koseś napisał/a:Marek w twoim pytaniu brakuje podstawowej informacji , tzn. ile ha. siejesz wiosną a ile jesienią ? bo to podstawowa sprawa w doborze wielkości siewnika.
Odpowiedź prosta ok 20 ha na jesien i 11-12 wiosna
Krzysiek napisał/a:Czy masz pola długie i wąskie? Bo jak dużo kręcisz to szerokim pójdzie szybciej.....
A wąskim na długi m też poleci.... warunek to przygotowana gleba.
Pola w zasadzie zbliżone do prostokątów, z uwagi na nierówności terenu dużo jest trapezów, nieregularnych kształtów i nawet 1 trójkąt się znajdzie. W zasadzie nie jest źle. jesli chodzi o przygotowanie gleby to tej jesieni szedł 2 razy gruber i potem B-231. Poznaniak po wielu zawałach dał radę posiać. Ziemia w tym roku bardzo ładnie się rozsypała.
Ciekawi mnie opinia użytkowników agregatów z bronami wirowymi.
Temat jest taki, że moi dwaj sąsiedzi sieją zestawami 4m ale 175 koni w NH TM175 było mało. Dlatego rozważam 2,5 metra na moje sto kilka koni. Bo jeśli mam siać 1,5 ha na godzinę to wolę polecieć B-231 3-4 ha na godzinę i siewnikiem 3 ha na godzinę i koszty lecą w dół. Liczyłem, że 2,5 metrowy posiał by te 2-2,5 ha na godzinę.
Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia