Odp: ziemniaki 2010
Ja dziś wysyłam trzeciego TIRa do Łomży(jeszcze pięć ,mam nadzieje),mi susza mocno okroiła plon i zawartość skrobi.
E-516 na części.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Okopowe » ziemniaki 2010
Strony Poprzednia 1 … 25 26 27 28 29 … 38 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ja dziś wysyłam trzeciego TIRa do Łomży(jeszcze pięć ,mam nadzieje),mi susza mocno okroiła plon i zawartość skrobi.
Jak w tym roku Panowie u was ziemniaczki ? Bo u mnie w miarę dobrze chodź mogło by być lepiej
https://www.youtube.com/watch?v=y_D1kfc4FoI taki mały filmik podglądowy. Tutaj może trochę słabszy ziemniak ale komosa była w tym miejscu i trochę zagłuszyła go...
wpierw udostepnij filmik.
co do ziemniorów to sa ładne, ale zbytu nie ma
Plon ziemniaków u mnie taki sobie. Trochę powyżej średniej krajowej. Całe lato praktycznie deszczu nie było.
Dlaczego cena jest jaka jest ? Powtarzam się, w producentów ziemniaka w powiecie sieradzkim powinna wielka bomba pierd...nąć. Sprzedają w hurcie worek 15 za 3 zł. Bo muszą wykopać coby gleby nie zakwasić, bo już czeka sadzonka jakichś kapustnych. Jak już wykopane i na pryzmie leży, to czemu by nie podać i za 2 zł. Ja wam ku.wa życzę, żebyście te kapustne sprzedali tak atrakcyjnie jak ziemniaki. Polska sieradzoki to nie Stri Lanka, w tym klimacie rodzi się raz. "Sory, taki klimat".
O de mnie chandlarze wiecej jak za 6zł/15kg nie chcą brać. Ten sam chandlarz na drugi dzień rano stoi z moim towarem w trójmieście , a tam cena 1,20-1,50zł/kg. Jak to widziałem to mnie krew zalała. Dużo mnie mam ziemniaka ale jak mnie tak traktują to wole to świniom rozrzucić nóż za darmo oddać.
Wiesz to już lepiej samemu jechać i je sprzedawać U mnie jest kupców normalnych przyjeżdzają biorą i są zadowoleni i różnie jest z ceną teraz 1m 50zł...
Wow cena bajka tez tak chce. ja staram sie po 40 gr sprzedać, ale i za 30 puściłbym bo nie zmieszcze do piwnic
Ty pajej nagrobisz na ilości a u nas w tym roku to plon rzędu 15t z hektara to max z czego 2/3 to odpad. Co do stania samemu niewiem jakcu was ale co większe targowiska są regularnie kontrolowane przez inspektorów PIORIN i kto nie wykaże się że ma ziemniaka z zarejestrowanej plantacji to lipa. Dodatkowo skarbówka w Trójmieście puszcza swoich i za chandel bez rejestracji działalności sypia się mandaty. To nie to samo co 20 lat temu że każdy chandlował wszystkim co mógł... Poza tym ja osobiście czasu nie mam ani nerwów żeby się na straganievz emerytami dorabiać.
a rolnik nie może sprzedawać swoich plonów bez założenia dg? to już przesada...
Pisze jak jest u nas. A niewiedza może czasem dużo kosztować...
Tylko ja mam zbyt mało na dobry handel, a za duzo dla siebie 0,60ha co do PIORINu to wszystko jest więc ich sie nie boje
Panowie macie jakieś doświadczenia z ziemniakiem skrobiowym , jakby co podzielcie się spostrzeżeniami .
A co byś chciał wiedzieć?
Przedewszyskim to ile można zarobić na tej uprawie.
Paweł Wszystko zależy od plonu skrobi z ha, np za ziemniak o zawartość 17% płacą 204 zł za tonę a za 18 % 216zł a za 19% 247zł.Teraz sam sobie odpowiedz ile ton powinno urosnąć na twojej glebie .Ja uprawiam w większość odmianę Kuba skrobie ma średnio 18,5% a plon od 25 do 35 ton.
No to teraz mam same pytania , jaki koszt sadzeniaka , w jakim rozstawie sadzisz , gdzie sprzedajesz , ja chcę z Łomżą zacząć współpracę .
Do Łomży odstawiam kilka lat a wcześniej do Piły.Na wiosnę kupowałem w Szyldaku Adama po1000 za tonę a Harpuna po 1100 za tonę. Dotychczas sadziłem w rozstawie 67,5 cm ,ale od przyszłego sezonu zamierzam na 75 cm przejść.
moja okolica stacja hodowli w szyldaku mój ojciec tam pracował
Janusz to jak do Piły odstawiałeś to transport pewnie Cię zjadał. Coś tam wiem że dopłacali do transportu...
Rafał i kiedyś i teraz dopłacają do transportu np. zawożę 25 ton na czysto to dostaję 900 zł dopłaty a ja za transport płace 1100zł ,do Łomży mam 202 km.Ten co mi wozi w kursie powrotnym bierze sobie wycierkę albo żużel na handel.
Strony Poprzednia 1 … 25 26 27 28 29 … 38 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Okopowe » ziemniaki 2010
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo