Odp: Żniwa 2014
Dzisiaj po południu wjechałem w jęczmień ukosiłem z hektar i zaliczyłem pierwszą awarie 524, pękł pasek od pompy wodnej i po robocie
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2014
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 … 26 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Dzisiaj po południu wjechałem w jęczmień ukosiłem z hektar i zaliczyłem pierwszą awarie 524, pękł pasek od pompy wodnej i po robocie
Po temperaturze zobaczyłeś, że coś nie tak? Czy usłyszałeś jak się urwał?
W kabinie nie usłyszysz nic, temperatura poszła szybko do góry i komp zaczął piszczeć
Dzisiaj skończyliśmy kosić jęczmień ozimy ale nie obyło się bez przygód, do skoszenia mieliśmy tylko 1.2 ha a trwało to prawie cały dzień, ale co tam to właśnie cały urok żniw
i pewnie na dwa kombajny
To by dopiero śmiesznie wyglądało
A ja w sobotę zaczynam start z przygotowaniami do żniw.
Muszę zamontować z powrotem silnik i ogarnąć hamulce, przesmarować łożyska i podłubać przy hederze.
Łozyska to smaruje sie codziennie.
zimą też??!!
dobrze dodam codziennie we żniwa, a nie tylko przed sezonem
dpbra dziś w pole wykosiłem 3 ha jęczmienia jutro reszta wilgotnosc 10% i średnia z 3 ha wyszło 7t )
Łozyska to smaruje sie codziennie.
Są też takie, do których codziennie nie masz dostępu... i z tym codziennie to przesada. Jest harmonogram czynności obłsugowych i trzeba się go trzymać. Nie ma co być świętszym od papieża.
PAnowie stała się dziś dość nie przyjemna sytuacja ... mianowicie spłoneło część pola z jęczmieniem ... jakieś 10ha w 30min
10 zastępów straży pożarnych moje 2 ciągniki jeden z pługiem drugi z gruberem i ciągnik z następnej wioski z pługiem .... masakra totalna .... zapaliło się tuż za kombajnem kombajnista podleciał z gaśnicą dmuchną i się zaczeła jazda .... zamiast ugasić to się rozpaliło do tego momentalnie silny wiatr pierwszy raz coś takiego przeżyłem żar niesamowity przy oborywaniu ognia z blach na ciągniku odparzyło farbę .... a żeby było ciekawiej z każdej strony pola Las ,,,, ehhh
Oprócz zboża ucierpiał ktoś, lub jakieś maszyny? Kurde jeszcze się żniwa dobrze nie rozpoczęły, a już taka akcja.... Mi w zeszłe na koniec zostało 1.6ha do skoszenia i też prawie się kombajn spalił. Ogólnie nie życzę nikomu.
W sobotę dwie wioski dalej spaliło się 25 ha jęczmienia, iskra poszła ponoć od kombajnu
nie całe szczeście nikomu nic się nie stało .... kombajniście się ino spodnie do kolan przykleiły ... i trochę piecze
W zeszłym roku na sąsiednim polu spłonęła nowa prasa claas rolująca ledwo ciągnik zdążyli odpiąć . A mi w pierwszym sezonie zapaliła się duża kostka dobrze że miałem na niej beczkę z wodą , bo to najlepsza gaśnica .
pamiętajcie aby sprzęty poubespieczać bo to żartów niema a koszt nie wielki,ja swój mam ubespieczony na cały rok to jest oc+autocasko=605 zl od wartości 70tyśęcy
To ubezpieczenie jest dobre bo bez względu z jaką maszyną się coś stanie to wypłacą, nie ma ubezpieczenia konkretnej maszyny tylko wszystkie do takiej wartości, inwentarz też doi tego się zalicza. Mi 2 lata temu jak zajęła się 516 na ostatnim polu tuż przy *** lesie to jeszcze kilka godzin po ugaszeniu ręce i nogi mi się trzęsły, jak by się zajął z drugiej strony pola gdzie obok są łąki to tam diabli z kombajnem bo tylko uciec z pola na łąkę a tam to był drugi przejazd przy lesie
Ja gasiłem pole sąsiada parę lat temu. Na szczęście nie było wiatru. Gasnice proszkowe w słomie są nie wiele warte. Na ściernisku najlepsza jest łopata (z urządzeń ręcznych)
Bez ubezpieczenia kombajnu żniw nie zaczynam, uprawy co roku ubezpieczam....
Wojtas a co by było gdyby ciągnik miał "plastikowe blachy"?
Zapaliło sie zaraz za kombajnem, od czego?
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 … 26 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2014
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo