201

Odp: Fastrac JCB wszystko o nim

Karol323 napisał/a:

Koseś a co powiesz na temat Ladowacza czolowego na Fastaca? Oczywiscie ze skretnymi 4 kolami. Jak by sie nadawal on? Jak cos to bardzo drogo by wyszlo zrobic naprawe przodka w uzytkowaniu przy turze?

Mój sasiad ma własnie na takim fastracu ładowacz i nic mu sie nie dzieje, a pracuje przy pisaku i żwirze więc lekko nie ma

Rolnik z powołania:-)

202 Ostatnio edytowany przez koseś (2014-08-21 20:53:33)

Nic mu się nie dzieje bo oś ciągnika jest konstrukcyjnie bardzo podobna do osi z ładowarki teleskopowej ale nie oszukujmy się żaden tur nie dorówna nawet lichej ładowarce . Moja 16letnia córka załadowała na przyczepę i rozładowała w stóg prawie 900 kostek słomy bez jakiejkolwiek pomocy z mojej strony gdyż w tym czasie prasowałem słomę a to dzięki ładowarce i szybkości z jaką da się nią pracować .  Co do ciągnika do paszowozu to na razie 912 będzie kręcił a na lato kupię jakiś lepszy 100 konny  ciągnik aby córka miała więcej wygody .

203

Koseś nie ma co, ale córki to masz zaradne. U mnie we wsi też mam parę koleżanek co zapindalają równo, że nie jeden chłopak zadyszki dostałby. Niestety coraz mniej takich.
A propo Fastraca, nie myślałeś o zmianie ciągnika? Ja myślę intensywnie, żeby zmienić na większy ciągnik i właśnie JCB mi po głowie chodzi. Na razie jeszcze muszę się przemęczyć ale za rok może udałoby się kupić coś bardziej komfortowego i mocniejszego.

204

koseś napisał/a:

Nic mu się nie dzieje bo oś ciągnika jest konstrukcyjnie bardzo podobna do osi z ładowarki teleskopowej ale nie oszukujmy się żaden tur nie dorówna nawet lichej ładowarce . Moja 16letnia córka załadowała na przyczepę i rozładowała w stóg prawie 900 kostek słomy bez jakiejkolwiek pomocy z mojej strony gdyż w tym czasie prasowałem słomę a to dzięki ładowarce i szybkości z jaką da się nią pracować .  Co do ciągnika do paszowozu to na razie 912 będzie kręcił a na lato kupię jakiś lepszy 100 konny  ciągnik aby córka miała więcej wygody .

Nic tylko pozazdroccić cureczki, ale oka to robi z przyjemnościa cz z przymusu. mam tez kolezanke co ostro robi w polu, ale męza szuka jaknajdalej od gospodarki bo ma juz dość tego

205

Jej nie idzie oderwać od kierowania maszynami ale nie łudzę się że zostanie na gospodarstwie gdyż od podstawówki poprzez gimnazjum była zawsze najlepsza w szkole ze średnią pow 5,4 i po liceum chce na studia prawnicze albo księgowość .

206

to jaki problem robi ksiegowośc, do tego kursy na wypełnianie wniosków unijnych i zakłada działalność dla rolnictwa a w miedzyczasie moze pobrykac maszynami. może zięcia dobrego ci sprowadzi

207

Grzesiu przenieśmy się tu ,generalnie przyrost mocy po przesiadce z 323 jest olbrzymi tak samo jak przyczepność komforcie nie wspominając .Do zakupu to najlepiej jak ma się znajomego co na takiej maszynie pracował bo wtedy wyłapie wszelkie defekty .Co do awaryjności to nie ma jakiejś pięty achillesowej i u mnie z różnych usterek żadna nie powtórzyła się dwa razy .

