Odp: Rzepak
U nas w zeszłym roku taka gruda była. A na robale bede pryskał tyle jak zejdzie.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Strony Poprzednia 1 … 44 45 46 47 48 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
U nas w zeszłym roku taka gruda była. A na robale bede pryskał tyle jak zejdzie.
Dziś znowu wlało ja pierniczę będzie rzepak wrześniowy...
Nie przejmuj się u mnie też , normalnie szok z tą pogodą.
Podobno z drugiej strony lublina jest jeszcze sporo zbóż na polach bo lało cały czas, a gdzie mówić o sianiu rzepaku. Z małego doświadczenia wiem że te późniejsze rzepaki też potrafią ładnie wyglądać, sięję trochę poplonów pod koniec września.
Dziś znowu wlało ja pierniczę będzie rzepak wrześniowy...
weź przyślij do mnie tego deszczu bo u mnie skała, czasem aby coś pokropi... Po rzepaku nie idzie orać
Grzegorz89 napisał/a:Dziś znowu wlało ja pierniczę będzie rzepak wrześniowy...
weź przyślij do mnie tego deszczu bo u mnie skała, czasem aby coś pokropi... Po rzepaku nie idzie orać
a uprawki zrobiłeś?:nie_wiem:
rzepak jeszcze dobrze nie zszedł a już go ślimak wpierdziela.
Pawel21990 napisał/a:Grzegorz89 napisał/a:Dziś znowu wlało ja pierniczę będzie rzepak wrześniowy...
a uprawki zrobiłeś?:nie_wiem:
tak, robiłem
Właśnie skończyłem siew rzepaku i przypadało
Ja też w końcu zasiałem i opryskałem, ale dało mi popalić. Reszta kiedyś w wątku ręce opadają
rzepak jeszcze dobrze nie zszedł a już go ślimak wpierdziela.
Ślimakol i heja na pole. ja zabezpieczam wszystkie pola. rozsypuje rękami duzo mniej niz podaja na opakowaniu. Zazwyczaj zabezpieczenie od nieuzytków i miedz wystarcza
już zamówiony glanzit 50 kg, bede jechał wszystkie kawałki od miedz , a mam ich w sumie osiem łacznie 40 ha.
słuchajcie słyszeliście o jakimś rokabu co wpierdziela liście rzepaku i właśnie występuje trzeba na to pryskać bo wpierdzieli liście ...? i to nie jest ślimak
Byłem dziś na rzepaku i nic nie widziałem za to tam gdzie rzepak siany był w mokrą ziemię to ślimaka od cholery, na rzepaku sianych w mocno przesuszoną ziemię nie ma go tyle i zapowiada się ładny rzepak.
Slimak wpieprza rzepak, mi już zjadl dwa hektary. robak takiej szkody nie zrobi, rozsypałem srodek na slimaka i bede czekał co dalej, ale już dwa kawałki spisałem na straty praktycznie. co do robaka to trzeba pryskać zaraz po wschodach bo od tego roku rzepak nie jest zaprawiany na robaka.
a co jesli miało się nasiona zeszłoroczne ?
Slimak wpieprza rzepak.
Sypać wapno na pole i to grubo, najlepiej pyliste i niegaszone.
koledzy od jakiego momentu zaczynacie odzywki ,mocznik ,siarczan bo znalazłem coś z adobu
http://adob.com.pl/files/cultivations/9 … f5714f.pdf
i jest pokazane że praktycznie od wschodów
ja dam jak polece na grzyba i skracanie czyli 4-6 liści
Strony Poprzednia 1 … 44 45 46 47 48 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo