Odp: Żniwa 2014
Jeżeli by się sprawdziła ta prognoza, to żniwa u mnie piękne ale susza okropna.
http://pogoda.interia.pl/prognoza-dlugo … ,cId,23910
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2014
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 … 26 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jeżeli by się sprawdziła ta prognoza, to żniwa u mnie piękne ale susza okropna.
http://pogoda.interia.pl/prognoza-dlugo … ,cId,23910
Wczoraj skończyliśmy pszenżyto, jeszcze 2 dni słońca i można jechać owies, sąsiad był wczoraj żeby mu skosić gorczycę bo już jest dobra, a zawsze była dużo później
A ja 3dni temu pisałem że muszę poczekać 2tyg do żniw. Przez 3dni skwarka i żyto i przenżyto można kosić jutro ale Bizon stoi rozebrany
wczoraj skończyłem pszenżyto dziś biorę się za żyto...
a u nas wszystko na raz rzepak , jęczmień jary i początki pszenicy ... wczoraj kumpel był w słodowni z jęczmieniem jarym od wagi do kosza (500m ) 7 godzin .... z czego 2 godziny to sama próba trwa .... dziś taka kolejka z jęczmieniem żę do jutra nie wyjadą ....
Wojtas znam ten ból aż się nie chce pomyśleć 100 ton pszenicy mam do polskich młynów a tam burdel że szok , 12 godzin w kolejce to norma.
to tam gdzie oddaje rzepak dzwoni sie wczesniej i umawia na godzine. co prawda terminy maja kilka dni do przodu zajete ale nie marnuje sie całego dnia w kolejce
Ja miałem kosić pszenżyto w piątek ale kombajn nie dojechał na czas, wyszła ulewa i po robocie, jutro jak się uda to pszenżyto i owies, a później pszenica i jęczmień.
o godzinie 12 pojechałem z jęczmienie kolegi do słodowni ... własnie wróciłem ehh szkoda gadać ...
Ja dziś wjechałem w pszenice ozimą , 5,2t z ha. 12% wilgotności
No ja mysle koło czwartku próbować w pszenice, ale jeszcze słoma surowa dosyć.
ja też czwartek piątek ... nie ma się co spiszyć ... bo będą portki jeszcze ... coś grzmi i sie błyska ... oby popadało bo jest strasznie ....
Wy już pszenicę kosicie a u mnie rzepak jeszcze nie ruszony , ale w środę może w czwartek atakuje , powinien już być suchy.
Ja wczoraj mialem jeczmien kosić ale przyszła burza... Rzepak w tym roku slabo wyszedl. Na oko 2,5-3 ton
wczoraj około 16.00 spadło 50l/m2 nawałnica szer. 8km od Dzierżoniowa do Strzelina masakra
jak dobrze pójdzie to dziś powinienem żyto skończyć i brać się za słomę muszę bo owies i jara pszenica to jeszcze musi stać
ja podliczyłem rzepaki sredni plon to 4,1t/ha z 1 ha na czysto zostało 1800zł jestem zadowolony
wjechałem na próbę w pszenicę ziarno niby suche ale słoma ....masakra gdzie niegdzie zielenina .... z ręki 13% po kombajnie prawie 18% wykosiłem kawałek 0.5ha bo juz mi się tam nie chciało wracać bo reszte mam po drugiej stronie wioski i plon mnie jak na razie zadawala tak na oko prawie 4 t będzie ....:)) kopiasta 3.5 tonówka z nadstawkami więc oby reszta tak sypała
Ja też wjechałem w pszenice na próbe , wykosiłem niecałe trzy hektary i rozwałił mi sie wariator od wiatru, łożysko. wilgotnośc coś koło 13 a plon cieżko na razie wyczuc sle cos koło 7 ton. a i jeszcze czekam na tira po rzepak.
Dzisiaj na lepszych kawałkach ciąłem pszenice wilgotność 12-13% 6-7,5 z ha średnio, rano postawiłem zestaw do Ujazdu na Cargill od 9 do 20:30 kuzyn stał . Cena 630zl tona. Na konsumpcyjną nie złapała mi glutenu tylko 18%. Jutro od 6 znów Ujazd zostawię dwa zestawy i kończe u siebie pszenice .
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 … 26 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2014
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo