461

Odp: Kukurydza Na Ziarno

No moja qq już wyszła tongue. Ja 350 kg polifoski w podsiewcz co roku i jest dobrze.

462

kamil jakim siejesz siewnikiem u mnie na max wyszło 150 kg wielkoskładnika od Oadkowskiego

463

Czy ktoś stosował prestige do zaprawiania kukurydzy przeciw dzikom ? Jeśli tak to prosiłbym o opinie .

464

Na dziki nie pomoże a dodatkowo po tym środku nasiona są bardzo szorstkie i słabo się je wysiewa .

465

No ja dzisiaj zacząłem siać i w okolicy też zaczynają. Zasiałem u siebie kawałek bezorkowo po kukurydzy i bardzo ładnie wygląda, jeszcze paru obskoczyłem dziś na usługę. U mnie w siewnik 250kg/ha Pilifoski Petroplon

E 516 na części
Telefon 695 076 269

466

Pietia napisał/a:

kamil jakim siejesz siewnikiem u mnie na max wyszło 150 kg wielkoskładnika od Oadkowskiego

Z tego co kojarzę to Monosem NG 6 rzędowy.

467

Panowie, a powiedzcie mi ( jestem nowy w temacie rolnictwa ) ile dać mocznika na 1 ha pod kukurydzę ? W jakich proporcjach na 1 ha stosować polidap i sól potasową ? Powiem, że gleba jest klasy V i VI i jest to 3 letni ugór, przygotowany już pod wysiew nawozów.

Pozdrawiam
Marek

468 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2014-04-27 22:15:09)

Ja daje 300 kg pod korzen mocznika, ale 200 na pierwsza dawke też może być jak na ziarno , na taką glebe to też te 200 kg soli najmniej, chyba ze to bagno.peroponował bym fosforanu w dozowniku podać.

mdw

469

Mocznika daj 300 kilo, soli i fosforanu po 200 albo po 100 zmieszaj i daj w podsiewacz .

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

470

Sąsiad u mnie dał 400 kg/ha mocznika na raz i potem już nie dosiewa, 150 kg/ha soli potasowej i 150 kg/ha polidap-u w podsiewacz. Może tak samo zrobić ?

Pozdrawiam
Marek

471

a   ja   daje   jesienią   80 ton  obornika   /ha      i   wiosną   na   2-3liscie   mikroelementy  i     azot   na    6-7lisci    kuku 
70kg  N   /ha    :walka:   tylko   że   to    żuławskie  ziemie    nie   jest   trudno    o  zadawalajacy   efekt.    ale   za  to   orka   to  masakra.

https://www.youtube.com/watch?v=ntIyr2_CifA

maszyny Fortschritt  geniale   w  swojej prostocie   ale  jakże  przemyślane   ,wyciągnij    skrzynie  biegów  w  e512   a  w   bizonie  big_smile  wymontuj     silnik   w  zt300   a   w  dużym   ursusie  .

472

Forszaj 303 napisał/a:

Sąsiad u mnie dał 400 kg/ha mocznika na raz i potem już nie dosiewa, 150 kg/ha soli potasowej i 150 kg/ha polidap-u w podsiewacz. Może tak samo zrobić ?

koledzy   niewiem  co  wy   szalejecie  z  tym   mocznikiem    pod   korzeń  :nie_wiem:   ,  kuku   potrzebuje   npk    pod   korzeń     a   mocznik   warto   wysiac   rozsiewaczem   na   7-8  lisc    żeby     w   lipcu   lub   sierpniu   z  tego  skorzystała  (najwieksze  zapotrzebowanie)  a   od   2  lisci   gonic   ja    basfoliarem   i siarczanem   mg   .   ale   co  ja  tam  sie  znam:)   tylko   15  ha   kuku  sieje  .   i  przy  okazji  polecam   nasiona   pioneer  cool

maszyny Fortschritt  geniale   w  swojej prostocie   ale  jakże  przemyślane   ,wyciągnij    skrzynie  biegów  w  e512   a  w   bizonie  big_smile  wymontuj     silnik   w  zt300   a   w  dużym   ursusie  .

473

A jakiej klasy masz ziemie ?
Mocznik poszedł rozsiewaczem, potem brony, a pod korzeń polidap.

Pozdrawiam
Marek

474

Forszaj 303 napisał/a:

A jakiej klasy masz ziemie ?
Mocznik poszedł rozsiewaczem, potem brony, a pod korzeń polidap.

przeważa   druga   klasa   ale  zdarza  się   1   i  3        urodzajna   ale  ciężka   do   uprawy   tu     masz   dowód  :
https://www.youtube.com/watch?v=GTtdokO7KYk

475

Rok temu dałem przedsiewnie 300kg sulfanu i sypało po 9-10 ton mokrej 25-35%. Ogólnie wszędzie w mojej okolicy podobnie sypało a nawet i mniej. Robić wysoki plon ale tylko w wilgotności to ja dziękuje, lepiej niech jest mniej ale przy mniejszej wilgotności, po co przewozić wodę... Mniej gazu idzie, kombajn tak w dupę nie dostaje no i ziarno się mniej łamie

E 516 na części
Telefon 695 076 269

476

a ja wjchać jeszcze na pole nie mogę  a wokoło już posiane!!!

477

Rzeczywiście ciążko, ale coś za coś smile nawozów mniej sypiesz i większe plony są, a u mnie na V i VI klasie dużo nawozów trzeba. Tylko doświadczenia nie mam i ciężko samemu ze wszystkim sobie poradzić, bo i nikogo na wsi w rodzinie nie miałem. Na razie robię jak ma sąsiad. Po pierwszym roku zobaczę jak będzie i co warto zmienić. Mam nadzieję, że ta kukurydza w ogóle da jakieś plony, żeby się chociaż inwestycja zwróciła. To mnie martwi najbardziej.

Pozdrawiam
Marek

478 Ostatnio edytowany przez lolekzetor (2014-04-29 08:44:21)

Forszaj 303 napisał/a:

Rzeczywiście ciążko, ale coś za coś smile nawozów mniej sypiesz i większe plony są, a u mnie na V i VI klasie dużo nawozów trzeba. Tylko doświadczenia nie mam i ciężko samemu ze wszystkim sobie poradzić, bo i nikogo na wsi w rodzinie nie miałem. Na razie robię jak ma sąsiad. Po pierwszym roku zobaczę jak będzie i co warto zmienić. Mam nadzieję, że ta kukurydza w ogóle da jakieś plony, żeby się chociaż inwestycja zwróciła. To mnie martwi najbardziej.

no   to   własnie   ja  ci   nie  poradze    bo  co    ziemia   to   inne  nawożenie  .  ale   chciałbym   obalic     mit    że   na  żuławach    samo   rosnie    (wiem    bo   jest    paru   co   sieja   dla   kur   hektar   i   bez   nawozu    potrafią   2 tony   zebrac  )ale   rekordzisci   12ton

479

Panowie ma ktoś doświadczenia z tego typu nawozami cena około 70 zł za 10 kg

http://www.fructus.pl/index.php?action=page&nr=117

480

Ładne pagórki na załączonych zdjęciach do artykułu.

http://www.farmer.pl/technika-rolnicza/ … 50630.html