Odp: Rzepak
olej go i niech rośnie ... daj co potrzeba i będzie .... jeśli cena będize to wyjdziesz na nim jak ceny nie będzie to i tak nic z niego nie będzie
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Strony Poprzednia 1 … 34 35 36 37 38 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
olej go i niech rośnie ... daj co potrzeba i będzie .... jeśli cena będize to wyjdziesz na nim jak ceny nie będzie to i tak nic z niego nie będzie
Zakontraktowałem jedno auto rzepaku po 1500 netto.
Mi proponują 1480 netto i powiem szczerze nie bardzo wiem co robić , będzie drożej czy kontraktować?
W zeszłym roku kontraktowali po ok 1700zł/t a cena wiadomo spadła więc może warto zakontraktować. Ja też chcę chociaż samochód na umowę mieć.
Posieję na niego Saletrosanu a jak nie będzie się zbierał to glifosat i posieję jęczmienia.
W Tygodniku Rolniczym jest artykuł o francuzie gospodarującym w Polsce i są opisane jego eksperymenty z gęstością wysiewu rzepaku. Gość wysiewa nawet po 12 szt/m2!!!!!!!!!!!, ale najlepsze efekty daje sianie rzepaku w obsadzie 22-25 szt./m2..
Grzegorz - możesz go jeszcze spróbować potraktować Asahi lub Kelpakiem.
No wlaśnie rzadsze lepiej sypią, mam 10 ha takiego z dwu letnimi wsiewkami, i jest masakra , prawie łąka, zostawiam go co będzie to będzie.Ale ogólnie rzepaki ładnie startują i nie ma zadnych wymrożeń jak na razie.
Jakieś 8 lat temu rozmawiałem z gościem który wtedy już siał rzepak w normie 1,2 kg/ha. Nasiona przywoził z zagranicy. Niemieckie lub holenderskie.
Mi proponują 1480 netto i powiem szczerze nie bardzo wiem co robić , będzie drożej czy kontraktować?
Ja taka cene brałbym w ciemno, niestety, ale mam za małe ilosci na Tira i bede musiał odstawic po cenie dnia
Jakieś 8 lat temu rozmawiałem z gościem który wtedy już siał rzepak w normie 1,2 kg/ha. Nasiona przywoził z zagranicy. Niemieckie lub holenderskie.
w polsce większość odmian to odmiany zagraniczne.jeśli masz dobrze uprawiona glebe i dobry siewnik to nie jest to zaden wyczyn.pogoda tez musi dopisać.
co do siewu punktowego to jedyna korzyścia wg badan jest oszczędnośc na nasionach.w plonie tak samo co przy tradycyjnym siewie.
Jeszcze zależy od masy tysiąca ziaren. Miałem w zeszłym roku na jednym polu dwie odmiany to różnica w wielkości ziarna średnio ok 1/4.
Panowie czy zwalczyć maki w rzepaku,jesienny oprysk nie zrobił na nich wrażenia jak nic z makiem nie zrobie będzie piekne czerwone pole i nasion maku na kolejne 100 lat.
Panowie pierwszy raz będę siał mocznik na rzepak. Pierwsza dawka saletry poszła na koniec lutego, teraz daję saletrosan i mam pytanie : kiedy najlepiej rzucić ten mocznik? teraz czy poczekać z tydzień-dwa?
Proponowałbym teraz. Nawożenie rzepaku azotem należy skończyć na ok 3-4 tyg przed kwitnieniem, czyli gdzieś do końca marca. Jak teraz sypniesz mocznik, to akurat na koniec marca zacznie działać
Ja jutro lecę z zabiegiem na chowacza a w sobotę druga dawka RSM'u
hmm u nas na cholwacza też pryskają .... ale w pułapkach go jeszcze nie ma ... a z tym mocznikiem ... to u mnie na pierwszą dawkę też poszedł mocznik a teraz z racji że sucho jak diabli to jedyna opcja to RSM
W pułapkach pełno chowaczy. Im bliżej lasu tym więcej ...
U mnie jeszcze nie widać chowacza , ale rzepak ładnie skoczył tylko deszczu trzeba i ostatnia dawke nawozu dostanie pózniej tylko oprysk.
Mi podpowiada kolega co i kiedy na rzepak, w tym roku zasiałem pierwszy raz po 19 latach przerwy. Kolega sieje 8 lat na podobnych glebach plony ma bdb wiec go słucham. Paweł21990 mieszkasz od nas około 20 km na wschód, gleby masz lepsze ale klimat chyba taki sam.
Zmierzam do tego że u nas praktycznie co noc są przymrozki a ruszenie wegetacji widać jedynie w ogródkach przydomowych. Sól potasową, polifoskę 21 i saletrę daliśmy też w ostatnich dniach lutego tuż przed małym deszczykiem więc się rozpuściły i wchłonęły do roztworu glebowego. Mocznik będziemy dawać około 20 III gdy będzie widać że wegetacja drgnęła, poza tym obecnie jest za sucho.
Mi podpowiada kolega co i kiedy na rzepak, w tym roku zasiałem pierwszy raz po 19 latach przerwy. Kolega sieje 8 lat na podobnych glebach plony ma bdb wiec go słucham. Paweł21990 mieszkasz od nas około 20 km na wschód, gleby masz lepsze ale klimat chyba taki sam.
Zmierzam do tego że u nas praktycznie co noc są przymrozki a ruszenie wegetacji widać jedynie w ogródkach przydomowych. Sól potasową, polifoskę 21 i saletrę daliśmy też w ostatnich dniach lutego tuż przed małym deszczykiem więc się rozpuściły i wchłonęły do roztworu glebowego. Mocznik będziemy dawać około 20 III gdy będzie widać że wegetacja drgnęła, poza tym obecnie jest za sucho.
u mnie wszystko ruszyło, kto później dał azot to widać od razu na polu po kolorze
Paweł no dziś to już widać, kto nie rozsiał nawozów pod koniec lutego w naszym rejonie ma w plecy.
No ja myśle ostatnią dawke na rzepak rozsypać w poniedziałek jak nie będzie lało.
Strony Poprzednia 1 … 34 35 36 37 38 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo