Odp: Gorczyca na ziarno.
kiedyś miałem na ziarno i siałem też tak ok 10 kg
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Inne » Gorczyca na ziarno.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 … 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
kiedyś miałem na ziarno i siałem też tak ok 10 kg
kolega sieje 7kg
azotu 60kgN moim zdaniem wystarczy plon jak pisałem różny w latach od 400kg w zeszłym (poszła w masę) do ok. 1,5t/ha (czubaty zbiornik bizona)
Jak siałem to zawsze nie więcej jak 9 kg.
A tak pro po to mam na sprzedanie koniczynę nasienną . może ktoś zainteresowany
Miałem siać gorczycę w czystym siewie, ale przypomniałem obie jak w zeszłym roku widziałem gorczycę z wyką. Siał ktoś w ten sposób? Raczej nie ma oprysków, ale pole szybko zakrywają rośliny i myślę że nie byłoby z chwastami, aż tak źle. Jeszcze jedno, ile gorczycy a ile wyki? Myślę, że stanowisko będzie pod pszenicę dużo lepsze niż po samej gorczycy.I łatwo będzie te ziarna ewentualnie oddzielić.
Jak w tym roku plon gorczycy lub mieszanek z nią? Mam na przyszły sezon 5ha pod to zostawione i się zastanawiał jak z opłacalnością.
Mam 2ha gorczycy z wyką ale jeszcze nie udało mi się zebrać. Mimo bardzo słabego pola, i praktycznie śladowych ilości nawozu, wygląda to całkiem nieźle. Kiedyś pod gorczycę waliłem sporo nawozu, i powiem szczerze że wyglądała tak samo jak ta w tym roku (azotu oczywiście).
Ja też kiedyś siałem wyke z gorczycą ,najlepezy wynik to 2 T z ha ale jak cena z 2zł spadła na 1zł to dałem se spokuj ale stanowisko było super
2 tony mieszanki czy samej gorczycy? Jak kiedyś miałem gorczycę w czystym siewie wyglądała jak rzepak co 4 tony dałby a gorczyca ok tony wyszła. Byłem lekko zawiedziony, ale z wyką niech sypie mniej, ale podwójny plon i płodozmian.
ja siałem głównie wykę i to ona dała 2T a gorczycy wysiewałem 3kg tylko poto żeby wyka nie leżała
A co robicie z tą wyką?
Na pasze sprzedałem. W tej chwili miałem z centralą pisać umowę, ale handlarz daje lepsze warunki i tańszy materiał do siania, to z nim się dogadam na łubin z wyką.
Posiałem ponad 2h po skasowanej pszenicy.
Zobaczymy co wyjdzie.
Pierwszy raz to siałem.
Oby dała chociaż 3t z ha
Oby dała 3t z całego pola
oby...
Miałem raz 30arów i taka bida że lipcu poszła pod pług. Poplon urósł ***.
Krzysiu to już lepiej mogłeś Proso wsiać to na pewno byś sprzedał!
Rozważałem ale nie mam komu sprzedać. A Sprzedaż komuś kto ma do mnie 400km a ja mam kilka ton...
Gorczyca się rozejdzie.
a ja dałem d... posiałem gorczyce po rzepaku nie orałem tylko AUŚ do tego dałem 0,2 comandu, bo rzepak był pryskany navigator+butisan myslałem ze nie zaszkodzi, a wyszło ze gorczyca w paski widac chyba ja pali ale chyba nie command bo cała byłaby biała a jest tylko miejscami...
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 … 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Inne » Gorczyca na ziarno.
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo