481

Odp: Sieczkarnie Fortschritt

chyba to były 4 lancuchy i 3 listwy po szerokości. Heder do kukurydzy.  Mam jeszcze pytanko czy z hederem starego typu da rade ciagnac przyczepe z tylu nie gniatac zadka. Sieje co 70-szerokosc. Sieczkarni szukam dom 14000 maks. heder do kukurydzy i do siana.Ten waski. chodzi o siano-kiszonke.

482

byłem ogladac dziś maszyne. jest tak. silnik 3 lata po remoncie generalnym. sychy bo widać.nie myty.skrzynia czysta.do wymiany pas od napedu sieczkarni tu obok walcow chyba sa to trzy blacha na hederze wygnita jak się lancuch naciąga i luz na kosie na targancu. Brak aku.rok 1981. cena 10000 i do tego zapasowe noze 4 szt. i heder do sianokiszonki. ogólnie niby sprawna. posuw działa. przyspieszac uszczelniony. pas jezdny 2 sezony.co koledzy sadzicie o tej maszynce. A rura trochę polekowana

483

na sieczkarniach se nie znam ale policzyłbym ile trzeba do niej dolożyć, i czy nie znajdzie sie  w tej kasie bez potrzeby remontu , ale to wątpliwa sprawa zeby taką znaleśc, na pewno plusem jest silnik jeśli jest dobrze zrobiony.

mdw

484

Za 10000 szukaj znajdziesz coś ładniejszego , rura powinna być bez zarzutu bo będzie się sieczka hamować  , heder od kuku też do poprawek szukaj dalej .

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

485

dzięki koledzy. Silnik był naprawiany w Bydgoszczy przez firme. sa na to kwity.

486

jaki może być koszt wymiany tej rury. Nastepne sieczkarnie mam od 150 km. myslalem ze te maszyny sa mniejsze jednak.
można gdzies kupic instrukcje obsługi i napraw po Polsku?
Może ktoś z kolegow ma na sprzedaż nie daleko mnie fajnego forszaja.

487

O instrukcje pytaj PiotraK ja mam od niego,co do rury to w zeszłym roku kupiłem tą dłuzsza w stanie idealnym i oryginalnym za 100zł,i tak jak koledzy mówią w tych pieniadzach szukaj czegoś lepszego,kuzyn w zeszłym roku sprzedał sieczkarnie z 1989 roku z aku a brakowało jej hamulców i ładowania poza tym wszystko w stanie bardzo dobrym i poszła za 13tys,jak bedziesz oglądał gdzieś sieczkarnie w moich stronach to daj znac.

488

oki.widze ze jednak dalej trzeba pojezdzic.

489

Witam. Mam takie pytanko czy można założyć do sieczkarni e 281 mocniejszy silnik jeśli tak to jaki ??? Za odpowiedz dziękuję.Pozdrawiam.

490

Każdy można włożyć a ogranicza cię tylko inwencja twórcza ,jednak najprościej będzie założyć jakiś motor z dużego kombajnu z spasowaną już przystawką pasową .

491

A sporo temu silnikowi brakuje? To jest dalej ten sam silnik co 4VD (tylko o połowę większy) i trapią go te same dolegliwości co czwórki w traktorach i kombajnach. Może najpierw, zanim zdecydujesz się na kosztowną wymianę silnika, zmierz mu kompresję, sprawdź wtryskiwacze i pompę wtryskową, ale tylko u takiego pompiarza, co dobrze zna się na Ifach, bo już nie jeden pompiarz na tych pompach popłynął w siną dal...

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

492

witam. troche mnie nie było. Sieczkarnia na podwórku. 1986 rok. z 2 hederami. niestety brak hamulców.Wiec pewnie pytania za chwile z mojej strony się pojawia. Zapłaciłem 7,500. Nie wiem czemu przy odpalaniu heder się kreci. po jakims czasie zatrzymuje się. w srodku przelaczniki trzeba porobić. puki co to na tyle. Pozdrawiam

493

Panowie prośba do Was - tzw. skrzynia "nawrotna".Czy dokonał już ktoś jej remontu z sukcesem ?Po włączeniu napędu zaczyna cos w niej stukać.Którędy lepiej ją wyjąć?Odkręcić i spróbować w dół ją opuścić czy może odkręcić schody do kabiny i na bok ją wyjąć?A może szansa naprawić przez ten górny "dekielek" przykręcony na śrubki ?
Za wszystkie porady i wskazówki będę wdzięczny .

494

To może uściślę trochę pytanie- jak wyjąć te dekielki osłaniające łożyska w skrzyni nawrotnej.Mają wyjść na zewnątrz ?

495

Witajcie. Na jakich obrotach pracujecie waszymi sieczkarniami. W życie tak samo jak w kukurydzy??czy po prostu na wyczucie żeby równo szło.

496

Gaz w podłogę jak to się mówi .

497

Dokładnie jak mówi Koseś , miód na tłoki i będzie git.

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

498

Tylko że obrotomierza wtedy może zabraknąć, będzie coś około 2800 obr, chyba że w pracy opadną, nie wiem czy to norma

499

2800 to ciut za dużo , 2200-2400 powinno być.

500

A jak wygląda prędkośc w Fortschritt'ach podczas koszenia ? I jak by lepiej było brać 4 rzędy czy 3 ?? Lepsza sieczka by była przy 3 rzędach i lepsza prędkość ? Czy taka sama sieczka na 4 rzędach ale prędkość mniejsza ? co lepiej ?

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)