241

Odp: Wiosna 2014

koseś napisał/a:

Panowie a kiedy dajecie  na łąki nawożenie NPK ?

tydzień temu w sobotę sypałem. Zaczyna się zielenić ale strasznie ja hamuje susza, gdyby popadało to kilka dni i trawa po kostki.

gg 5118068

242

ja na początku tygodnia łąki nawiozłem gnojowicą... z nawozem się wstrzymam jak się będzie już dobrze zielenić dopiero posypię.

243

Ku...a ale sucho. Nie mam co czekać z robotąx bo lepiej to juz nie bedzie. Nawozy na ozime bedą musiały do soboty poczekac bo ma w niedziele troche popadac. Sucho ten rok widze...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

244

Ja jutro jadę siać. Siewnik zasypany  próba kręcona zrobiona. Dzis zabronowałem w ukos poplony jutro od rana ogień trza siać. Żałuje ze nie wyjechałem z tydzień temu, ale trochę zdrowie szwankowało.

245

Ja dzisiaj skończyłem owies siać(marne 10 ha) Jeszcze zostało do posiania 5 ha jęczmienia, ale chyba poczekam do kwietnia, bo nie ufam tej pogodzie. Sucho jak żadnego roku, trzeba znowu całość wałować, niech to krew zaleje...

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

246

U nas wszystko  odwrotnie.Wczoraj zaczęliśmy zasilać rzepaki bo dołkami błoto  ,a i sporo śniegu zwłaszcza pod miedzami

247

Ja wczoraj zasiałem pszenice, jak dla mnie optymalne warunki wilgoć jeszcze jest, ale nie ma błota. Podejrzewam jednak ze tej wilgoci na długo nie wystarczy bo siałem na takich polach gdzie przewaznie do maja nie dało sie wjechac

Rolnik z powołania:-)

248

Ja dziś ostro sieję saletrosan na pszenice i rzepaki. Powiem szczerze, że pierwszy raz to mam, i jestem nieco zaniepokojony. Otóż, w workach jakieś papiery, zmietki, kawałki drewna, a nawet jednego papierosowego niedopałka znalazłem. Pakowali chyba jakieś żulozwierze...  Mam nadzieje, że będzie działał dobrze. Jako pierwszy widzę wystartowałem w okolicy z nawozem, a chciałem w sumie wcześniej..

249

Ja tez juz zacząłem siac saletre na oziminy

Rolnik z powołania:-)

250

U mnie zaczynają pomału siać już pszenice. W sąsiednim instytucie zasiali 1/3.

251

Ja dzisiaj posiałem owies i posadziłem ziemniaki na jednym polu, jutro czeka mnie znowu sadzenie, pogoda dopisuje.

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

252

Ja tez siałem wczoraj owies, ale rozsiewaczem bo mi dziki z pół hektara wyjadły, masakra.

mdw

253

A ja dopiero będę bronować bo już chłopy w okolicy zaczynają to i ja też będe wink Jumz już czeka na brony 7pól i jaaazda wink Sąsiad od tego co mamy pole to już pobronował właśnie dla nas hehe wink

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

254

No ja dzisiaj zasiałem pszenicę, jeszcze mi koło przy siewniku wystrzeliło i godzina przerwy

E 516 na części
Telefon 695 076 269

255

No w końcu deszcz!!!

mdw

256

jeszcze przed deszczem zdąrzylem zasiać pszężyto ,dobrze że troche popadało to nawozy zaczną działać na oziminach

Świat należy do młodzieży Stary robi Młody leży

257

No wlaśnie o to chodzi u mnie owies już 19 dni zasiany i nic na wierzchu, nie wspomne własnie o nawozach.

mdw

258

wczoraj zasiane pszenżytko. dziś pada smile

259

Doszło i do mnie jakiś front niezły idzie, bo łeb urywa.

260

Wiosna ? U mnie 3 stopnie na plusie, wieje, że łeb urywa, pokropiło i już przesycha choć pochmurnie.