Temat: Żniwa 2014

Jak tam u was z przygotowaniami do żniw, u mnie jak pogoda pozwoli to w przyszłym tygodniu ruszę z jęczmieniem, będzie pierwszy test 524 smile

2

Odp: Żniwa 2014

Mój bizon gotowy, świeżo zakupiony stół do rzepaku dopasowany, jednak też pierwszy jęczmień ozimy, dochodzi w oczach.

3

dokładnie, jęczmień już żóły, z tydzień i można ciąć. Ja u siebie jeszcze walczę, przyśpieszacz poprawiłem, muszę ten błąd na kompie jakoś wywalić i pasuje noże a sieczkarni zmienić, no i uszczelniacze na siłownikach w hederze ( w ciągu 2 lat wymieniane 2 razy...)

4

Paweł a jakie obroty wiatru ustawiasz na jęczmień w 512 ustawiałem na oko a tu nie wiem

5

a ja dzis jadąc z procesji widziałem wymłócony jęczmien!!!ale to taki gośc co ma wodę w gaciach.szybko zaczyna żniwa a jak wszyscy młóca on siedzie na strychu i szufluje

6

jeszcze z tydzień spokojnie ... nie ma co się spieszć ma być suchy a nie

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

7

na moim jęczmieniu pojawiły się zielone place, na których jęczmień odbił.

8 Ostatnio edytowany przez Laszek (2014-06-19 16:40:32)

u mnie też fest dojrzewa ale na dołkach to jeszcze zielonkawy a nie będę się srać żeby kawałkami na jednym polu wykaszać a kombajn jeszcze stoi z przystawką do qq, teraz trochę pada więc jutro z siana nic więc może do niego zajrze bo na pewno uszczelnienie wariatora mnie czeka

E 516 na części
Telefon 695 076 269

9

Moja dwunastka już przygotowana ale na jęczmień trzeba poczekać dwa do trzech tygodni jeszcze.Nie chcę sobie ości nazbierać bo potem trochę się świnki na nie gniewają.

10 Ostatnio edytowany przez zorak (2014-06-20 11:24:45)

chyba jak u większości - tydzień i można kosić ale będzie musiał postać do 6 lipca aż wrócę z wczasów. Nie będzie mnie w domu to nie będę przynajmniej zaglądał - kosić nie kosić - przyjadę i w pole.
mpopis będziesz czekał aż dojedzie czy desykacja ? u mnie zielonkawy w miejscach gdzie nałożyły mi się nawozy np na poprzeczniakach.

gg 5118068

11

myślę, że 1,5 litra randapu pozwoli na równe żniwa

12

mpopis napisał/a:

myślę, że 1,5 litra randapu pozwoli na równe żniwa

Jeżdżąc ścieżkami będziesz pryskał tylko tam gdzie zielono ?

13

co sądzicie o tym preparacie http://olx.pl/oferta/ceramizer-do-silni … promoted??
podratuje bizona?

14

Ta na dzień czasu....a później będzie jeszcze gorzej....

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726

15

Znajomy dwa lata kosił bizonem z takim ciśnieniem oleju że na wolnych obrotach w trakcie wysypywania zboża kontrolka smarowania mu się świeciła, był to jeszcze silnik w oryginale i wytrzymał.
Jack ten preparat to coś w rodzaju moto-doktora, w czasach polonezów z zegarem ciśnienia to handlarze wlewali przed giełdą.

16

raczej opryskam całość, wolę mieć na pewno wszystko suche.

17

No ja jeszcze przy samym kombajnie będę miał z 5 dni roboty żeby zrobić to co założyłem że zrobie przed sezonem. Ale na szczęście jęczmienia ani rzepaku nie kosze, czekam dopiero na pszenżyta to mam trochę więcej czasu

18

Chciałem dzisiaj wjechać na próbę w jęczmień ale pogoda jest jak jest i nic z tego, w sobotę skończyła mi się słoma, a zboża na kilka dni zostało, kilka dni słońca załatwiłoby sprawę

19

U mnie też ze zbożem i słomą robi się krucho, może na 2 tyg. wystarczy, i za tyle, mniej więcej powinien być jęczmień.

20

Dzisiaj na próbę wjechałem w jęczmień i o dziwo nawet ładnie się omłócił, 524 przeszedł pierwszy test big_smile