Odp: Rzepak
Rzepakowe żniwa zakończone,Plon identyczny jak wcześniej; 4,8t/ha,wilgotność 7,9% cena 1210zł-netto.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Strony Poprzednia 1 … 39 40 41 42 43 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Rzepakowe żniwa zakończone,Plon identyczny jak wcześniej; 4,8t/ha,wilgotność 7,9% cena 1210zł-netto.
tak słucham tych wypowiedzi i zastanawiam się co źle robię. W mojej okolicy dobry plon to 3t jak słyszę te wypowiedzi o ponad 4t to zastanawiam się czy to prawda czy zwykłe chwalenie. Może ktoś napisze jak to osiągnął. Ja dzisiaj skończyłem rzepak , randapowany 2 lipca plon 3,2 najlepszy jakikolwiek uzyskalem
Piotrfire ja zastawiam się tak samo jak ty, i czasem sobie myślę że żyje w innym kraju.
Panowie spokojnie, chłopaki policzyli poniesione koszty, podzielili przez uzyskaną cenę w skupie i podali wynik do oficjalnej wiadomości, bo jak by ich żony dowiedziały się prawdy to byłby ostatni zasiew rzepaku w ich karierze. Stawiam dolary przeciw złotówkom, że tak jest, a co więcej stawiam dolary przeciw kamieniom, że w tym roku na rzepaku nikt nie zarobił, a mało kto wyszedł na zero.
hmm nie będę się kłócił ani nic .... miałem 5.5ha rzepaku nasiona kupione na ...... wiadomo jak
oprysk na chwasty standardowo coś okolo 200 na ha daje tysiaka
oprysk na grzyba bez precedensów i zbędnego szału 120zł za ha
odrzywka maximus 215zł paczka dałem na całośc
wiosna
nawóz 600 mocznika na całośc
nawóz saletra 600kg na całośc
na owada nie pamiętam ile
na płatka nie było
dosuszania nie było
wczoraj skoszone
na wieczór napisze dokładny tonaż bo stoją w kolejce ...
rzepak olany na maxa bo juz na jesień było wiadomo że ceny nie będzie więc w moim przekonaniu szkoda było ładowac kasy a chodziło tylko o płodozmian
dobra właśnie mam faktóry w ręku po wszystkim mam 4,01 z ha co zrobiłem dobrze nie wiem ? pierwszy raz mam taki plon
Do tej pory też nie uzyskiwałem plonów wyższych niż 3,7 t/ha. Ten rok jest wyjątkowo rekordowy, szybko ruszyła wegetacja, rozkład opadów też był w miarę optymalny. Bardzo mało robali w tym roku było na rzepaku.
Pod korzeń 400 kg Polifoski6. Na jesień Caryx, wiosną Caryx + Tilmor, na płatka Amistar. NAwożenie wiosną 180 kg N oraz 60 kg S. Trzykrotnie odżywki ze szczególnym nastawieniem na Mn i Bor.
Jak pisze Marek - mimo takich plonów, nie wiem czy zarobiłem na rzepaku....
Scherlock - 4,4 t/ha ......
Mi nie o to chodzi czy ja wierze w wydajność zbóż u innych, tylko tak jak Piotr napisał zastanawiam co się u nas robi źle, jak inni mają taką średnią w tym roku. Nasz rzepak jeszcze leży na polu, więc jaka będzie średnia w tym roku pewnie się dowiem w przyszłym tygodniu. A agrotechnika bardzo podobna do Rudemenesa, i w 80% leży.
Mi sypie srednio 3,5 i to normalne w mojej okolicy
Ja będę kosił w przyszłym tygodniu , ale nie ukrywam że liczę co najmniej na 100 kwintali z 200 hektarów.
jak miał by tak sypać to lepiej talerzować i zaorać
Przyczyną wylegania rzepaku w tym roku jest duża wilgotność gleby.Jak się wyrwie to ukazuje się krótki 15 centymetrowy korzeń .Trochę większy deszcz i tak bujny rzepak nie jest w stanie utrzymać się na tak słabym systemie kirzeniowym.
No u nas przyczyną był dwudniowy ciągle padający deszcz, w czasie gdy łuszczyny były zielone i w pełni wytworzone. Innej przyczyny nie zauważyłem.
U mnie stoj może dlatego że żadko siany jakieś 2,5kg na ha dotego był skracany ,w zeszłym tygodniu go pryskałem to w hardim ledwie lance sięgały a wygląda imponująco może w przyszłym tygodniu go skosze to opisze jaki plon jakie nawożenie
jeśli masz taki wysoki to tylko chyba dostał " tebu "
U mnie tez żadszy stal, gdzie gestrzy to leży
Panowie żarty żartami ale takiego rzepaku jak w tym roku jeszcze nie miałem , wygląda bardzo obiecująco a co pokarze to się dowiam jak wymłócę , a tak naprawdę dokładnie to jak sprzedam .
Klęska urodzaju
Dajecie zwykłe antywylegacze płynne na rzepaki? Bo ja muszę w końcu złaać praktyki żeby stał rzepak, z reguły się przewraca.....
W przyszłym roku daję ccc w mojej okolicy to powszechna praktyka.
Po obiedzie ruszam na swoją ligę :uuuu:
W moim przypadku obsiane było 1,25 ha[ moja działka odrębna połączona z działką szwagra o pow.1,00 ha,uprawiane razem,koszone oddzielnie]Plantacja prowadzona była intensywnie i eksperymentalnie jako pilotarz i szkolenie na następne lata gdyż zazielenienie zmusza mnie do 10-15 ha rzepaku.Koszty były wysokie ale nie zysk był najważniejszym celem tylko intensywna uprawa w celu nauki uprawy.Z działki 1,25 ha wydajniść netto dokładnie 6,0 t co daje 4,8 t/ha ,wilgot-8,8 zanieczyszczenie -2,25%.Dodam jeszcze że uprawa konsultowana była z doradcami Ośrodka Doradczego Kwarantanny i Ochrony Roślin oraz przedstawiciela Syngenty i Tygodnika Rolniczego.Odmiana uprawiana to Garou.Plantacja mimo wcześniejszych planów nie była desykowana i nie klejona.I to na tyle.
Strony Poprzednia 1 … 39 40 41 42 43 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo