a one lubią ciepło, wtedy idą jak burza. Ja miejscami mam za rzadką pszenicę to dam razem z rzepakiem. Pszenice można siać moim zdaniem im wcześniejsza tym lepsza przynajmniej u nas to się sprawdza.

218

Ja rozsiałem nawozy w czwartek i piątek, prawie całą  sobotę mżyło także wyszło idealnie.
Owsa w tym roku nie sieję, a na mieszankę jęczmienia z pszenicą za mokro i w moim rejonie za wcześnie.

219

Ja też postaram się w tym tygodniu zasiać pszenice. Mój kuzyn co zawsze dobrze przepowiada pogodę z kalendarza biodynamicznego (nie wiem jak to robi ale mniejsza o to) mówił że ten rok będzie suchy ale kwiecień wyjątkowo ma być mokry

E 516 na części
Telefon 695 076 269

220

Pajej napisał/a:

Ja dzis tależowałem poplony, jest wilgoć, miejscami nawet troche sie grzebał, ale na najwiekszych bagnach dość sucho. Na rzepak azot rozsiałem w zeszłym tygodniu, na zboza jeszcze sie wstrzymuje, bo dobrze rozkrzewione, a wegetacja na granicy tj ok 6st, ale nie wiem czy dobrze robie, moze poradzicie. jak pogoda dopisze i materiał siewny dojedzie to w tym tygodniu planuje posiać pszenice jarą

Nie czekaj daj azot  puki w ziemi jest wilgoć. Jak dobrze rozkrzewione to daj mniej i już nie czekaj