741

Odp: Rzepak

Grzegorz89 napisał/a:

Niedawno rozmawiałem ze znajomym, mówił że siostra jego posiała rzepaku 5 hektary. Powiedział że jeszcze nic nie dawali pod niego azotu, nie wiedzieli kiedy i że nie mają w domu, trzeba kupić. Ja mu na to żeby dali teraz jak najwięcej się da i jak mają dawać nie więcej jak 300kg saletry to niech dadzą w jednej dawce. Dziś dzwoni i mówi że dali 300kg saletry, i jeszcze mocznika 100kg.... Nie wypali im tego? Bo będzie na mnie... Choć o moczniku nic nie wspominałem. Najlepsze jeszcze, powiedział no tak jak mówiłeś zrobiliśmy.... Mało sobie nie usiadłem jak nic to nic a jak dawka to potężna.

nie wypali. Siałem w jednej dawce po 400-500 kg i nic nie było. Znajomemu się kiedyś rozsiewacz przestawił bo za słabo regulację dokręcił i posiał kawałek tak jakby dać 800 kg/ha mocznika. Ale miał kolor itd smile

742

jack napisał/a:

a jak u ciebie z temperatura bo u mnie zimno jak na tebukonazol

jak wyjeżdzałem pryskac to było 11 st pożniej zrobiło sie cieplej więc temp ok

Rolnik z powołania:-)

743

nie myślę o monokulturze  dosłownie ....  ale  o tym by zmieniać to z gorczycą kuku i pszenicą .... z tym rzepakiem coraz gorzej ... a jak widzę wachania ceny  to  jest  masakra

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

744

wojtas napisał/a:

nie myślę o monokulturze  dosłownie ....  ale  o tym by zmieniać to z gorczycą kuku i pszenicą .... z tym rzepakiem coraz gorzej ... a jak widzę wachania ceny  to  jest  masakra

mi też się tego odechciewa... w tym roku chyba tylko 3 ha posieję. Trzeba się będzie przerzucić na coś innego

745

No właśnie Paweł tylko na co? Co zasiać żeby pieniądze były?

746

Ja w tym roku mam 30ha rzepaku  a na przyszły sezon chyba 35 bede siał bo ma mi sie gospodarstwo powiekszyć

mdw

747

Grzegorz89 napisał/a:

No właśnie Paweł tylko na co? Co zasiać żeby pieniądze były?

Możesz spróbować owies lub jęczmień jary na browar, a przed tym poplony gorczycowe lub rzepakowe za gruberem. Zawsze może się okazać że owies będzie po 200 albo jęczmień po 200-250 bo i tak niedawno (4 lata temu) bywało.
Zająłeś się uprawą ziemi to skazany jesteś na takie hocki-klocki i musisz z tym się pogodzić. Wygrać nie masz szans.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

748

MAREKPE niestety ma racje, ja też dawno temu tą prawdę odkryłem. Mam sąsiada który mniej więcej co dwa lata odkrywa jakąś roślinkę która będzie żyłą złota. Trwa to już prawie 30 lat w tym roku na soi ma zrobić kasę. Podziwiam jego wytrwałość.

749

To prawda, a z tym sąsiadem to jakbym siebie widział kilka lat temu. Jednak pogodziłem się od jakiegoś czasy z tym i sieję to co każdy.

750

ja też siałem 300 saletry i spoko
nie wiem ja mocznik bo powinno siać w odstępie

751

Nie trzeba siać o odstepie , mi sie zdażyło że miałem mocznik w rozsiewaczu dosypałem saletry i było ok.

mdw

752

tak narzekacie na rzekak ze nie opłacalny. Ja na rzepaku jeszcze nie straciłem, a na innych roslinkach to róznie bywało. jak chcecie miec zyski 2tys z ha to tylko warzywka, np kalafior roboty multum. jak przeliczy sie nakład pracy to nie wiem czy rzepak bardziej sie nie opłaci, ale wiadomo rolnik swojej pracy nie liczy

753

We środe pryskałem rzepak tebukonazolem, to miał 10-20 cm wysokosci, wczoraj przejeżrzałem okok jednego pola patrze i oczom nie wierze rzepak jest o ok 10-15 cm wyzszy. dzis byłem na innych polach i tam rzepak troszke wiekszy niz w srode ale nie o tyle. ciekawa sytuacja nawozenie takie samo, odmiana tez. Ten co wystrzelił w góre to moze na troche lepszym stanowisku

754

panowie rzepakowcy zajrzyjcie tu i się wypowiedzcie http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php … 49#p124549

755

wczoraj poprawka na chwasty - rumianowatych od ....

756

ja w piątek lontrel

757

androl napisał/a:

ja w piątek lontrel

ja tak samo. Podrożał skubany...

758 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2014-04-02 16:05:16)

Polecam Cliophar to jest to samo co Lontrel a dużo tańszy. Stosowałem w gorczycy to wziął nawet dobrze rozwinięty ostrożeń, w dawce ok. 0.25l

759

jak rzepaki wyglądają u was ? mój mieszaniec już zaczął kwitnąć (70% roślin) reszta w zielonym pąku, chowacz jeszcze nie naleciał .... populacyjny na słabszym stanowisku już ma luźny zielony pąk i parę płatków się pojawia jutro może zrobie zdj

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

760

U nas dokarmione jeszcze siedzą dobrze przy ziemi. Słabsze już wybijają w pęd. Choć w niektórych rzepakach widać, że ą dobrze dokarmione a mimo to już chcę kwitnąć i idą  ostro ku górze. Miałem pryskać, tebukonazolem i od robala, bo słodyszka jest mnóstwo. Pogoda trochę nie pozwala, jakoś w przyszłym tygodniu muszę to zrobić, bo robi się późno. Ogólnie na rzepakach widać, że wiosna w pełni. nie to co na zbożach.