381

Odp: Wiosna 2014

Sebastian napisał/a:

Suuuchooo  ... opady mile widziane bo to co  na razie pada  to nawet poranna rosa lepiej nawilża   .

u mnie też póki co wilgoci nie brakuje

382

no to w końcu pada. Od 2 dni straszyło, teraz pada regularnie ale strasznie anemicznie. mam nadzieje że się deszczyk trochę rozwinie i podleje chociaż, nie mówiąc o nasiąknięciu gleby bo to i ze 100-200l w ciągu kilku dni nie pomogło...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

383

U mnie przez jedną noc jak wpadało to pług od razu wchodził w ziemie bez zastanowienia. A teraz 2dni padało w nocy i nie mogę posiać kukurydzy sad

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

384

".... najpierw za mokro potem za sucho, a na koniec chciał dopłatę"
Pada jak u Bamrerasa dało te 5l na m2 ale wsiąka i idziała.
Kurcze ale pryskać trzeba....... do poniedziałku można opryskiwacz odstawić.

385

Ja dzisiaj dopiero mieszanki jare pryskałem...

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726

386 Ostatnio edytowany przez marcin (2014-05-15 21:24:59)

13 Marca nie było tak mokro jak dziś jak oraliśmy pod grykę, czy ktoś was wałował grykę po siewie

387

A więc tak, wczoraj od rana spokojnie ale od godziny 15 zaczęło siąpić, a później lało jakby się chmura oberwała i tak do 12 w nocy. Jest tak dolane , że drzewa nie trzymają się korzeniami a rzepak przewrócił się właśnie przy korzeniu miejscami.
Ciekawe co u Pajeja? On miał mieć jeszcze gorzej, a nie widu ni słychu o nim ostatnio...

388

U mnie masakra- tak dolało że wszędzie pełno wody, mam jeszcze kawałek kukurydzy wsiać ale to chyba się odciągnie do czerwca.... wink

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726

389

Też mam taki kawałek 2 ha i po tych opadach też będę siał w czerwcu.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

390

U mnie ino wieje, poprzednie dni przelotnie popadało i tyle, w ubiegłym tygodniu to popadało. Chyba dziś nic nie będzie z robienia folii... Prędzej z tego wyjdzie paralotnia smile

E 516 na części
Telefon 695 076 269

391

A ja zaczynam po Niedzieli sianokosy. Trawa wyplynela nic nie rosnie. Tylko na mlodej trawie jest w miare ladna ale i tez niska. A jak jakas starsza trawa to nie ma nic praktycznie. jak wyjdzie 12bel z ha to bede sie cieszyl...

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

392

U mnie powiało i coś tam popadało ... dalej sucho . Też trawkę  ciołem , abym jej z rowu nie wyciągał jak tu raz  ...

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

393 Ostatnio edytowany przez Andrew89 (2014-05-17 15:03:56)

ja miałem w czwartek kosić ale zaczęło się kropienie wodą i tak do dzisiaj 40 l spadło w burakach ziemia przestaje przyjmować wode , trawa mało co i się położy , dostała PK i mocznik i urosło jej się

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

394

marcin napisał/a:

13 Marca nie było tak mokro jak dziś jak oraliśmy pod grykę, czy ktoś was wałował grykę po siewie

U nas kto tylko próbował ją wałować to się wyleczył z tego bo jakoś tego nielubi rośnie taka mizerna mała tak samo  jak po siewnikach ciężkich HORSCH i VADERSTAD ale jak siejesz ją na dobrych ziemiach to może jest tego plus po się nie wyłoży.

395

Byłem z bracholem samochodem w sąsiedniej gminie to masakra. Kto mieszka niżej zalany wodą, rowy pełne mułu na szosie też. Woda nie wsiąka wcale, a najgorzej że nie ma już gdzie odpływać. Kto uprawił miałko pod wiosenne zasiewy i ma na górce to dużo popłyneło. Dodatkowo jak wracaliśmy poszedł tak gęsty grad że leżało go na powierzchni 5cm grubo, a największe kule miały wielkość gołębiego jaja. Dziś na przemian leje i świeci słońce, czasem drobny gad spadnie, ale pogoda się przekręciła. Nie będę dalej narzekał bo ludzie mają gorzej.

396

Grzegorz rób fotki i wrzucaj!!! Popatrzę na wodę bo u mnie brakuje. No może w nocy coś da.

397

Jutro będę w trasie to wezmę aparat i porobię zdjęcia co i jak to u mnie wygląda. Jak ja się napatrzyłem na córkę znajomego to później i mi się urodziła może z deszczem też tak będzie. Chętnie podzielę się tą wodą, bo opad jest chyba jak limit roczny.

398

Do mnie właśnie idzie ostra burza ...

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

399

Widzę jej trochę wink

400

Sebastian napisał/a:

Do mnie właśnie idzie ostra burza ...

To chyba ta co mi ziemniaki na polu wypłukała i wymyła