41

Odp: Żniwa 2014

Dzisiaj po południu wjechałem w jęczmień ukosiłem z hektar i zaliczyłem pierwszą awarie 524, pękł pasek od pompy wodnej i po robocie hmm

42

Po temperaturze zobaczyłeś, że coś nie tak? Czy usłyszałeś jak się urwał?

43

W kabinie nie usłyszysz nic, temperatura poszła szybko do góry i komp zaczął piszczeć

44

Dzisiaj skończyliśmy kosić jęczmień ozimy big_smile ale nie obyło się bez przygód, do skoszenia mieliśmy tylko 1.2 ha a trwało to prawie cały dzień, ale co tam to właśnie cały urok żniw

45

i pewnie na dwa kombajny wink

mdw

46

To by dopiero śmiesznie wyglądało smile

47

A ja w sobotę zaczynam start z przygotowaniami do żniw.
Muszę zamontować z powrotem silnik i ogarnąć hamulce, przesmarować łożyska i podłubać przy hederze.

...jak mawiał Sofronow.

48

Łozyska to smaruje sie codziennie.

Rolnik z powołania:-)

49

zimą też??!!

50

dobrze dodam codziennie we żniwa, a nie tylko przed sezonem

Rolnik z powołania:-)

51

dpbra dziś w pole   wykosiłem 3 ha jęczmienia jutro reszta wilgotnosc 10%   i średnia z 3 ha wyszło 7t smile)

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

52

Pajej napisał/a:

Łozyska to smaruje sie codziennie.

Są też takie, do których codziennie nie masz dostępu... i z tym codziennie to przesada. Jest harmonogram czynności obłsugowych i trzeba się go trzymać. Nie ma co być świętszym od papieża.

...jak mawiał Sofronow.

53

PAnowie stała się dziś  dość nie przyjemna sytuacja ... mianowicie spłoneło część pola z jęczmieniem ... jakieś 10ha w 30min
10 zastępów straży pożarnych  moje 2 ciągniki jeden z pługiem drugi z gruberem  i ciągnik z następnej wioski  z pługiem ....  masakra  totalna .... zapaliło się tuż za kombajnem kombajnista podleciał z gaśnicą  dmuchną i się zaczeła jazda .... zamiast ugasić  to się rozpaliło do tego  momentalnie silny wiatr    pierwszy raz coś takiego  przeżyłem   żar niesamowity  przy oborywaniu  ognia  z blach na ciągniku odparzyło farbę ....    a żeby było ciekawiej z każdej strony pola Las  ,,,,  ehhh

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

54

Oprócz zboża ucierpiał ktoś, lub jakieś maszyny? Kurde jeszcze się żniwa dobrze nie rozpoczęły, a już taka akcja....  Mi w zeszłe na koniec zostało 1.6ha do skoszenia i też prawie się kombajn spalił. Ogólnie nie życzę nikomu.

55

W sobotę dwie wioski dalej spaliło się 25 ha jęczmienia, iskra poszła ponoć od kombajnu

56

nie całe szczeście nikomu nic się nie stało  .... kombajniście się ino spodnie do kolan przykleiły ... i trochę piecze

57

W zeszłym roku na sąsiednim polu spłonęła nowa prasa claas rolująca ledwo ciągnik zdążyli odpiąć . A mi w pierwszym sezonie zapaliła się duża kostka dobrze że miałem na niej beczkę z wodą , bo to najlepsza gaśnica .

58

pamiętajcie aby sprzęty poubespieczać bo to żartów niema a koszt nie wielki,ja swój mam ubespieczony na cały rok to jest oc+autocasko=605 zl od wartości 70tyśęcy

Świat należy do młodzieży Stary robi Młody leży

59

To ubezpieczenie jest dobre bo bez względu z jaką maszyną się coś stanie to wypłacą, nie ma ubezpieczenia konkretnej maszyny tylko wszystkie do takiej wartości, inwentarz też doi tego się zalicza. Mi 2 lata temu jak zajęła się 516 na ostatnim polu tuż przy *** lesie to jeszcze kilka godzin po ugaszeniu ręce i nogi mi się trzęsły, jak by się zajął z drugiej strony pola gdzie obok są łąki to tam diabli z kombajnem bo tylko uciec z pola na łąkę a tam to był drugi przejazd przy lesie

E 516 na części
Telefon 695 076 269

60 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2014-07-08 08:32:17)

Ja gasiłem pole sąsiada parę lat temu.  Na szczęście nie było wiatru.  Gasnice proszkowe w słomie są nie wiele warte. Na ściernisku najlepsza jest łopata (z urządzeń ręcznych)
Bez ubezpieczenia kombajnu żniw nie zaczynam, uprawy co roku ubezpieczam....

Wojtas a co by było gdyby ciągnik miał "plastikowe blachy"?

Zapaliło sie zaraz za kombajnem, od czego?