161

Odp: Hodowla bydła miesnego

Sezon pastwiskowy rozpoczęty. W sobotę wypuściłem w jedną zagrodę 12 mamek z cielakami, zagroda obok 7 krów i kawałek dalej 15 rocznych byków. Dziś jak wrócę z roboty zostało kilkanaście odsadków do wypędzenia. Krowy i ciekali od razu się chwyciły do skubania trawy ale byki walczyły całą niedzielę, dziś w nocy tak samo i jak tylko się zrobiło jasno to rano poszedłem zobaczyć - chyba się zmęczyły bo leżały.

gg 5118068

162

No ale od razu chyba na cały dzień nie wypędziłeś ?

163 Ostatnio edytowany przez zorak (2014-04-28 09:17:06)

zbyt duże przedsięwzięcie logistyczne smile aby pierwsze kilka dni wypędzać tylko na kilka godzin i zganiać bo pastwisko nie sąsiaduje z oborą. Zapewne chodzi Ci o zmianę żywienia. Od ok. tygodnia dostawały w oborze trawę, a jak puściłem na pastwisko to mają dostęp do siana. A widok stada kilkudziesięciu bydlaków na pastwisku jest po prostu super.

gg 5118068

164

Więc ok.

165

pitolisz ja wszystko zlikwidowałem za takie  pieniądze to niech sobie sami hodują 
6 zł za kg kpina będzie 8 to się zastanowię

166

6 zł ? przecież cenie bliżej dodo 8 niż do 6.

gg 5118068

167

W tym tygodniu pojechały 2 mieszańce do Łuniewskich po 6,50/kg. Więcej jak 6,80 nie ma szans za najlepszego bysia.

168

ja na koniec zimy sprzedawałem pięknego bysia, coś koło 70% limusine , wielki zad i pięknie zbudowany przód , na jego plecach można było spać, takie szerokie. ważył coś koło 760 kg ceny nie pamiętam ale nie o to mi chodzi, o podejście kupującego, nikt nie chciał dać wiecej za to że taki mięśniak był, ani grosza, rok prędzej sprzedawałem hf`a co ważył ponad 800 kilo i też dostałem cenę wysoką, także sie wpieniłem przez to że na tym pierwszym było duuuużo duuuużo więcej mięsa co na tym drugim a cena taka sama a oba stały tyle samo po 2 lata ale limusine takie duże nie rosną jak hf`y a w takich pojedynczych sztukach mają w nosie jego mięsność , więcej nie zapłacą.....

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

169

u nas lokalny handlarz skupuje mieszańce po max 7,2zł

E 516 na części
Telefon 695 076 269

170 Ostatnio edytowany przez artureekk (2014-04-28 23:23:47)

No!!!!!
będzie 8 to się zastanowię czy postawić do tuczu
a jak masarnie same sobie podcinają gałąź to ich problem ja bez nich przeżyję  ale czy oni ,,beze mnie,,bez nas ,, no nie wiem :nooo:

171

To wszystko H.. Ja podobnie jak rok temu zostawiłem sobie byki na wiosnę na nawozy, opryski itd. Podobnie jak rok temu problemu nie stanowiła nędzna cena tylko problem, że mimo takiej nędznej ceny żaden pośrednik nie miał chęci nawet popatrzeć na moje byki. Zainteresowanie wykazywali tylko chłopaki z rzeźni Kowal i Kar-mięs z ceną 7,10 za 18 miesięczne 75% Limousine średnio 750 kilo netto. Do dzisiaj czuję się jak okradziony...

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

172 Ostatnio edytowany przez zorak (2014-04-29 08:45:36)

artureekk jak cena będzie po 8 i wstawisz to zanim urosną to znów będzie dołek - zapewne doskonale o tym wiesz.
MAREKPE jak doświadczenia z Kowalem ? Ja dość sporo do niego odstawiam i on targuje się o każdy gram, o każdy grosz ale zawsze dojdziemy do porozumienia. A co najważniejsze - jest wypłacalny.

gg 5118068

173

Dzisiaj ocieliła mi się krowa i trafiły się dwa byczki. Już 2 raz tak ma żeby były 2 cielęta na raz.

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

174

to dobra krowa, jałówke sobie zostaw po niej na krowe

mdw

175

Jej matka też miała raz 2 cielęta, u mnie już 3 razy były "bliźniaki", w domu wszyscy się dziwili pierwszym razem bo nie pamiętali ze swoich czasów żeby 2 cielęta były kiedykolwiek.

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

176

to na kilkaset tysięcy sztuk tak sie trafia

mdw

Kiedyś miałem krowę 50% AA to 6 lat z rzędu miała bliźniaki i co roku się bez problemu zacielała ale juz się "skończyła" mam tylko jedną jej córkę bo przeważnie była parka a wiadomo że wtedy jałowka do niczego.  Angusy podobno mają czesto ciąże bliźniacze.

178

Brał ktos przez nich bydlo z Niemiec?

http://haller-ag.de/pl/?page_id=12

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726

Ja się pochwale że kupiłem buhaja i jałowki hereford. Byk chodzi od lipca, jałowki są 3 tygodnie z wycieleniem na kwiecień. Oczywiście za MR bo sam bym nie zapłacił takich pieniędzy za nie.

180

Byłem niedawno u gościa co ma stado 500szt. samych herefordów i sprzedaje odsadki , fajne te bydło i karmione tylko samą sianokiszonką .