208 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2014-10-02 13:12:51)

Właśnie też myślałem o kimś kto pracuje na takiej maszynie, jednak u mnie  w okolicy nie widziałem nawet jednego. Raz przelotem jechał, i powiem szczerze, że zakręcił mnie ten ciągnik okropnie. Dodatkowo dużo przemawia za tym jak operatorzy koparek dają mocno po zaworach w pracy, a jednak dają radę w każdych warunkach. To że ciągnik jest szybki, a do tego lubię wszystko co nieco inne smile Prawda jest taka że w lubelskim są na sprzedaż tylko 2 sztuki. Zanim będę miał pieniądze minie pewnie ze dwa lata, tak planuję na spokojnie, i nie łudzę się a długów nie będę nabierał. Mimo to liczba tych ciągników w mojej okolicy pewnie nie zmieni się, dlatego będę szukał po całej Polsce.
Powiedz jeszcze co wymieniałeś w zawieszeniu i jaki koszt?

209

Wymieniłem sfery tylnego zawieszenia  5szt. (kule takie jak w citroenie ) koszt za jedną w serwisie coś około tysiąca ale w zwykłym sklepie motoryzacyjnym kosztowały po 140zł. Końcówki drążków pasują od jelcza ,klocki hamulcowe od jakiegoś busa ,tak że nie koniecznie trzeba się stołować w serwisie ,a swojego kupiłem prawie 300km od domu  . Polska stała się globalną wioską i za dobrym sprzętem to można na drugi koniec polski jechać .

210

A jak jest tam skrzynia rozwiązana. Jest to najzwyklejsza mechaniczna skrzynia? Dodatkowo jakie jest sprzęgło, i sterowanie podnośnikiem. Z tego co widzę sterowanie podnośnikiem jest na elektrozaworach a hydrauliki zewnętrznej normalnie dźwigniami. Nie sprawia kłopotów to sterowanie i regulacje?? Kiedyś byłem nieco niechętny na to. Jednak po zastanowieniu się i wzięciu pod uwagę że w kombajnach buraczanych mamy takie hydrauliki z elektrozaworami na dżojstiku, to śmiało powiem, ze to dobre rozwiązanie i wygodne. Ten ciągnik ma jakąś ramę pod silnikiem czy silnik łączy wszystko?

211

w Kalinowicach za Zamościem  facet ma fastraka wozi piach ma tandem 10 ton

GG 16238418

212

grzesiek przyjedx do mnie znajomy ma fastracka tylko takiego nowszego z silnikiem commusa i 4 kołami skretnymi. mówił ze w porównaniu do starszych wersji to prawie inny ciagnik

213

https://www.youtube.com/watch?v=imh3qIo … Z1EFgJ2AMQ   Ten filmik sporo Ci wyjaśni , sprzęgło jest zwykłe suche tarczowe ,skrzynia mechaniczna plus półbieg , załączanie wom i przedniego napędu jest hydrauliczne . Podnośnikiem steruje stary dobry bosch a hydraulika zew. jest na zwykłym rozdzielaczu .

214 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2014-10-02 19:56:03)

Musimy się jakoś w końcu zgadać,ale na razie to plany, chyba że się rynek załamie w drugą stronę i ceny podskoczą wink
Dzięki Koseś za film. Tak mi przyszło jak obejrzałem, że w tej kabinie to chyba bardzo dobrze wszystko dookoła widać co nie?

215

Jedynej rzeczy jakiej nie widać to dolnego tylnego zaczepu smile

216

właśnie po to ci koseś kamera big_smile

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

217

Z tym zawieszeniem to super sprawa jak się jeździ w zestawie z przyczepą tandem. Mpopis a w Twoim 2135 to jak wyglądają przełożenia? Ile zakresów, biegów i półbiegów? Prędkość max przy jakich obrotach silnika? Mi tak właśnie 2135 albo bardziej realny cenowo 1135 chodzi po głowie w miejsce ruska. Najlepiej właśnie jak by to był 4WS

E 516 na części
Telefon 695 076 269

218

mój 4ws max prędkość 55km/h. 6 biegów mechanicznych, trzy półbiegi pod obciążeniem i trzy grupy + rewers. Max przy 2200obr. Silnik 6perkins turbo.

219

A jakie mniej więcej prędkości na poszczególnych grupach?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

220

Na M dobierzesz przełożenie praktycznie do wszelkich prac .