Odp: Wiosna 2014
Suuuchooo ... opady mile widziane bo to co na razie pada to nawet poranna rosa lepiej nawilża .
u mnie też póki co wilgoci nie brakuje
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2014
Strony Poprzednia 1 … 18 19 20 21 22 … 34 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Suuuchooo ... opady mile widziane bo to co na razie pada to nawet poranna rosa lepiej nawilża .
u mnie też póki co wilgoci nie brakuje
no to w końcu pada. Od 2 dni straszyło, teraz pada regularnie ale strasznie anemicznie. mam nadzieje że się deszczyk trochę rozwinie i podleje chociaż, nie mówiąc o nasiąknięciu gleby bo to i ze 100-200l w ciągu kilku dni nie pomogło...
U mnie przez jedną noc jak wpadało to pług od razu wchodził w ziemie bez zastanowienia. A teraz 2dni padało w nocy i nie mogę posiać kukurydzy
".... najpierw za mokro potem za sucho, a na koniec chciał dopłatę"
Pada jak u Bamrerasa dało te 5l na m2 ale wsiąka i idziała.
Kurcze ale pryskać trzeba....... do poniedziałku można opryskiwacz odstawić.
Ja dzisiaj dopiero mieszanki jare pryskałem...
13 Marca nie było tak mokro jak dziś jak oraliśmy pod grykę, czy ktoś was wałował grykę po siewie
A więc tak, wczoraj od rana spokojnie ale od godziny 15 zaczęło siąpić, a później lało jakby się chmura oberwała i tak do 12 w nocy. Jest tak dolane , że drzewa nie trzymają się korzeniami a rzepak przewrócił się właśnie przy korzeniu miejscami.
Ciekawe co u Pajeja? On miał mieć jeszcze gorzej, a nie widu ni słychu o nim ostatnio...
U mnie masakra- tak dolało że wszędzie pełno wody, mam jeszcze kawałek kukurydzy wsiać ale to chyba się odciągnie do czerwca....
Też mam taki kawałek 2 ha i po tych opadach też będę siał w czerwcu.
U mnie ino wieje, poprzednie dni przelotnie popadało i tyle, w ubiegłym tygodniu to popadało. Chyba dziś nic nie będzie z robienia folii... Prędzej z tego wyjdzie paralotnia
A ja zaczynam po Niedzieli sianokosy. Trawa wyplynela nic nie rosnie. Tylko na mlodej trawie jest w miare ladna ale i tez niska. A jak jakas starsza trawa to nie ma nic praktycznie. jak wyjdzie 12bel z ha to bede sie cieszyl...
U mnie powiało i coś tam popadało ... dalej sucho . Też trawkę ciołem , abym jej z rowu nie wyciągał jak tu raz ...
ja miałem w czwartek kosić ale zaczęło się kropienie wodą i tak do dzisiaj 40 l spadło w burakach ziemia przestaje przyjmować wode , trawa mało co i się położy , dostała PK i mocznik i urosło jej się
13 Marca nie było tak mokro jak dziś jak oraliśmy pod grykę, czy ktoś was wałował grykę po siewie
U nas kto tylko próbował ją wałować to się wyleczył z tego bo jakoś tego nielubi rośnie taka mizerna mała tak samo jak po siewnikach ciężkich HORSCH i VADERSTAD ale jak siejesz ją na dobrych ziemiach to może jest tego plus po się nie wyłoży.
Byłem z bracholem samochodem w sąsiedniej gminie to masakra. Kto mieszka niżej zalany wodą, rowy pełne mułu na szosie też. Woda nie wsiąka wcale, a najgorzej że nie ma już gdzie odpływać. Kto uprawił miałko pod wiosenne zasiewy i ma na górce to dużo popłyneło. Dodatkowo jak wracaliśmy poszedł tak gęsty grad że leżało go na powierzchni 5cm grubo, a największe kule miały wielkość gołębiego jaja. Dziś na przemian leje i świeci słońce, czasem drobny gad spadnie, ale pogoda się przekręciła. Nie będę dalej narzekał bo ludzie mają gorzej.
Grzegorz rób fotki i wrzucaj!!! Popatrzę na wodę bo u mnie brakuje. No może w nocy coś da.
Jutro będę w trasie to wezmę aparat i porobię zdjęcia co i jak to u mnie wygląda. Jak ja się napatrzyłem na córkę znajomego to później i mi się urodziła może z deszczem też tak będzie. Chętnie podzielę się tą wodą, bo opad jest chyba jak limit roczny.
Do mnie właśnie idzie ostra burza ...
Widzę jej trochę
Do mnie właśnie idzie ostra burza ...
To chyba ta co mi ziemniaki na polu wypłukała i wymyła
Strony Poprzednia 1 … 18 19 20 21 22 … 34 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2014
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo