121

Odp: Żniwa 2014

Jeżeli by się sprawdziła ta prognoza, to żniwa u mnie piękne ale susza okropna.
http://pogoda.interia.pl/prognoza-dlugo … ,cId,23910

122

Wczoraj skończyliśmy pszenżyto, jeszcze 2 dni słońca i można jechać owies, sąsiad był wczoraj żeby mu skosić gorczycę bo już jest dobra, a zawsze była dużo później

123

A ja 3dni temu pisałem że muszę poczekać 2tyg do żniw. Przez 3dni skwarka i żyto i przenżyto można kosić jutro ale Bizon stoi rozebrany big_smile

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

124

wczoraj skończyłem pszenżyto dziś biorę się za żyto...

125

a u nas wszystko na raz rzepak , jęczmień jary i początki pszenicy ...  wczoraj kumpel  był w słodowni z jęczmieniem jarym  od wagi do kosza  (500m ) 7 godzin .... z czego 2 godziny to sama próba trwa ....  dziś taka kolejka z jęczmieniem  żę do jutra nie wyjadą ....

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

126

Wojtas znam ten ból aż się nie chce pomyśleć 100 ton  pszenicy mam do polskich młynów a tam burdel że szok , 12 godzin w kolejce to norma.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

127

to tam gdzie oddaje rzepak dzwoni sie wczesniej i umawia na godzine. co prawda terminy maja kilka dni do przodu zajete ale nie marnuje sie całego dnia w kolejce

Rolnik z powołania:-)

128

Ja miałem kosić pszenżyto w piątek ale kombajn nie dojechał na czas, wyszła ulewa i po robocie, jutro jak się uda to pszenżyto i owies, a później pszenica i jęczmień.

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

129

o godzinie 12 pojechałem z jęczmienie kolegi do słodowni ... własnie wróciłem  ehh szkoda gadać ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

130

Ja dziś wjechałem w pszenice ozimą , 5,2t z ha. 12% wilgotności

131

No ja mysle koło czwartku próbować w pszenice, ale jeszcze słoma surowa dosyć.

mdw

132

ja też czwartek piątek  ... nie ma się co spiszyć ... bo będą portki jeszcze ...  coś grzmi i sie błyska ... oby popadało bo jest strasznie ....

133

Wy już pszenicę kosicie a u mnie rzepak jeszcze nie ruszony , ale w środę może w czwartek atakuje , powinien już być suchy.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

134

Ja wczoraj mialem jeczmien kosić ale przyszła burza... Rzepak w tym roku slabo wyszedl. Na oko 2,5-3 ton

135

wczoraj około 16.00 spadło 50l/m2 nawałnica szer. 8km od Dzierżoniowa do Strzelina masakra

136

jak dobrze pójdzie to dziś powinienem żyto skończyć i brać się za słomę muszę bo owies i jara pszenica to jeszcze musi stać

137

ja podliczyłem rzepaki sredni plon to 4,1t/ha z 1 ha na czysto zostało 1800zł jestem zadowolony

Rolnik z powołania:-)

138

wjechałem na próbę w pszenicę  ziarno niby suche ale słoma ....masakra gdzie niegdzie zielenina .... z ręki  13% po kombajnie prawie 18%   wykosiłem kawałek 0.5ha bo juz mi się tam nie chciało wracać bo reszte mam po drugiej stronie wioski  i plon mnie  jak na razie zadawala   tak na oko prawie 4 t będzie ....:)) kopiasta 3.5 tonówka  z nadstawkami  więc  oby reszta tak sypała

139

Ja też wjechałem w pszenice na próbe  , wykosiłem niecałe trzy hektary i rozwałił mi sie wariator od wiatru, łożysko. wilgotnośc coś koło 13 a plon cieżko na razie wyczuc sle cos koło 7 ton. a i jeszcze czekam na tira po rzepak.

mdw

140

Dzisiaj na lepszych kawałkach ciąłem pszenice wilgotność 12-13% 6-7,5 z ha średnio, rano postawiłem zestaw do Ujazdu na Cargill od 9 do 20:30 kuzyn stał . Cena 630zl tona. Na konsumpcyjną nie złapała mi glutenu tylko 18%. Jutro od 6 znów Ujazd zostawię dwa zestawy i kończe u siebie pszenice .