Odp: siewnik zbożowy
hmm jutro sprawdze ... wiec co będzie wina takiej pomyłki wysiewu ... ?? bo nie mam zielonego pojęcia .... 3 razy była próba kręcona i było ok ...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Siewniki » siewnik zbożowy
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
hmm jutro sprawdze ... wiec co będzie wina takiej pomyłki wysiewu ... ?? bo nie mam zielonego pojęcia .... 3 razy była próba kręcona i było ok ...
Praktycznie cała skrzynia to 3 łożyska kierunkowe, wszystkie naraz nie nawalą gdy zacznie przepuszczać jedno to widać po wschodach około 2m dobra gęstość 1m rzadko i tak na całym polu, no i wykręcona norma wysiewu jest nie wysiana.
Gdy się już remontuje skrzynię to wiadomo wszystkie łożyska idą do wymiany.
a bym przesiał normalnie siewnikiem nawet jak masz to w agregacie to nic spłyć agregat i w pole....
Ja jednego roku kończąc kawałek musiałem zamknąć pół siewnika. Nie otworzyłem od razu po robocie. Następnego dnia zacząłem siać drugi kawałek zanim się skapnąłem obleciałem hektar. No i cóż zamknąłem to co otwarte otworzyłem to co zamknięte i heja.... w wschodach nie było różnicy...... . I ta sytuacja dała mi do myślenia, jak te agregaty na wąskich pazurach gówniano mieszają nawozy z glebą
Wojtas też siałem Brillanta po 140 kg/ h ale kwalifikat
JA zaczynam siewy pszenicy dopiero we wtorek. 200 - 230 kg zależ jaką i gdzie może i dużo ale późno.....
Ja jeszcze kukurydze mam na polu i mam zamiar pszenice ozimą zasiać.
Ja po kukurydzy będę siać pszenżyto. W Agrifarmie rok temu też siali po kukurydzy ziarnowej nawet chyba w grudniu i też urosło i nie było widać że gorsze. Raz też źle ustawiłem siewnik jak siałem jęczmień jary i wyszło po 90kg tak zostawiłem. Sypało normalnie a może i lepiej jak tam gdzie było po 140-150
I ta sytuacja dała mi do myślenia, jak te agregaty na wąskich pazurach gówniano mieszają nawozy z glebą
Właśnie dlatego teraz staram się dawać wszystkie nawozy fosforowo potasowe pod orkę a najlepiej na ściernisko przed talerzowaniem. Jako że nie daję pod korzeń na jesieni azotu to się nie martwię że mi gdzieś się wypłucze.
potrzebuje kilka fotek mechanizmów do zamykania scierzek, najlepiej od amazonki
Pajej zrób sobie na mały siłownik np. bizonowski od wysuwu motowidła, prosty niezawodny mechanizm.
tak myslałem zrobic, ale jakby podszedł od d7 to zastanowiłbym sie czy nie kupic
Pajej w razie co mogę narobić fotek, kilku w okolicy ściągnęło ode mnie już ten patent.
byłbym wdzięczny
Czyli zrobić ?
tak tak
też jestem na etapie montażu ścieżek i znaczników przedwschodowych w moim poznaniaku.
a to ostatnie dzieło mojej żony haft krzyżykowy
Ło Panie to się musiała nadziergać..... ale ładnie wyszło. Powiedz czy nie zacina się zasuwka? Przy tak dużym siłowniku i tak pewnie puściłoby coś, ale jak chciałem do Fiony coś takiego zrobić i prowadniczki plastikowe jednak blokowały mi zasuwki.... Z drugiej strony jakby zrobił mniej szczelne może rzepak leciałby? Pomysł jest dobry. Tylko wyjść na hydraulice już mało, ale można na powietrze zrobić. Macie oboje plusa
Na początku gdy siałem mf255 to była rurka dłuższa i zamykałem ręką jak np. siewkę i nawet zamykając ręką nie zacinał się, zamyka szczelnie bo na rzepaku też wyszły ścieżki.
Zasuwki dorobione są z blachy ocynkowanej 1,5 mm
Żona wyszywa piąty rok mamy już udekorowany cały dom a kilka poszło w prezencie.
Ja zrobiłem sobie z bańki plastikowej zasuwy , z tych zdjęć niezbytnio ogarniam.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Siewniki » siewnik zbożowy
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo