Odp: Kukurydza Na Ziarno
No moja qq już wyszła . Ja 350 kg polifoski w podsiewcz co roku i jest dobrze.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Kukurydza Na Ziarno
Strony Poprzednia 1 … 22 23 24 25 26 … 98 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
No moja qq już wyszła . Ja 350 kg polifoski w podsiewcz co roku i jest dobrze.
kamil jakim siejesz siewnikiem u mnie na max wyszło 150 kg wielkoskładnika od Oadkowskiego
Czy ktoś stosował prestige do zaprawiania kukurydzy przeciw dzikom ? Jeśli tak to prosiłbym o opinie .
Na dziki nie pomoże a dodatkowo po tym środku nasiona są bardzo szorstkie i słabo się je wysiewa .
No ja dzisiaj zacząłem siać i w okolicy też zaczynają. Zasiałem u siebie kawałek bezorkowo po kukurydzy i bardzo ładnie wygląda, jeszcze paru obskoczyłem dziś na usługę. U mnie w siewnik 250kg/ha Pilifoski Petroplon
kamil jakim siejesz siewnikiem u mnie na max wyszło 150 kg wielkoskładnika od Oadkowskiego
Z tego co kojarzę to Monosem NG 6 rzędowy.
Panowie, a powiedzcie mi ( jestem nowy w temacie rolnictwa ) ile dać mocznika na 1 ha pod kukurydzę ? W jakich proporcjach na 1 ha stosować polidap i sól potasową ? Powiem, że gleba jest klasy V i VI i jest to 3 letni ugór, przygotowany już pod wysiew nawozów.
Ja daje 300 kg pod korzen mocznika, ale 200 na pierwsza dawke też może być jak na ziarno , na taką glebe to też te 200 kg soli najmniej, chyba ze to bagno.peroponował bym fosforanu w dozowniku podać.
Mocznika daj 300 kilo, soli i fosforanu po 200 albo po 100 zmieszaj i daj w podsiewacz .
Sąsiad u mnie dał 400 kg/ha mocznika na raz i potem już nie dosiewa, 150 kg/ha soli potasowej i 150 kg/ha polidap-u w podsiewacz. Może tak samo zrobić ?
a ja daje jesienią 80 ton obornika /ha i wiosną na 2-3liscie mikroelementy i azot na 6-7lisci kuku
70kg N /ha :walka: tylko że to żuławskie ziemie nie jest trudno o zadawalajacy efekt. ale za to orka to masakra.
https://www.youtube.com/watch?v=ntIyr2_CifA
Sąsiad u mnie dał 400 kg/ha mocznika na raz i potem już nie dosiewa, 150 kg/ha soli potasowej i 150 kg/ha polidap-u w podsiewacz. Może tak samo zrobić ?
koledzy niewiem co wy szalejecie z tym mocznikiem pod korzeń :nie_wiem: , kuku potrzebuje npk pod korzeń a mocznik warto wysiac rozsiewaczem na 7-8 lisc żeby w lipcu lub sierpniu z tego skorzystała (najwieksze zapotrzebowanie) a od 2 lisci gonic ja basfoliarem i siarczanem mg . ale co ja tam sie znam:) tylko 15 ha kuku sieje . i przy okazji polecam nasiona pioneer
A jakiej klasy masz ziemie ?
Mocznik poszedł rozsiewaczem, potem brony, a pod korzeń polidap.
A jakiej klasy masz ziemie ?
Mocznik poszedł rozsiewaczem, potem brony, a pod korzeń polidap.
przeważa druga klasa ale zdarza się 1 i 3 urodzajna ale ciężka do uprawy tu masz dowód :
https://www.youtube.com/watch?v=GTtdokO7KYk
Rok temu dałem przedsiewnie 300kg sulfanu i sypało po 9-10 ton mokrej 25-35%. Ogólnie wszędzie w mojej okolicy podobnie sypało a nawet i mniej. Robić wysoki plon ale tylko w wilgotności to ja dziękuje, lepiej niech jest mniej ale przy mniejszej wilgotności, po co przewozić wodę... Mniej gazu idzie, kombajn tak w dupę nie dostaje no i ziarno się mniej łamie
a ja wjchać jeszcze na pole nie mogę a wokoło już posiane!!!
Rzeczywiście ciążko, ale coś za coś nawozów mniej sypiesz i większe plony są, a u mnie na V i VI klasie dużo nawozów trzeba. Tylko doświadczenia nie mam i ciężko samemu ze wszystkim sobie poradzić, bo i nikogo na wsi w rodzinie nie miałem. Na razie robię jak ma sąsiad. Po pierwszym roku zobaczę jak będzie i co warto zmienić. Mam nadzieję, że ta kukurydza w ogóle da jakieś plony, żeby się chociaż inwestycja zwróciła. To mnie martwi najbardziej.
Rzeczywiście ciążko, ale coś za coś nawozów mniej sypiesz i większe plony są, a u mnie na V i VI klasie dużo nawozów trzeba. Tylko doświadczenia nie mam i ciężko samemu ze wszystkim sobie poradzić, bo i nikogo na wsi w rodzinie nie miałem. Na razie robię jak ma sąsiad. Po pierwszym roku zobaczę jak będzie i co warto zmienić. Mam nadzieję, że ta kukurydza w ogóle da jakieś plony, żeby się chociaż inwestycja zwróciła. To mnie martwi najbardziej.
no to własnie ja ci nie poradze bo co ziemia to inne nawożenie . ale chciałbym obalic mit że na żuławach samo rosnie (wiem bo jest paru co sieja dla kur hektar i bez nawozu potrafią 2 tony zebrac )ale rekordzisci 12ton
Panowie ma ktoś doświadczenia z tego typu nawozami cena około 70 zł za 10 kg
Ładne pagórki na załączonych zdjęciach do artykułu.
Strony Poprzednia 1 … 22 23 24 25 26 … 98 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Kukurydza Na Ziarno
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo